Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Προσπαθούν να εμπλέξουν την Κύπρο…

8 Φεβρουαρίου 2009

Προσπαθούν να εμπλέξουν την Κύπρο…

monchegorsk

Λεμεσός.-2 Φεβρουαρίου. Καθηλωμένο στο αγκυροβόλιο της Λεμεσού παραμένει το ρωσικών συμφερόντων και υπό κυπριακή σημαία εμπορικό πλοίο «Μοντσεγκόρσκ» το οποίο φέρεται να μεταφέρει πολεμικό υλικό στη Συρία. Αφότου οδηγήθηκε από τον Έκτο Αμερικανικό Στόλο στα χωρικά ύδατα της Κύπρου, το σκάφος έχει προκαλέσει πονοκέφαλο στην κυπριακή κυβέρνηση, καθώς από τη μια οι Αμερικανοί ζητούν επιτακτικά από τις Κυπριακές Αρχές την κατάσχεση του φορτίου που αποτελείται, σύμφωνα με τις δικές τους εκτιμήσεις, από βαρύ πολεμικό υλικό το οποίο προορίζεται για ενίσχυση της Χαμάς, ενώ από την άλλη οι Ρώσοι είναι κάθετα αντίθετοι σε κάτι τέτοιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Φιλελευθέρου, το πλοίο είχε αρχικά καταπλεύσει στο λιμάνι της Λεμεσού αλλά στη συνέχεια κι αφού διαπιστώθηκε ότι σε κάποια από τα εμπορευματοκιβώτια που μεταφέρει υπάρχουν φορτία με πυρίτιδα, δόθηκαν οδηγίες για άμεση μετακίνησή του στο αγκυροβόλιο κι αυτό για λόγους ασφαλείας. Το σκάφος βρίσκεται σε απόσταση δυο περίπου χιλιομέτρων από την παραλιακή επίχωση της Λεμεσού και γύρω του περιπολεί συνεχώς σκάφος της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας. Στρατιωτικές και άλλες αρμόδιες Αρχές βρίσκονται σε συνεχή εγρήγορση αναμένοντας οδηγίες για τι μέλλει γενέσθαι.
Πάντως, καμιά παρέμβαση δεν πρόκειται να γίνει αφού, όπως κατηγορηματικά τόνισε στον «Φ» αρμόδια λιμενική πηγή, η εξέλιξη στην κατάσταση που έχει προκύψει είναι ζήτημα που έχει να κάνει με τη λήψη πολιτικής απόφασης. Το πιθανότερο σενάριο, σύμφωνα με την ίδια πηγή, είναι να επιτραπεί η είσοδος του πλοίου στο λιμάνι, ενδεχομένως τη Δευτέρα, με σκοπό να εφοδιαστεί με καύσιμα και να αναχωρήσει άμεσα. Αυτό, ωστόσο, όπως επισημαίνεται, προϋποθέτει τον καταρτισμό και την εφαρμογή κατάλληλου επιχειρησιακού σχεδίου ασφάλειας.

Σε καμιά περίπτωση, όπως διευκρινίζεται, δεν τίθεται θέμα εκφόρτωσης και αποθήκευσης στο λιμάνι Λεμεσού του υλικού που μεταφέρει το πλοίο. Κι αυτό, επειδή ποτέ στο παρελθόν δεν έχει φυλαχθεί πολεμικό υλικό στους χώρους του λιμανιού, το οποίο άλλωστε δεν διαθέτει την κατάλληλη υποδομή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Αμερικανοί δημιουργούν το θέμα, όχι για να προκαλέσουν προβλήματα στην Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, καθώς ασκούν έντονες πιέσεις για να τερματιστεί η ροή όπλων στη Χαμάς.

ΚAI ΔEYTEPH EΠIΘEΩPHΣH
Ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού δήλωσε το Σάββατο ότι συνεχίζονται οι έρευνες κατά πόσο το εγγεγραμμένο στο κυπριακό νηολόγιο ρωσικό πλοίο μεταφέρει φορτίο που καλύπτεται από τα απαγορευτικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών σε δηλώσεις του στο Τρίτο Πρόγραμμα ανέφερε ότι έγινε μια πρώτη επιθεώρηση του φορτίου του πλοίου και θα γίνει και δεύτερη. Ο Υπουργός μίλησε για λανθασμένα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις. Ο Μάρκος Κυπριανού απέφυγε να αναφερθεί στους χειρισμούς που γίνονται, τονίζοντας πως κάτι τέτοιο θα καθιστούσε ακόμη πιο δύσκολη τη διαχείριση της όλης υπόθεσης.

7 Φεβρουαρίου 2009.

Ο προεδρικός επίτροπος Γιώργος Ιακώβου επιβεβαίωσε ότι το υπό κυπριακή σημαία και ρωσικών συμφερόντων πλοίο που βρίσκεται αγκυροβολημένο στα ανοικτά της Λεμεσού μεταφέρει φορτίο, το οποίο καλύπτεται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας με τα οποία επιβλήθηκαν απαγορεύσεις στην εξαγωγή οπλισμού από το Ιράν και τώρα επαφίεται στην Κύπρο να επιλέξει τον τρόπο με τον οποίο θα χειρισθεί περαιτέρω το θέμα.
Η Κυπριακή κυβέρνηση παρέλαβε τα ξημερώματα τη γνωμοδότηση της…Επιτροπής Κυρώσεων των Ηνωμένων Εθνών για το Ιράν, στην οποία είχε υποβάλει σειρά ερωτημάτων σε σχέση με το φορτίο του πλοίου.
Ο κ. Ιακώβου είπε ότι από το περιεχόμενο της απόφασης συνάγεται πως «επαφίεται στην Κυπριακή Δημοκρατία να επιλέξει, σε συνεργασία με χώρες- μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, τη διαδικασία που θα ακολουθήσει».
Πρόσθεσε πως μια πρώτη επιλογή είναι να συνεχισθεί η έρευνα στο φορτίο του πλοίου, δεδομένου ότι η μέχρι τώρα έρευνα ήταν δειγματοληπτική, και να υποβληθεί νέα έκθεση στην Επιτροπή, για να δώσει νέες απαντήσεις.
Μια δεύτερη επιλογή αφορά το μέλλον του φορτίου, «που δεν υπάρχει αμφιβολία ότι καλύπτεται από τις διάφορες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, οι οποίες προνοούν απαγόρευση της εξαγωγής πολεμικού, στρατιωτικού ή συναφούς υλικού από το Ιράν».

Δ. Χριστόφιας: Ξεκάθαραρη η απάντηση της Επιτροπής Κυρώσεων
«Η Επιτροπή είναι ξεκάθαρη», δήλωσε ο πρόεδρος Χριστόφιας, σημειώνοντας: «δεν περίμενα να μας πουν να κάνετε αυτό. Δεν περίμενα να μας διατάξουν. Είμαστε χώρα μέλος των Ηνωμένων Εθνών, με κυριαρχικά δικαιώματα και νομίζω σωστά μας χειρίζεται το Συμβούλιο Ασφαλείας».
Σε ερώτηση, αν πρέπει να γίνει ξανά έλεγχος στο πλοίο, ο Κύπριος πρόεδρος ανέφερε ότι «εάν θα αποφασίσουμε να κρατήσουμε αυτό το φορτίο, δεν πρέπει να ξέρουμε τι περιέχει με πολλή λεπτομέρεια;»
Πηγή: NAYTEMPORIKH-ΑΠΕ-ΜΠΕ