Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Νέα κοιτάσματα φυσικού αερίου βρέθηκαν στα θαλάσσια σύνορα Κύπρου και Ισραήλ

24 Ιανουαρίου 2009

Νέα κοιτάσματα φυσικού αερίου βρέθηκαν στα θαλάσσια σύνορα Κύπρου και Ισραήλ

gasburnerVatopaidiFriend: Ένα φυσικό αέριο που μπορεί να κάνει “πολύ εύκολα έκρηξη”…

Μπορούν να αντληθούν πάνω 3,1 τρισ. κυβικά πόδια, σύμφωνα με την εταιρεία Νoble Εnergy

Κοιτάσματα αερίου βρέθηκαν κοντά στην Κύπρο, ύστερα από θαλάσσιες έρευνες που διεξήγαγαν ερευνητικά σκάφη. Συνολικά βρέθηκαν τρεις περιοχές όπου διαπιστώθηκε ότι μπορεί να αντληθεί φυσικό αέριο σε ποσότητα που ξεπερνά, σύμφωνα με τους πρώτες εκτιμήσεις, τα 3,1 τρισ. κυβικά πόδια. Οπως επισήμως ανακοινώθηκε, τα κοιτάσματα αερίου εντόπισε η αμερικανοϊσραηλινή εταιρεία Νoble Εnergy, η οποία μάλιστα ξεκινά και τις διαδικασίες άντλησης.

Το σημαντικότερο για την Κύπρο είναι, όπως επισημαίνει η εφημερίδα «Φιλελεύθερος», το … γεγονός ότι τα κοιτάσματα αυτά εντοπίστηκαν στα όρια της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) ανάμεσα στην Κύπρο και στο Ισραήλ. Δίπλα από την περιοχή αυτή είχε εντοπιστεί και δεύτερη περιοχή, γνωστή ως «Οικόπεδο 12», με κοιτάσματα φυσικού αερίου από την ίδια αμερικανοϊσραηλινή εταιρεία. Η εταιρεία αυτή είχε υπογράψει μόλις πριν από λίγες ημέρες συμφωνία με το κυπριακό υπουργείο Εμπορίου για τα δικαιώματα έρευνας, πλην όμως δεν έχει ακόμη υπογραφεί διακρατική συμφωνία για τη διασφάλιση των οικονομικών δικαιωμάτων Κύπρου και Ισραήλ.

Κυπριακές πηγές δεν αποκλείουν ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα οι δύο χώρες θα υπογράψουν και τη συμφωνία αυτή, αφού τα κοιτάσματα που εντοπίστηκαν βρίσκονται στα θαλάσσια σύνορά τους.

Τα κοιτάσματα αερίου έχουν εντοπιστεί σε βάθος 1.700 μέτρων και οι έρευνες για τον εντοπισμό και άλλων κοιτασμάτων αερίου, καθώς και πετρελαίου, συνεχίζονται. Οι έρευνες αυτές και ο εντοπισμός κοιτασμάτων έχουν ενοχλήσει την Τουρκία, η οποία αφενός αποστέλλει πολεμικά της πλοία στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, τα οποία παρεμποδίζουν τα ερευνητικά σκάφη, και αφετέρου δεν αναγνωρίζει την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τα ισραηλινά ΜΜΕ υποδέχτηκαν τον εντοπισμό κοιτασμάτων αερίου με πανηγυρικό τρόπο και αναφέρονται στη γειτνίαση αυτών με την Κύπρο, χωρίς να αμφισβητούν καμία κυριότητα. Η κυβέρνηση μάλιστα του Ισραήλ χαρακτήρισε την όλη υπόθεση σημαντική: «Θα μπορούσε να αλλάξει το πρόσωπο της οικονομίας του Ισραήλ».

Πηγή: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=16&artId=251525