Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Υπεγράφη από τον Ομπάμα το διάταγμα που αλλάζει το καθεστώς για τις αμβλώσεις

24 Ιανουαρίου 2009

Υπεγράφη από τον Ομπάμα το διάταγμα που αλλάζει το καθεστώς για τις αμβλώσεις

regretVatopaidiFriend: Ο Ομπάμα προσπαθεί όντως να δείξει ότι κάτι αλλάζει. Όμως ο νέος “σωτήρας” είναι ξένος του σταυρού…

Το νομικό καθεστώς μπορεί να αλλάζει, όμως δεν συμβαίνει το ίδιο με τη νοοτροπία εκατομμυρίων Αμερικανών

Στην κατάργηση του νόμου που απαγόρευε τη χρηματοδότηση διεθνών οργανώσεων που προωθούν τη μέθοδο της άμβλωσης ή πραγματοποιούν εκτρώσεις, προχώρησε ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Η κατάργηση του νόμου ήταν μία από τις … προεκλογικές δεσμεύσεις του.

Η ημέρα που επέλεξε να υπογράψει το σχετικό διάταγμα δεν είναι τυχαία, καθώς 36 χρόνια πριν, στις 22 Ιανουαρίου 1973, είχε εκδοθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ η απόφαση που νομιμοποιούσε «το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση», γνωστή στους Αμερικανούς ως υπόθεση «Ρο εναντίον Γουέιντ».

Υπενθυμίζεται ότι επί προεδρίας Τζόρτζ Μπους, του νεότερου, ακόμα και οι δημόσιες συζητήσεις για τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων στο έδαφος αμερικανικών Πολιτειών κρίνονταν από το ίδιο νομοθετικό πλαίσιο ως «παράνομες».

Το νομοθετικό πλαίσιο που καταργείται από τον πρόεδρο Ομπάμα, είχε πρώτος κυρώσει ο εκλιπών πρόεδρος Ρεπουμπλικάνος Ρόναλντ Ρέιγκαν.

Αργότερα, ο Μπιλ Κλίντον το «απενεργοποίησε», όμως ο Τζόρτζ Μπους ο νεότερος το επανέφερε σε ισχύ μόλις ανέλαβε πρόεδρος των ΗΠΑ.

Διευκρινίζεται, πάντως, ότι ισχύει ακόμα ο νόμος με τον οποίο απαγορεύεται αμερικανικά κεφάλαια να δαπανώνται για αμβλώσεις, που γίνονται στο εξωτερικό.

Όμως, είναι πολύ μεγάλος είναι ο αριθμός των γυναικών στις ΗΠΑ που επιθυμούσαν να κάνουν άμβλωση και με το νομοθετικό πλαίσιο, που καταργήθηκε από τον πρόεδρο Ομπάμα, στερούνταν της δυνατότητας να αποζημιωθούν από την Πολιτεία και για όλες τις επιπλέον γυναικολογικές εξετάσεις, τις οποίες επιθυμούσαν να κάνουν στην αρχή μιας εγκυμοσύνης τους.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό