Έργα Γέρ. Ιωσήφ

Ο Χαρισματούχος υποτακτικός – Μην κατακρίνεις τον Γέροντά σου

22 Ιανουαρίου 2009

Ο Χαρισματούχος υποτακτικός – Μην κατακρίνεις τον Γέροντά σου

p-efraim-katounakiotisΓΕΡΟΝΤΟΣ ΙΩΣΗΦ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΝΟΥ
Ο ΧΑΡΙΣΜΑΤΟΥΧΟΣ ΥΠΟΤΑΚΤΙΚΟΣ

ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΕΦΡΑΙΜ Ο ΚΑΤΟΥΝΑΚΙΩΤΗΣ (1912- 1990)

(31ο )

« Ο διάβολος τα στριφογυρίζει για να μην έχουμε αυταπάρνηση, απόλυτη πίστη στον Γέροντα. Ένας λογισμός μπορεί να μας χωρίσει από τον Γέροντα.
Ήταν Τρίτη, νομίζω, και το βράδυ μου ήρθαν λογισμοί κατακρίσεως για τον γερο Ιωσήφ. Μας είχε βάλει και υπογράψαμε ένα γράμμα. Είχα εν μέρει δίκαιο, όπως απεδείχθη εκ των υστέρων. Το Σάββατο πήγα και λειτούργησα στον Γέροντα. Μόλις με είδε, μου λέει: … “ Παπά, κάτι έχεις εναντίον μου, κάτι έχεις μέσα σου και σε χωρίζει από μένα. Μην χωρίζεσαι από τον Γέροντα, μήν χωρίζεσαι από εμένα”.
Εγώ είχα ξεχάσει την κατάκριση, που είχα κάνει.
“ Γέροντα, λέω, δεν θυμάμαι να έχω κανένα λογισμό που να με χωρίζει από εσένα”. “Και όμως κάτι έχεις και σε χωρίζει από εμένα. Μόλις σε είδα, πληροφορήθηκα αμέσως ότι έχεις κάποιο λογισμό που σε χωρίζει από εμένα”. “ Γέροντα, δεν θυμάμαι”. “Να προσπαθήσεις να θυμηθείς”.
Αφού τελείωσα την Λειτουργία, πηγαίνοντας πρός το κελλί μου, αδολεσχούσα, εξέταζα τι λογισμούς είχα τις προηγούμενες ημέρες. Τότε θυμήθηκα για την κατάκριση σχετικά με το γράμμα. Επέστρεψα, ζήτησα συγγνώμη με δάκρυα από τον Γέροντα και έγινε αποκατάσταση.
Αν βλέπετε λάθη στον Γέροντα, να ξέρετε, ότι εσείς είσθε υπεύθυνοι γιατί λιγόστεψε η πίστη σας σε αυτόν. Ένας μοναχός ήλθε στο σπίτι μου και δε άργησε να φανερώσει την πλάνη του. “ Γιατί, μου λέει, ο Γέροντας είναι αλάθητος; Δεν φταίει αυτός;”. Παιδί μου, του λέω, αν βάλεις τέτοιο θεμέλιο στην ζωή σου, έχασες τελείως τον προορισμό σου. Γι’ αυτό ήλθες να γίνεις καλόγηρος; Για να γίνεις κριτής των άλλων και μάλιστα των δασκάλων σου; Ή ήλθες για να αποβάλεις τον αυταρχισμό;».