Έργα Γέρ. Ιωσήφ

Ο Χαρισματούχος υποτακτικός – Η υπακοή θα τα φέρει όλα

26 Ιανουαρίου 2009

Ο Χαρισματούχος υποτακτικός – Η υπακοή θα τα φέρει όλα

p-efraim-katounakiotisΓΕΡΟΝΤΟΣ ΙΩΣΗΦ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΝΟΥ
Ο ΧΑΡΙΣΜΑΤΟΥΧΟΣ ΥΠΟΤΑΚΤΙΚΟΣ

ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΕΦΡΑΙΜ Ο ΚΑΤΟΥΝΑΚΙΩΤΗΣ (1912- 1990)

(34ο )

«Η υπακοή θα τα φέρει όλα. Η υπακοή θα φέρει την Χάρη. Παραμικρή παρακοή στον Γέροντα διώχνει την Χάρη. Όλα τα πάθη σιγά σιγά θεραπεύονται με την υπακοή. Ούτε η ιερωσύνη, ούτε η νηστεία, ούτε η άσκηση σώζει. Μόνο η υπακοή. Η υπακοή κάνει … θαύματα. Η υπακοή είναι ταπείνωση. Αυτή θα φέρει όλα τα χαρίσματα. Εξαιτίας της υπακοής δίνει ο Χριστός την προσευχή. Η υπακοή σώζει και όχι η προσευχή. Η θεολογία είναι απόρροια της προσευχής. Η προσευχή είναι αποτέλεσμα της υπακοής. Όταν έχεις υπακοή θα βρείς και προσευχή, θα βρείς και θεολογία. Όταν δεν έχεις υπακοή, δεν βρίσκεις τίποτε. Και να έχεις, θα τα χάσεις. Υπακοή· η πηγή της προσευχής. Προσευχή· η πηγή της Χάριτος, των δακρύων, του θείου φωτισμού, της θέρμης και του θείου ζήλου.
Χωρίς υπακοή όσα και αν κάνουμε από τα άλλα δεν γίνεται τίποτα. Για μία παρακοή του ο Αδάμ έχασε τον παράδεισο. Και όχι να κάνουμε υπακοή σε αυτά που μας φαίνονται καλά, γιατί τότε όλοι κάνουν υπακοή. Στον Γέροντα κάνουμε τυφλή υπακοή. Μετά από καμία δεκαπενταριά χρόνια θα έλθει η διακριτική υπακοή.
Τι σημαίνει τυφλή υπακοή; Θα σας εξηγήσω με ένα παράδειγμα. (Φωνάζει ο Γέροντας έναν αδελφό).
–    Φέρε ένα ποτήρι νερό.
–    Νάναι ευλογημένο.
–    Χύσε το κάτω.
–    Νάναι ευλογημένο.
–    Βρέ βλάκα, τό ’χυσες;
–    Ευλόγησον.
Βλέπετε αληθινή υπακοή; Αληθινός μοναχός θα γίνει αυτός, που κάνει ανυπόκριτη υπακοή. Το στόμα του να λέγει συνεχώς “ευλόγησον, νάναι ευλογημένο Γέροντα”. Όταν βλέπω και κρίνω μέσα μου τον Γέροντα, να ξέρω ότι δεν πάω καλά. Δεν είμαι εγώ ο κριτής του Γέροντός μου, αλλά εκείνος θα κρίνει εμένα. Ο διάβολος που μας πολεμά κάνει το μαύρο άσπρο και το άσπρο μαύρο. Κάτι που λέει ο Γέροντας μπορεί να το αναστρέψει. Ο λογισμός του εμπαθούς και ο διάβολος γίνονται ένα, για να εμποδίσουν την πίστη και την υπακοή, από τις οποίες εξαρτάται η σωτηρία. Γι’ αυτό ποτέ και για τίποτε να μήν πιστέψεις στον λογισμό σου, ό,τι και αν λέει. Μόνο νερό να πίνεις, όταν διψάς, χωρίς ευλογία. Για ό,τι άλλο θέλεις να κάνεις, να παίρνεις ευλογία».
Βρίσκουμε στα Γεροντικά, ότι για να δοκιμάσει ο Γέροντας την υπακοή του μαθητού του, τον διέταζε να πηγαίνει να κλέβει και αυτός εκτελούσε αδίστακτα την εντολή. Κρυφά πάλι ο Γέροντας επέστρεφε τα κλεμμένα και ερμήνευε, ότι για την ακρίβεια της αγόγγυστης υπακοής το έκανε αυτό!

Συνεχίζεται…