Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Κινητοποίηση για τον τηλε-Αττίλα

30 Ιανουαρίου 2009

Κινητοποίηση για τον τηλε-Αττίλα

koino1Κινητοποίηση επικρατεί στους κόλπους της κυβέρνησης με επίκεντρο την ομολογία του Τούρκου ηθοποιού Αττίλα Ολγκάτς, για τη δολοφονία 10 Ελληνοκυπρίων κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής. Ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης θα μελετήσει τα … νομικά μέτρα που είναι εφικτό να ληφθούν σ’ αυτήν τη συγκλονιστική υπόθεση. «Μέσα από αυτήν τη μαρτυρία θα δούμε ποια νομικά μέτρα μπορούμε να πάρουμε για προώθηση του θέματος των αγνοουμένων» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κληρίδης.

Σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του, ο Γενικός Εισαγγελέας δεν θέλησε να…διευκρινίσει ποια είναι τα νομικά μέτρα που είναι δυνατό να ληφθούν. Δεν μπορώ να σας πω τίποτε, θα πρέπει να περιμένετε και εσείς και οι πολίτες» είπε στη «Σ» ο κ. Κληρίδης, κληθείς να μας πει τι συγκεκριμένα μέτρα μπορεί να ληφθούν κατά της Τουρκίας.

«Η μαρτυρία του Αττίλα θα αξιοποιηθεί, στα πλαίσια των όλων καταθέσεων και μαρτυριών που βρίσκονται στα χέρια των κυπριακών Αρχών» ανέφερε ο κ. Κληρίδης.

Ο Αρχιεπίσκοπος
Να καταγγελθεί στο Διεθνές Δικαστήριο ο Ολγκάτς, τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’. «Πρέπει να ερευνήσει η κυβέρνηση να φέρει στο φως την πραγματικότητα, γιατί ο ίδιος, σίγουρα πιεζόμενος, έχει αλλάξει εκείνα που είπε την πρώτη φορά» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου. «Ολόκληρη η Τουρκία πρέπει να καταδικαστεί, διότι εδώ έκανε τη χειρότερη μορφή εισβολής και κατοχής»κατέληξε.

ΔΗΣΥ: Αξιοποίηση
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ιωνάς Νικολάου κάλεσε την κυβέρνηση και τη νομική υπηρεσία να εξετάσουν άμεσα τις δυνατότητες αξιοποίησης της ομολογίας Ολγκάτς με σκοπό να διευκολυνθεί η πλήρης διερεύνηση της τύχης των αγνοουμένων. «Θα μπορούσε η ομολογία του Ολγκάτς να αξιοποιηθεί εκτός από νομικά και πολιτικά στο Συμβούλιο της Ευρώπης, αλλά και στα κοινοτικά θεσμικά όργανα» ανέφερε ο κ. Ιωνάς.
Θέλουμε περισσότερη διερεύνηση

Ο Γενικός Εισαγγελέας συμμετείχε σε έκτακτη σύσκεψη στο Προεδρικό, με αντικείμενο την ομολογία του τηλε-Αττίλα. Τη σύσκεψη συγκάλεσε ο Προεδρικός Επίτροπος Γιώργος Ιακώβου, ο οποίος έχει και την ευθύνη για τα θέματα των αγνοουμένων. «Συνεπώς θέλουμε περισσότερη διερεύνηση του θέματος και αν υπάρχουν νομικοί τρόποι, με τους οποίους μπορούμε να προωθήσουμε το θέμα των αγνοουμένων, για το καλό των συγγενών των αγνοουμένων. Αυτή είναι πάντοτε η προσπάθεια. Να δούμε αν μπορούμε να διακριβώσουμε την τύχη τους, και -αυτή η πληροφορία που δόθηκε- πιστεύουμε ότι προσφέρεται» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ιακώβου μετά το πέρας της σύσκεψης.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν, επίσης, ο Ε/κ εκπρόσωπος στη ΔΕΑ Ηλίας Γεωργιάδης και εκπρόσωποι του Υπουργείου Εξωτερικών και της Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων.
Το θέμα θα συζητηθεί την ερχόμενη Τετάρτη και στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Επικρίσεις Εκπροσώπου
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επέκρινε δηλώσεις ότι η σοβαρή και υπεύθυνη στάση της κυβέρνησης έχει μεταφραστεί από κάποιους ως έλλειψη βούλησης που έχει στόχο να μη διαταραχθούν οι συνομιλίες για το Κυπριακό.

«Θέλω να υπογραμμίσω ότι εμείς, ως κυβέρνηση, θα συνεχίσουμε να είμαστε σοβαροί και υπεύθυνοι για τέτοια πολύ σοβαρά και ευαίσθητα θέματα, γιατί σε τέτοιου είδους ζητήματα μπορεί, μέσα από τις πολλές δηλώσεις, να κάνουμε κακό. Και επαναλαμβάνω, το θέμα των αγνοουμένων είναι πολύ ευαίσθητο θέμα, το οποίο όλοι πρέπει να το προσέχουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στεφάνου.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αποκάλυψε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει εγείρει στον Ταλάτ πληροφορίες για θαμμένα άτομα σε στρατόπεδα κατοχικών στρατευμάτων. «Είναι ένα θέμα που κάποια στιγμή, αφού προχωρήσουν οι διαδικασίες, ασφαλώς θα συζητηθεί» είπε ο κ. Στεφάνου.

ΤΗΣ ΑΝΤΡΗΣ ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΥ

http://infognomonpolitics.blogspot.com