Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Στην Μόσχα η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη

21 Ιανουαρίου 2009

Στην Μόσχα η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη

karamanlis-putin-ntoraΗ υπουργός Εξωτερικών κα Ντόρα Μπακογιάννη, πραγματοποιεί την πρώτη της επίσκεψη στο εξωτερικό υπό την ιδιότητα της Προέδρου του ΟΑΣΕ.

Η κα Μπακογιάννη είναι στη Μόσχα, και συναντηθηκε με το Ρώσο ομόλογό της, κ. Sergey Lavrov. Η διμερής συνάντηση πραγματοποιηθηκε στις 11:30 – 12:30. Ακολούθησαν δηλώσεις στον Τύπο και γεύμα εργασίας από τις 12:45 – 14:00.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, στις συζητήσεις δοθηκε έμφαση στα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τον ΟΑΣΕ και συγκεκριμένα η κρίση στον Καύκασο και οι συζητήσεις για την διαμόρφωση μιας νέας αρχιτεκτονικής ασφαλείας στην Ευρώπη.

Το σημαντικότερο όμως για την χώρα μας είναι πως συζητήθηκαν θέματα ειδικότερου ενδιαφέροντος για την Αθήνα και την Μόσχα όπως τα… ενεργειακά (South Stream, Burgas-Αλεξανδρούπολη), αμυντικά (ΒΜP-3), οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, το Κυπριακό και η πορεία των σχέσεων της Ρωσίας με την ΕΕ. Πληροφορίες από την Μόσχα αναφέρουν ότι η ρωσική πλευρά αντιμετωπίζει με ιδιαίτερο σκεπτικισμό τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στα συγκεκριμένα θέματα της αμυντικής και ενεργειακής συνεργασίας με την χώρα μας.

Το απόγευμα της Τετάρτης, η υπουργός θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχει, το ίδιο βράδυ, στο δείπνο εργασίας των υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών της ΕΕ με την Ισραηλινή ομόλογό τους, κα Tzipi Livni, κατά το οποίο θα συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στη Γάζα, η αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών αναγκών και ευρύτερα θέματα ασφάλειας στην περιοχή.

Υπενθυμίζεται πως μόλις πριν από λίγες μέρες ο Ρώσος πρωθυπουργός Vladimir Poutin είχε, κατόπιν δικής του πρωτοβουλίας, ιδιαίτερη συνομιλία με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Ας σημειωθεί πως ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν και ο πρώτος με τον οποίο ο Poutin είχε επικοινωνίσει.

Tμήμα ειδήσεων www.defencenet.gr