Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Ιστορίες .. τρΕΛΛΑΣ !

17 Φεβρουαρίου 2009

Ιστορίες .. τρΕΛΛΑΣ !

 
hellenic_national_cadastreΚαι αθώος και ένοχος για το ίδιο χαρτονόμισμα . Πως μπορεί να συμβαίνει αυτό, αναρωτιόταν ο κ. Γ. Ντάσκας. Και όμως , συμβαίνει !
Τον περασμένο Νοέμβριο όταν όλα τα φώτα ήταν πάνω στο Βατοπαίδι , βγήκε … «μουγκά» και στην αφάνεια των ΜΜΕ η απόφαση για το σκάνδαλο του Κτηματολογίου. Οι γουρλομάτηδες και οι κεραμιδόγατοι της δημοσιογραφίας «ποίησαν την … νήσσα».

Ένα σκάνδαλο μέγιστο που στοίχισε στην χώρα μας 3,1 Δις ευρώ, αποκλειστικής κοπής και ραφής ΠαΣοΚ.
Για το σκάνδαλο αυτό είχαν παραπεμφθεί αρχικά πάνω από 15 άτομα και μεταξύ αυτών και ο πρώην σύζυγος της κ. Φ. Γεννηματά.
Απηλλάγησαν, όμως, στην πορεία οι περισσότεροι, ενώ τα πυρά πολιτικής ευθύνης είχε δεχθεί ο πολιτικός προϊστάμενος της εποχής κ. Λαλιώτης. Στο τέλος κατέληξαν στο εδώλιο μόλις ….δύο άτομα τα οποία μετά από μήνες δίκης , τον περασμένο Νοέμβριο, προς γενική έκπληξη , αθωώθηκαν και οι δύο λόγω …… παραγραφής !!!

Ας δούμε πως το… μεγαλύτερο σκάνδαλο την νεότερης Ελλάδας ( 3,1 Δις ευρώ) έφθασε στην ….παραγραφή και μέσω ποιων τρελών (για οποιοδήποτε λογικό πολίτη) οδών.
Οι εφέτες έκριναν (μετά οκτώ χρόνια από την παραπομπή) ότι κακώς παραπέμφθηκαν στο εδώλιο έστω και αυτά τα δύο μόλις πρόσωπα , με το άρθρο 256 και ότι έπρεπε να παραπεμφθούν με βάση το άρθρο 390 .
Αυτό το άρθρο κάνει την απιστία πλημμέλημα και άρα το αδίκημα είχε …..παραγραφεί !!!

Για να μη βαρεθείτε με νομικούς όρους και διαφορές μεταξύ των δύο αυτών άρθρων του Ποινικού Κώδικα, θα παραθέσω την νομική τέχνη για όσκαρ που …. ανακάλυψαν οι εφέτες , ….«επί το λαϊκότερον».

Το κράτος έχει δύο ειδών υπαλλήλους (κατά τους εφέτες πάντα) στα οικονομικά: 1. Εκείνους που διαχειρίζονται τα δημόσια έσοδα από φόρους, εισφορές και λοιπές εισπράξεις του δημοσίου. Ας τους ονομάσουμε «εισπράκτορες» προς την ευκολότερη κατανόηση του θέματος.

2. Εκείνους που διαχειρίζονται τα κρατικά έξοδα. Δηλαδή εκείνους που βάζουν το χέρι στο ταμείο (που έχουν γεμίσει οι συνάδελφοι τους «εισπράκτορες» των εσόδων), για να πληρώσουν μισθούς , συντάξεις, έργα κ.λ.π.
Για τον ίδιο λόγο, της ευκολότερης κατανόησης , ας τους ονομάσουμε «ταμίες-πληρωτές»

Εάν οι δημόσιοι υπάλληλοι (κατά τους εφέτες είπαμε πάντα) που είναι στην θέση «εισπράκτορες» , αντί να βάλουν τα χρήματα στο κρατικό ταμείο , τα διοχετεύσουν σε ατομικούς λογαριασμούς και βίλες, τότε θα παραπεμφθούν για κακούργημα (εφόσον το ποσό που καταχράστηκαν είναι πάνω από 73χιλ.ευρώ).

Εάν οι δημόσιοι υπάλληλοι που είναι στη θέση «ταμίες-πληρωτές» και εκταμιεύουν ποσά από τα γεμάτα ταμεία , αντί να τα δώσουν στους δικαιούχους , τα μετατρέψουν σε δικές τους βίλες ή τα βάλουν σε λογαριασμούς τους στην Ελβετία , τότε θα έχουν κάνει απλό πλημμεληματάκι, που ….παραγράφεται !!!

Και ας έχουν φάει τα ίδια χαρτονομίσματα και οι δύο. Με αυτή λοιπόν τη νομική …τέχνη οι εφέτες έκριναν ότι ,έστω και αυτοί οι δύο ΜΟΝΟ που τελικά δικάστηκαν για το μεγαλύτερο σκάνδαλο της νεότερης Ελλάδας, δεν ήταν «εισπράκτορες» υπάλληλοι , αλλά …..«ταμίες-πληρωτές» υπάλληλοι .
Τους παρέγραψαν το αδίκημα , και ας έφαγαν πολλά και ας πληρώσει ο λαός περισσότερα.

Στο συγκεκριμένο ζήτημα οι νομικές γνώμες διίστανται. Άλλοι θεωρούν ότι όλα «βαίνουν καλώς» (αφού τους βολεύει το συγκεκριμένο ..παραθυράκι) και άλλοι ότι δεν θα έπρεπε καν να υπάρχουν δύο ξεχωριστά άρθρα .

Ο κ. Σανιδάς δεν συμφωνεί με αυτή την νομική …τέχνη , και ασκεί αναίρεση και παραπομπή της υπόθεσης στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου γράφοντας ότι αλίμονο στο κράτος , που παραβιάζει την έρμη την ισότητα , ακόμα και σε τέτοια επίπεδα, και άλλες φαγάνες τις στέλνει στις βίλες τους να απολαύσουν τα αρπαγμένα , ενώ άλλες τις στέλνει φυλακή με τον καινοφανή και πρωτοφανή διαχωρισμό «εισπράκτορες-φαγάνες», …. «πληρωτές-φαγάνες» δημόσιου χρήματος.

Η απόφαση της Ολομέλειας, πάντως, θα λύσει το ζήτημα μέχρι ο νομοθέτης να βρει το φιλότιμο να κλείσει το παράθυρο που …. μπάζει μπόχα!

από politis-gr