Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Πούτιν: Περαιτέρω στρατιωτικοποίηση δεν θα λύσει τα προβλήματα του κόσμου

31 Ιανουαρίου 2009

Πούτιν: Περαιτέρω στρατιωτικοποίηση δεν θα λύσει τα προβλήματα του κόσμου

putinΣτο Νταβός της Ελβετίας γίνεται το 39ο Παγκόσμιο Οικονομικού Φόρουμ

«Περαιτέρω στρατιωτικοποίηση δεν πρόκειται να επιλύσει τα προβλήματα που έχει ο κόσμος» τόνισε ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν από το βήμα του παγκόσμιου οικονομικού φόρουμ στο Νταβός.

«Όχι πιο πολλά χρήματα για στρατιωτικούς σκοπούς» ανέφερε και κάλεσε «τη … νέα κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, υπό τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, να έχει μαζί μας μία εποικοδομητική συνεργασία».
«Οι εταίροι μας, στην Ασία, την Ευρώπη, οι ΗΠΑ ιδίως, ας δείξουν την προτίμησή τους για τη συνεργασία μαζί μας» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στη διεθνή κρίση, υπογράμμισε την ανάγκη «να μην τυφλωθούμε μέχρι σημείου που να επαναπαυόμαστε με την ιδέα ότι το κράτος τα επιλύει όλα».

Εν τω μεταξύ, μετά τις πληροφορίες για αναστολή των ρωσικών σχεδίων για ανάπτυξη πυραύλων Ιskander στην περιοχή του Καλίνινγκραντ, οι ΗΠΑ έκαναν λόγο για «θετική» ενέργεια.

«Ενημερωθήκαμε για το ζήτημα αυτό» από το ρωσικό πρακτορείο Ιντερφάξ, και «την κρίνουμε πολύ θετική» ανέφερε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρόμπερτ Γούντ σε συνέντευξη Τύπου.

Ανώτατο στρατιωτικό στέλεχος του ρωσικού γενικού επιτελείου, το οποίο επικαλείται το πρακτορείο Ιντερφάξ, ανέφερε ότι το σχέδιο «αναστέλλεται λόγω του ότι η νέα αμερικανική κυβέρνηση υπό τον Μπαράκ Ομπάμα δεν θα επιταχύνει το αμερικανικό πρόγραμμα ανάπτυξης» της αντιπυραυλικής ασπίδας στην Πολωνία και στην Τσεχία, που η Ρωσία την θεωρεί απειλητική για την ίδια.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν ανέφερε εάν η Μόσχα ενημέρωσε τη νέα αμερικανική κυβέρνηση για την αναστολή των σχεδίων της ή εάν η νέα υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον ενημερώθηκε για αυτό από τον ρώσο ομόλογό της Σεργκέι Λαβρόφ στη διάρκεια πρόσφατης τηλεφωνικής επικοινωνίας τους.

Καταλήγοντας ο Ρόμπερτ Γουντ ανέφερε: «Είμαστε ευτυχείς να συνεργαστούμε με τη Ρωσία στο ζήτημα της αντιπυραυλικής ασπίδας. Και όπως ανέφερε και ο πρόεδρος Ομπάμα θα υποστηρίξουμε την αντιπυραυλική ασπίδα εάν αποδειχτεί ότι θα λειτουργήσει».

Στη σκιά της οικονομικής κρίσης το 39ο Φόρουμ του Νταβός

Με φόντο την παγκόσμια οικονομική κρίση άρχισαν χθες οι εργασίες του φετινού 39ου Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας με τη συμμετοχή του αριθμού ρεκόρ των 2.500 εκπροσώπων από τον επιχειρηματικό και πολιτικό κόσμο.

Φόρουμ εν μέσω κρίσης.
Τo φετινό φόρουμ επισκιάζει η ζοφερή εικόνα της παγκόσμιας οικονομίας, η οποία έχει εισέλθει σε ύφεση και καθιστά αναγκαία την αναμόρφωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ενώ το κλίμα επηρεάζει και η νομισματική διαμάχη μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας μετά τις κατηγορίες που απηύθυνε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών ότι η Κίνα χειραγωγεί το νόμισμά της, εγείροντας ανησυχίες για την πολιτική βούληση των χωρών για από κοινού δράση στην αντιμετώπιση της κρίσης.

Ο πρόεδρος της RGE Monitor, Νουριέλ Ρουμπίνι, ένας από τους ελάχιστους οικονομολόγους που προέβλεψαν την κρίση, και ο πρόεδρος της Eurasia Group Ιαν Μπρέμερ, προβλέπουν ότι τα προβλήματα θα συνεχιστούν για αρκετά έτη, εάν δεν υπάρξει συντονισμένη και ορθή πολιτική από πλευράς κυβερνήσεων. Η εμπιστοσύνη μεταξύ των κορυφαίων διευθυνόντων συμβούλων σε ολόκληρο τον κόσμο που παρευρίσκονται στο Νταβός υποχώρησε επίσης σε νέα χαμηλά επίπεδα, όπως έδειξε έρευνα της PricewaterhouseCoopers σε δείγμα περίπου 1.100 επικεφαλής επιχειρήσεων.

Μόλις το 21% των διευθυνόντων συμβούλων εξέφρασαν εμπιστοσύνη για αύξηση των εσόδων τους προσεχείς 12 μήνες συγκριτικά με το 50% πριν από ένα έτος. Την ίδια στιγμή, η εταιρεία ερευνών Manpower προβλέπει ότι οι απώλειες θέσεων εργασίας θα συσσωρευτούν σε ολόκληρο τον κόσμο για δύο ακόμη έτη, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, αν και η αγορά της Β. Αμερικής θα παρουσιάσει ταχύτερη ανάκαμψη.

Ο γνωστός μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος κάλεσε τις ΗΠΑ να αναδιαρθρώσουν την κεφαλαιακή βάση των τραπεζών τους, υπογραμμίζοντας ότι η προγραμματισμένη δέσμη μέτρων και οι προτάσεις για τη δημιουργία τράπεζες που θα αναλάβει το επισφαλές χρέος όλων των τραπεζών ίσως βοηθήσει στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Ο Σόρος δεν ήταν δυνατόν να μην αναφερθεί και στη στερλίνα, λέγοντας ότι έπαψε πλέον να «στοιχηματίζει» εναντίον του βρετανικού νομίσματος, αφότου άγγιξε το επίπεδο των 1,40 έναντι του δολαρίου.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Ανχελ Γκουρία, χαρακτήρισε ευεργετική για τη βρετανική οικονομία μία κάθετη πτώση της στερλίνας [GBP=X] Σχετικά άρθρα , όμως πιστεύει ότι οι συναλλαγματικές ισοτιμίες θα επανέλθουν σε φυσιολογικά επίπεδα. Θεωρεί επίσης απίθανο το σενάριο του αποπληθωρισμού στις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ και πιστεύει ότι η διαδικασία εξυγίανσης των τραπεζικών ισολογισμών θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Τέλος, ο διοικητής της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ δεν βλέπει να υπάρχουν προς το παρόν «φούσκες» στις χρηματοοικονομικές αγορές, οι οποίες όμως δεν έχουν επανέλθει ακόμη σε φυσιολογικά επίπεδα.

Δεν βλέπουν «φως» οι ηγέτες στο Νταβός

Νέο πλήγμα δέχθηκε η εμπιστοσύνη των επικεφαλής των μεγαλύτερων επιχειρήσεων παγκοσμίως που συγκεντρώθηκαν σήμερα στο Νταβός, καθώς η υποβόσκουσα «συναλλαγματική» διαμάχη μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας αφήνει ελάχιστα περιθώρια σε όσους προσδοκούν συντονισμένη πολιτική δράση.

Τόσο ο Κινέζος πρωθυπουργός Ουέν Τζιαμπάο και όσο και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντιμίρ Πούτιν θα ζητήσουν από τους επιχειρηματικούς και πολιτικούς ηγέτες που συνέρρευσαν στο θέρετρο των Άλπεων να βάλουν τα δυνατά τους για αντιμετώπιση της χειρότερης κρίσης των τελευταίων 80 ετών.

Το κλίμα που επικρατεί στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ μεταξύ των συνέδρων κάθε άλλο παρά αισιόδοξο είναι, καθώς τα κορυφαία κυβερνητικά και επιχειρηματικά στελέχη δηλώνουν ότι δεν υπάρχει εύκολη συνταγή για την αναχαίτιση της πιστωτικής κρίσης και ότι χρειάζονται κολοσσιαία κρατικά προγράμματα.
«Δεν γίνονται θαύματα. Τους επόμενους 18 έως 24 μήνες πιστεύω ότι θα επικρατήσουν πολύ δυσχερείς οικονομικές συνθήκες», επισημαίνει στο Reuters η Μαρία Ράμος, διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας Transnet της Ν. Αφρικής.

«Το 40% του παγκόσμιου πλούτου χάθηκε σε διάστημα πέντε τριμήνων. Είναι ασύλληπτο το νούμερο», τονίζει στο Reuters ο Στέφεν Σβάρτσμαν, πρόεδρος της εταιρείας δανεισμού ιδιωτικών κεφαλαίων Blackstone Group, και συμπληρώνει ότι «οι συνθήκες στο επιχειρηματικό περιβάλλον θα αλλάξουν άρδην».

Με ζοφερά χρώματα διέγραψαν το μέλλον 1.100 διευθύνοντες σύμβουλοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της PricewaterhouseCoopers [Βλέπε άρθρο] . Μόνο το 21% των ερωτηθέντων απάντησε ότι είναι ιδιαίτερα πεπεισμένοι για αύξηση του κύκλου εργασιών εντός των επόμενων 12 μηνών, έναντι του 50% που είχαν απαντήσει σε ανάλογη ερώτηση το περασμένο έτος.

Σαν «τη μύγα μες στο γάλα» ξεχωρίζουν οι τραπεζίτες στις χιονισμένες πλαγιές του Νταβός, καθώς τα ηνία του Φόρουμ έχουν αναλάβει πλέον οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, αναφέρει το Reuters. Οι αρμόδιοι των εποπτικών αρχών εργάζονται μεθοδικά για την αναζήτηση της εξόδου από την κρίση, ενόψει μάλιστα της συνόδου κορυφής της ομάδας G20 τον Απρίλιο και της G8 τον Ιούλιο.

Κλιμάκωση της ένταξης μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών σημειώθηκε εν όψει της ομιλίας του Ουέν, μετά από το χαρακτηρισμό της Κίνας από τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ ως «χειραγωγό ισοτιμιών» την περασμένη εβδομάδα, χρησιμοποιώντας μια έκφραση που είχε για πολλά χρόνια επιμελώς αποφευχθεί.
Κινέζος διπλωμάτης απάντησε σήμερα ότι η Ουάσιγκτον έχει αρκετά στοιχεία στα χέρια της που βεβαιώνουν ότι η Κίνα δεν προσπαθεί να χειραγωγήσει τη συναλλαγματική της ισοτιμία.

«Δεν βρίσκω δίκαιη την απότομη αυτή στροφή της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών», συμπλήρωσε ο διπλωμάτης στο Λονδίνο.

ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ