Έργα Γέρ. Ιωσήφ

Ο Χαρισματούχος υποτακτικός – Η προσευχή

9 Φεβρουαρίου 2009

Ο Χαρισματούχος υποτακτικός – Η προσευχή

ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΙΩΣΗΦ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΝΟΥ efraimkan-iosif2

Ο ΧΑΡΙΣΜΑΤΟΥΧΟΣ ΥΠΟΤΑΚΤΙΚΟΣ

ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΕΦΡΑΙΜ Ο ΚΑΤΟΥΝΑΚΙΩΤΗΣ (1912- 1990)

(45ο )
Η σημασία της σωστής και καθαρής προσευχής δεν είναι να προφέρει κανείς μηχανικά λόγια, χωρίς ο ίδιος να τα αισθάνεται, να τα ακούει. Εάν εσύ δεν άκουσες αυτά που είπες, πως θα τα ακούσει ο Θεός;

Υπάρχουν βοηθητικά μέσα και στον πνευματικό αγώνα, όπως και στα κοινωνικά καθήκοντα. Βλέπω στον εαυτό μου ξηρασία, σβήσιμο, απροθυμία. Αυτά συμβαίνουν στις πολύμορφες αλλοιώσεις. Τότε προκαλώ βοήθεια φέρνοντας επωφελείς ενθυμήσεις. Να λέω. Αύριο θα κοινωνήσω. Θα πάρω μέσα μου τον ίδιο τον Χριστό. Αν αυτό το υπολογίσω στην ουσία του, θα συγκινηθώ, θα ξυπνήσω, θα αποβάλω την αναισθησία και θα λάβω ανάλογη θέση με την περίσταση και δεν θα μπορέσει ο πειρασμός να μου στερήσει την ωφέλεια. Αυτοί οι τρόποι να μην σας λείπουν ποτέ, γιατί και η φύση μας έχει ροπή πρός την αμέλεια και ακηδία, και ο διάβολος δεν απουσιάζει από τον να θολώνει τα νερά και να εμποδίζει την ωφέλεια και να μας κλείνει τον δρόμο.

Το ισχυρότερο όπλο του εχθρού εναντίον μας είναι η “λήθη”, η πόρτα του θανάτου. Αν επικρατήσει αυτή η κατάρα, είναι η πλάκα του θανάτου. Θέλει προσοχή ειδικά στις αρχές, που ο νέος δεν έχει πείρα της Χάριτος, για να αξιολογεί τις καταστάσεις.

Μα εμείς είμαστε υιοί Θεού, είμαστε η εκλογή που ο Θεός προόρισε και κάλεσε και δικαίωσε και ακολούθως θα δοξάσει (βλ.Ρωμ.8,30). Ποια πρόφαση ή δύναμη θα εμποδίσει αυτή την θεία απόφαση ή ενέργεια; Αυτό το λέω, για να μην μικροψυχείτε και αποθαρρύνεσθε και ακηδιάτε. Υπάρχουν αλλοιώσεις, υπάρχει ο διάβολος αλλά «μείζων ο εν ημίν ή ο εν τω κόσμω»(Α΄Ιω.4,4) αφού κατά τον λόγο του Κυρίου «ουδείς δύναται αρπάζειν εκ της χειρός του Πατρός μου» (Ιω. 10,30). Αν αυτή την γνώση και θέση κρατάτε συνεχώς, που είναι και το κέντρο του προορισμού μας, καμία τροπή ή αλλοίωση δεν μπορεί να μας κλείσει τον δρόμο, αφού είναι αμεταμέλητα τα χαρίσματα και οι αποφάσεις του Θεού.
Η μονολόγιστη ευχή
« Παράλληλα με την εξάρτηση από τον Γέροντα, θα λέτε την ευχούλα, “Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με”. Η ευχή είναι το πρώτο καθήκον κάθε μοναχού. Ας προσέξουν ιδιαίτερα οι νέοι, οι αρχάριοι και αυτοί που μένουν μόνοι τους και είναι αιχμάλωτοι του θελήματός τους. Υπακοή στον Γέροντα και ευχή. Με τρεις ευχές χάνεται ο διάβολος. Στην αρχή η ευχή σε κάνει να τους βλέπεις όλους καλούς. Σου μιλά όλη η κτίση και χαίρεσαι πολύ.
Συνεχίζεται…