Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Κύπρος: Προσφυγή κατά της Τουρκίας μετά την ομολογία του «Αττίλα» – Σοκ στην Ε.Ε.

31 Ιανουαρίου 2009

Κύπρος: Προσφυγή κατά της Τουρκίας μετά την ομολογία του «Αττίλα» – Σοκ στην Ε.Ε.

courtVatopaidiFriend: Τίποτα δεν τους βγαίνει στην Τουρκία. Μια σειρά γεγονότων όπως η περίπτωση του Τούρκου ηθοποιού Ατίλα Ολγκάτς (δείτε παρακάτω) καθώς και η δίκη του Τούρκου πιλότου Χαλί Ιμπραχίμ του Οζντεμπίρ ένοχο για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια στην περίπτωση του θανάτου του σμηναγού Κώστα Ηλιάκη τους απομακρύνει ουσιαστικά και οριστικά (λέμε εμείς) και από την Ελλάδα και από την Ευρώπη. Εγκατάλειψη Θεού. Όμως μην ξεχνάτε ότι όταν ο άνθρωπος εγκαταλείπεται από τον Θεό γίνεται … θηρίο, όπως όλοι μας όταν κάνουμε αμαρτίες. Και μην ξεχνάτε ότι οι Τούρκοι βλέπουν “ένοχους” τους Έλληνες (είτε από την Ελλάδα είτε από την Κύπρο) για την αποτυχία τους σχετικά με την ένταξη στην Ε.Ε. Δεν φοβόμαστε όμως πρέπει να υπολογίζουμε το τουρκικό παράγωντα, έτσι δεν είναι;

Προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά της Τουρκίας, θα καταθέσει η Κύπρος, με αφορμή την ομολογία του Τούρκου ηθοποιού Ατίλα Ολγκάτς ότι όταν ήταν στρατιώτης, κατά την τουρκική εισβολή του 1974, εκτέλεσε εν ψυχρώ δέκα Ελληνοκύπριους.
Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά της Τουρκίας, προσφεύγει η Κύπρος, μετά την ομολογία του Ατίλα Ολγκάτς.

Η απόφαση για την προσφυγή λήφθηκε χθες σε σύσκεψη του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια με το γενικό εισαγγελέα, Πέτρο Κληρίδη και κοινοποιήθηκε από τον Κύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέφανο Στεφάνου. Το θέμα της ομολογίας Ολγκάτς θα τεθεί και στην προσεχή συνεδρίαση της Επιτροπής των Μονίμων Αντιπροσώπων του Συμβουλίου της Ευρώπης

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε επίσης, ότι η κυβέρνηση σε συνεργασία με τη Βουλή θα ζητήσουν την αξιοποίηση της ομολογίας Ολγκάτς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και σε άλλα διεθνή σώματα, με στόχο «να βοηθηθεί το έργο της πλήρους διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων».

Στο μεταξύ, ο Τούρκος αρθρογράφος Μεχμέτ Αλί Μπιράντ, υποστήριξε χθες -από τη στήλη του στην εφημερίδα «Πόστα»- ότι ο Ολγκάτς πρέπει να δικαστεί, είτε είπε ψέματα είτε όχι, και κάλεσε τους Τούρκους εισαγγελείς να κινηθούν εναντίον του ηθοποιού.

Ο αρθρογράφος, υπογράμμισε ότι οι δηλώσεις του Ολγκάτς «ξεσήκωσαν τους Ελληνοκύπριους και τους Έλληνες, οι οποίοι έχουν κάθε δίκιο να ξεσηκωθούν», διότι, όπως σημείωσε «όταν ο Ολγκάτς ανακοίνωσε μία δολοφονία που θα μπορούσε να είναι «παράδειγμα» για το θέμα των αγνοούμενων, ήλθαν στην επιφάνεια οι παλιοί Ισχυρισμοί».

Ο ηθοποιός «δίχως να το καταλάβει, άνοιξε το κουτί της Πανδώρας», τόνισε ο Μπιράντ.

Ο Κοινοτικός Επίτροπος Αρμόδιος για Θέματα Διεύρυνσης Όλι Ρεν λαμβάνει σαφή θέση επί της υπόθεσης Αττίλα Ολγκάτς. Ο κ. Ρεν δηλώνει γραπτώς ότι «πρόκειται για ιστορία ντροπής, που καταπατεί ξεκάθαρα τη Συνθήκη της Γενεύης».

Αυτό ήταν το ηλεκτρονικό απαντητικό μήνυμα του Κοινοτικού Επιτρόπου Όλι Ρεν προς τον ευρωβουλευτή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Γιαννάκη Μάτση, ο οποίος απέστειλε τόσο προς τον κ. Ρεν όσο και προς τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, άμυνας και ασφάλειας Χαβιέ Σολάνα. Στο βίντεο καταγράφεται η μαρτυρία του Αττίλα Ολγκάτς και η εν συνεχεία προσπάθεια ανασκευής των όσων ομολόγησε για τις δολοφονίες Ελληνοκυπρίων αιχμαλώτων στις οποίες προέβη το 1974.

Το βίντεο πάντως της ομολογίας Ολγκάτς προκαλεί σοκ στην ΕΕ, καθότι, εκτός των Ρεν και Σολάνα, ο κ. Μάτσης το έχει αποστείλει ηλεκτρονικά σε όλους του λοιπούς Επιτρόπους, καθώς και σε χαμηλόβαθμους και υψηλόβαθμους λειτουργούς της ΕΕ, σε μια προσπάθεια να κατανοήσουν τι πραγματικά συνέβη το ’74 στην Κύπρο, υπενθυμίζοντας ταυτοχρόνως ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, κράτος-μέλος της ΕΕ, τελεί ακόμη υπό την κατοχή της Τουρκίας, που συνιστά υποψήφιο για ένταξη κράτος, το οποίο αρνείται πεισματικά να συμμορφωθεί με τι αρχές, τις αξίες και τους νόμους της ΕΕ και της Διεθνούς Κοινότητας γενικότερα.