Γενικά Θέματα

Μια από τις καλύτερες αεροπορίες του κόσμου η Ελληνική!

11 Φεβρουαρίου 2009

Μια από τις καλύτερες αεροπορίες του κόσμου η Ελληνική!

agean01_lrΗ Ελληνική πολεμική αεροπορία επικράτησε σε απίστευτο βαθμό της αεροπορίας των ΗΠΑ στην πλέον σκληρή, δύσκολη, απαιτητική άσκηση στον πλανήτη…την Red Flag.!
Το 2008 ήταν μια σημαδιακή χρονιά για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία (Π.Α) αφού είναι η πρώτη χρονιά που αυτή έλαβε μέρος στην πλέον απαιτητική άσκηση σε παγκόσμιο επίπεδο, την περιβόητη Red Flag, που διοργανώνει η αεροπορία των ΗΠΑ (USAF).
Η αεροπορία μας, συμμετείχε με το αστέρι της, την 343 Μοίρα, το διάστημα από 18 Οκτωβρίου εώς 1 Νοεμβρίου. Τα αποτελέσματα ήταν άκρως οδυνηρά για τους Αμερικάνους: Η πρώτη μέρα έληξε με το απίστευτο 11-0 υπέρ των Ελληνικών μαχητικών, απέναντι σε F15, F16 και αναβαθμισμένα F15 με χειριστές τους πλέον ικανούς Αμερικάνους χειριστές δοκιμαστές της USAF της 64ης Μοίρας Aggressors.
Την τέταρτη μέρα (μεσολάβησαν δύο μέρες μεικτών πακέτων) οι Αμερικάνοι έστειλαν ότι είχαν και δεν είχαν, δηλαδή συνολικά 13 αεροσκάφη εναντίον 4 Ελληνικών στην περιοχή που επιχειρούσαν τα αεροσκάφη με τη γαλανόλευκη. Το αποτέλεσμα, αναλογικά ήταν ακόμη χειρότερο για την USAF : 6 καταρρίψεις Αμερικάνικων αεροσκαφών έναντι μόλις 3 Ελληνικών που μάχονταν σε αναλογία … 3,2 προς 1 !!!


Συνολικά δηλαδή, αν δεν επρόκειτο περί άσκησης αλλά κανονικού πολέμου με πραγματικά πυρά, οι Αμερικάνοι θα θρηνούσαν 17 αεροσκάφη και χειριστές, έναντι 3 Ελληνικών!!!

Για πρώτη φορά στην ιστορία της Red Flag υπήρξε τέτοιας ευρείας έκτασης επικράτηση ξένης αεροπορίας απέναντι στους Αμερικάνους και γενικά είναι εξαιρετικά σπάνια η επικράτηση έστω και με μια κατάρριψη διαφορά, η άσκηση που πραγματοποιείται στην αεροπορική βάση Nellis στη Νεβάδα, θεωρείται παγκοσμίως η πλέον ρεαλιστική και σκληρή.