Γενικά ΘέματαΕιδήσεις και Ανακοινώσεις

H Αγία Σοφία αλλάζει όψη!

28 Ιανουαρίου 2009

H Αγία Σοφία αλλάζει όψη!

agiasophiaΌποιος Έλληνας, ορθόδοξος ή και ξένος τουρίστας έχει μπει στο εσωτερικό του Ναού Της Του Θεού Σοφίας (Αγία Σοφία) μένει έκθαμβος από την μεγαλοπρέπεια της εκκλησίας.

Όμως μένει έκθαμβος και από τις σκαλωσίες που το τουρκικό κράτος έχει τοποθετήσει εδώ και 16 χρόνια (από το 1992!!!!) στο κέντρο του Ναού και οι οποίες το μόνο που κάνουν είναι να μειώνουν την μεγαλοπρέπεια του μνημείου και ειδικά του τρούλου. Η διακαιολογία είναι πως γίνονται έργα … συντήρησης.

Βέβαια ο καθένας ο οποίος είναι “τακτικός” επισκέπτης της Βασιλέυουσας θα αντιλαμβανόταν πως οι σκαλωσίες το μόνο που κάνουν είναι να προσπαθούν να “μειώσουν” κάτι το οποίο δεν μπορούν να “καταστέψουν” αφού κανένα έργο δεν έχει επιτελεστεί στον τρούλο όπου να δικαιολογεί την ύπαρξή τους ακριβώς στο κέντρο του Ναού.

Στα πλάισια λοιπόν των προετοιμασιών της Κωνσταντινούπολης για την “πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης 2010”, η Αγία Σοφία η οποία συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, θα πρέπει να αλλάξει όψη. Κατόπιν απαίτησης της UNESCO οι σκαλωσίες φεύγουν από το κέντρο του Ναου!

Οι εργασίες είναι ήδη σε εξέλιξη ενώ η όλη διαδικασία απαιτεί 12 μέρες. Η ανακαίνιση του Ναού θα συνεχιστεί επί οκτάμηνο.

http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=6351&Itemid=83