Υπόθεση Μονής Βατοπαιδίου

Ενημερωτικό Φυλλάδιο για την Ιερά Μονή Βατοπαιδίου (4)

23 Ιανουαρίου 2009

Ενημερωτικό Φυλλάδιο για την Ιερά Μονή Βατοπαιδίου (4)

Τους τελευταίους μήνες έχει προκληθεί ένας πρωτοφανής θόρυβος, που σχετίζεται με την αξιοποίηση της περιουσίας της Μονής μας και ιδιαίτερα με την ανταλλαγή της λίμνης Βιστωνίδας καθώς και με την εκμετάλλευση των οικονομικών πόρων που προέκυψαν από αυτήν.  Ο Ηγούμενος και όλη η Αδελφότητα της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου εκφράζουμε την βαθειά θλίψη μας και ζητούμε ταπεινά συγγνώμη από το Χριστεπώνυμο πλήρωμα, διότι χωρίς να το θέλουμε και απρόβλεπτα γίναμε αφορμή σκανδαλισμού του.  Στο κείμενο που ακολουθεί παρατίθεται μία σειρά στοιχείων και γεγονότων που βοηθούν στην κατανόηση της υπόθεσης.

Στο Καθολικό της Μονής.

Στο Καθολικό της Μονής.

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ.

Η Μονή είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, δηλαδή δεν είναι ιδιωτικό αλλά Δημόσιο Ίδρυμα, κοινό κτήμα και περιουσία του Γένους. Κάθε Μονή με την κινητή και ακίνητη περιουσία της εξασφαλίζει τα τρέχοντα έξοδα σίτισης, φιλοξενίας, κτιριακών αναστηλώσεων, συντηρήσεων κειμηλίων, αλλά και μπορεί να επιτελεί ιεραποστολικό και φιλανθρωπικό έργο. Οι ηγούμενοι των Μονών έχουν το δικαίωμα … αλλά και την υποχρέωση συνάμα να αξιοποιούν την περιουσία της Μονής τους, κάτι που δεν το απαγορεύουν οι εκκλησιαστικοί κανόνες, αρκεί να γίνεται προς όφελος της Μονής και όχι προς ίδιον (προσωπικό) όφελος.

Οι μοναχοί ούτε προσωπικά συμφέροντα έχουν, ούτε άλλων τα συμφέροντα εξυπηρετούν. Πρέπει να γίνει σαφής διαχωρισμός μεταξύ της ακτημοσύνης του κοινοβιάτου μοναχού και της περιουσίας της Μονής του. Είναι αυτονόητο αλλά πρέπει να επισημανθεί, ότι τόσο οι κοινοβιάτες μοναχοί, όσο και οι ηγούμενοι καμμία ιδιωτική περιουσία δεν διαθέτουν, οπότε σχετικοί ισχυρισμοί περί προσωπικών λογαριασμών είναι αδικαιολόγητοι και παντελώς αστήρικτοι.

Όπως και άλλοι εκκλησιαστικοί οργανισμοί έτσι και η Μονή Βατοπαιδίου ανέθεσε σε οικονομικούς συμβούλους της την αξιοποίηση της περιουσίας της. Όλα τα κεφάλαια της Μονής, από τα οποία πολλά προέρχονται από δάνεια, βρίσκονται κατατεθημένα σύμφωνα με τον νόμο σε τραπεζικούς λογαριασμούς στο όνομα της Μονής – και βέβαια σε κανέναν προσωπικό λογαριασμό, αφού δεν υπάρχουν τέτοιοι. Η συνεργασία της Μονής με εταιρείες οφείλεται στην ανάθεση των σχετικών εργασιών σε οικονομικούς συμβούλους, λαϊκούς, πνευματικά τέκνα της Μονής, ώστε να απαλλάσσονται οι μοναχοί από κάθε εμπορική και οικονομική συναλλαγή. Οι οικονομικοί σύμβουλοι της Μονής ανά τακτά διαστήματα ενημερώνουν την Γεροντία, που είναι το θεσμικό όργανό της.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΓΙΑ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ.

Επειδή έχει δημιουργηθεί πολύς θόρυβος που προσβάλλει την Μονή και την Εκκλησία γενικότερα, προκειμένου να επέλθει ειρήνη, η Μονή με επιστολές της προς

α) τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

β) τον Υφυπουργό Οικονομικών και στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης η οποία κοινοποιήθηκε και στον Πρωθυπουργό και

γ) τον Υπουργό Οικονομικών, πρότεινε την επιστροφή στο Ελληνικό Δημόσιο όλων των ακινήτων που προήλθαν από τις ανταλλαγές με νομικές διευθετήσεις και δεν απαιτεί από το Ελληνικό Δημόσιο την αναγνώριση της κυριότητάς της επί της λίμνης Βιστωνίδας και των παραλιμνίων εκτάσεών της, των οποίων το ιδιοκτησιακό καθεστώς θα κριθεί από τα δικαστήρια.

ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΕΩΣ.

Παρότι εμπλέκονται στην υπόθεση πολλά και ποικίλα συμφέροντα, σκοπιμότητες πολιτικές και οικονομικές, δύσκολα μπορεί να αποκρυβεί το γεγονός ότι απώτερος στόχος του θορύβου είναι η απαξίωση των θεσμών και ο διαχωρισμός εκκλησιαστικής και κρατικής διοικήσεως. Βρήκαν κάποιοι την ευκαιρία να χτυπήσουν την Εκκλησία πυροδοτώντας την κατάσταση, να πλήξουν τον μοναχισμό και να κλονίσουν την πίστη της κοινωνίας στα ελληνοχριστιανικά ιδεώδη.

ΜΟΝΑΧΟΣ ΚΑΙ ΚΟΣΜΟΣ.

Οι σχέσεις του μοναχού με τους ανθρώπους διέπονται από τις ορθόδοξες πατερικές αρχές της ανιδιοτέλειας και της ειλικρινούς αγάπης. Οι προσκυνητές του Αγίου Όρους έχουν εμπειρία αυτής της αγάπης. Από το Μοναστήρι παίρνουν εκείνη την πνευματική ζύμη και την μεταφέρουν στις οικογένειές τους, στις ενορίες τους και έτσι ευλογείται και αγιάζεται η οικογένεια, η κοινωνία, ο κόσμος.

Παρακαλούμε να προσεύχεσθε και εσείς, ώστε ο Χριστός και η πανάχραντος Μητέρα Του, στην οποία είναι αφιερωμένη η Μονή μας, να δώσουν αίσια έκβαση του παρόντος πειρασμού.

Εκ της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου