Υπόθεση Μονής Βατοπαιδίου

Ο κόσμος καίγεται και κάποιοι καρναβαλίζονται.

16 Φεβρουαρίου 2009

Ο κόσμος καίγεται και κάποιοι καρναβαλίζονται.

Όταν στην Πάτρα πάνω από 5.500 άποροι σιτίζονται καθημερινά με 2 γεύματα από την Εκκλησία κάποιοι εκπρόσωποι της θολοκουλτούρας θα περιφέρουν και θα ξεφτιλίζουν το τιμημένο ράσο στο αμφιλεγόμενο καρναβάλι τους.
Βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που θα συμβεί, αλλά το φετινό πολυέξοδο καρναβάλι εν μέσω μεγάλης οικονομικής κρίσης είναι πρόκληση για τον απλό πολίτη.
Γι ΄αυτό τον εμπαιγμό κατά της Εκκλησίας , την κατασυκοφάντηση και τον διασυρμό όλων των ιερέων, ο θρησκευτικός σύλλογος της πόλης “Άγιος Μάρκος ο Ευγενικός” έχει εκδηλώσει την πρόθεσή του να προχωρήσει στην κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων, ενώ επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμο δικαίωμά του.
Ο σύλλογος ισχυρίζεται ότι γελοιοποιείται η Ορθόδοξος Εκκλησία και προσβάλλεται βάναυσα το θρησκευτικό συναίσθημα.Από την πλευρά του, ο δήμος εμπαίζει τους πιστούς λέγοντας ότι δεν νοείται τέτοιο θέμα, αφού η σάτιρα δεν αφορά τον θεσμό της Εκκλησίας, αλλά το πρόσωπο του ηγουμένου, που τόσο πολύ απασχόλησε την κοινή γνώμη το περασμένο διάστημα. Ο δημοτικός σύμβουλος Πέτρος Ρηγάτος, απέστειλε επιστολή προς τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού Αλέξη Σκαρμέα ζητώντας την απόσυρση του άρματος. Δέχτηκε πολλά τηλεφωνήματα από δημότες που έχουν ενοχληθεί και διαχώρισε ότι όσα έγιναν από την πλευρά του μοναχού (ΑΝ ΕΓΙΝΑΝ) «είναι κατακριτέα και μεμπτά πράγματα», αλλά δεν πρέπει να προσβάλλεται το θρησκευτικό συναίσθημα.
Επιστολή προς το δήμαρχο της Πάτρας έστειλαν σύσσωμες και οι 20 μονές του Αγίου Όρους, με αίτημα να αποσυρθεί το άρμα που παρουσιάζει τον ηγούμενου Εφραίμ… καρνάβαλο.
Στην επιστολή τους οι αντιπρόσωποι και προϊστάμενοι των Ιερών Μονών ζητούν από τον Δήμαρχο να επανεξετάσει το όλο θέμα σημειώνοντας ότι «είμεθα βέβαιοι ότι εν τέλει θα πρυτανεύση η σύνεσις και η διάκρισις και θα αποσοβηθούν περαιτέρω ανωφελή σχόλια τα οποία μέγιστην πνευματικήν ζημία θα προκαλέσουν εις το κοινωνικόν σύνολον».
Δείτε εδώ το πλήρες κείμενο της επιστολής.
ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ – ΑΡΧΕΙΟ PDF (0,4Μ)
Η απάντηση του δήμου Πατρέων:

Σχετικά με την επιστολή που έστειλαν προς τον Δήμαρχο Πατρέων κ. Ανδρέα Φούρα οι αντιπρόσωποι και προϊστάμενοι των Ιερών Μονών του Αγίου Όρους, το Γραφείο Τύπου του Δήμου Πατρέων παρατηρεί τα εξής: «Χαρακτηριστικό γνώρισμα του Καρναβαλιού υπήρξε και εξακολουθεί να είναι η σάτιρα. Από την Αρχαία Κωμωδία μέχρι τις μέρες μας η σάτιρα αγγίζει πρόσωπα και θίγει επιλήψιμες διαγωγές ανθρώπων του δημόσιου βίου. Το να ταυτίζουμε το σατιριζόμενο πρόσωπο με τον θεσμό από τον οποίο προέρχεται (λόγου χάρη τον δικαστή με την Δικαιοσύνη, τον πρόεδρο με την Προεδρία, τον ηγούμενο με την Ορθοδοξία κ.ο.κ.) αποτελεί εσφαλμένη προσέγγιση που εν τέλει οδηγεί σε ακύρωση της σατιρικής πράξης.
Επιπροσθέτως ο σατιρισμός διαγωγών που κατά κοινή παραδοχή είναι επιλήψιμες λειτουργεί καθαρτήρια και τελικώς ευεργετικά. Με αυτές τις σκέψεις και με κάθε σεβασμό προς την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους η δημοτική αρχή διευκρινίζει ότι δεν προτίθεται να λογοκρίνει καρναβαλικά άρματα επειδή ακριβώς επιθυμεί να πρυτανεύσουν η σύνεση και η διάκριση και να αποφευχθούν περαιτέρω ανώφελα σχόλια».
Εκείνο που έχουμε να πούμε στον κ. Δήμαρχο είναι ότι:
1.
Δεν είναι άλλο η οικονομική κρίση και… άλλο η διασκέδαση.
2. Πόσα εκατομμύρια θα στοιχήσουν ο διασυρμός όλων των ιερέων και η διαπόμπευση του Αγίου Όρους που θα μεταδίδεται απευθείας σε πανελλήνια και παγκόσμια μετάδοση;
3. Θα μπορούσε με την ίδια ευκολία να διακωμωδήσει, Mουσουλμάνους,Eβραίους και Παπικούς;
4. Θα μπορούσε με την ίδια ευκολία και την ίδια δικαιολογία να διακωμωδήσει κάποιον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, χωρίς να διακωμωδεί το Θεσμό;
5. Δεν ταυτίζουμε τον ηγούμενο Εφραίμ όπως λέτε, με την Ορθοδοξία, αλλά το ράσο είναι σύμβολο όλων των ιερέων και της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
6.Για τα συμβαίνοντα στη διάρκεια του καρναβαλιού δείτε τα παρακάτω:
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=46&ct=34&artId=79331

http://patrablog.blogspot.com/2008/03/blog-post.html

http://www.bigfatopinion.net/2007/11/blog-post_28.html

http://www.myday.gr/_NEA/preview_news.asp?news_data_id=658
7. Και η Ιερά Μητρόπολη Πατρών ζήτησε με επιστολή από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο την απόσυρση του άρματος του π. Εφραίμ από το Καρναβάλι. Άλλοι όμως είναι οι σκοποί των διοργανωτών.
Ξεχνούν φαίνεται τα Θεϊκά λόγια : “Σαούλ, Σαούλ τι με διώκεις, σκληρόν σοι προς κέντρα λακτιζειν”, και τα τελευταία λόγια του Ιουλιανού του Παραβάτου “Νενίκηκάς με Ναζωραίε”.