Υπόθεση Μονής Βατοπαιδίου

ΕΧΕΙ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΓΥΡΙΣΜΑΤΑ Ή ΠΕΡΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ

22 Φεβρουαρίου 2009

ΕΧΕΙ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΓΥΡΙΣΜΑΤΑ Ή ΠΕΡΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ

658123Όταν το βαφτισμένο από τους δημοσιογράφους «σκάνδαλο» του Βατοπαιδίου βρισκόταν στο απόγειό του, παρουσίασαν τα ΜΜΕ και τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμο, αν θυμάμαι καλά τρείς φορές, να κάνει δηλώσεις και να θεωρεί ως υπεύθυνο του θορύβου και του σκανδαλισμού του ορθοδόξου ποιμνίου τον Γέροντα Εφραίμ. Είπε τότε στους δημοσιογράφους που τον περικύκλωναν και του έβαζαν τα μικρόφωνα στο στόμα ότι « αφού εσείς τα λέτε, έτσι και θα είναι». Εμπιστευόταν δηλαδή ότι όλα όσα έλεγαν ήταν η αλήθεια. Δεν θεωρούσε ότι υπήρχε μία πιθανότητα η επίθεση κατά του Γέροντα Εφραίμ να ήταν άδικη.

Σήμερα, Κυριακή της Απόκρεω, παρακολούθησα το κήρυγμά του στο Ναό της Αναλήψεως, κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας. Αναφέρθηκε σε δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας της Κυριακής (22/2) που γράφει: «Δώρο» αξίας τουλάχιστον 12 εκατ. ευρώ, μεσούσης μάλιστα της κρίσης για την υπόθεση της μονής Βατοπεδίου, έκανε ο Αλέξανδρος Κοντός, ως υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, στον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, Ανθιμο». Πρόκειται για «μία έκταση 32 στρεμμάτων, στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης και στον δρόμο Πανοράματος-Θέρμης, που δόθηκε «κατά κυριότητα» στον Ανθιμο για να φτιάξει εκκλησιαστικό ίδρυμα με τον τίτλο «Κέντρο αποθεραπείας-αποκαταστάσεως και ξενών αποκαταστάσεως για άτομα ηλικιωμένα και άπορα». Στο άρθρο γράφεται ότι η έκταση παραχωρήθηκε «κατά κυριότητα» πέντε φορές. Βλέπετε πρέπει το ψέμμα να εμπεδώνεται με την επανάληψη κατά τη μέθοδο του Γκαίμπελς!

Ο Σεβασμιότατος χαρακτήρισε τα γραφόμενα των δημοσιογράφων ως ψεύδη και ότι βάλλουν εναντίον του Άνθιμου χωρίς να ξέρουν και χωρίς να ρωτούν για την αλήθεια. Μάλιστα γράφουν οι δημοσιογράφοι: «Η πίεση στο υπουργείο Υγείας-Πρόνοιας, στο οποίο ανήκε η έκταση, ήταν διαρκής. Ο από… άμβωνος καταγγελτικός του λόγος ήταν συνεχής. Οι αντοχές του υπουργείου Υγείας-Πρόνοιας κράτησαν τρία χρόνια». Δηλ. ότι ο Σεβασμιότατος έμμεσα εξεβίαζε τους υπουργούς μέχρι να υποκύψουν. Μάλιστα ήταν τόση η πίεση, κατά τα γραφόμενα ώστε «Οι διαδικασίες που ακολούθησαν ήταν πρωτοφανείς σε ταχύτητα για το ελληνικό Δημόσιο: Οργανισμός Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης, διεύθυνση Τοπογραφικής, ΙΣΤ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, διεύθυνση Τουρισμού κεντρικής Μακεδονίας, τμήμα ζωικής παραγωγής της διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Θεσσαλονίκης, διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και νομάρχης Θεσσαλονίκης αποφάνθηκαν ότι δεν υπάρχει κώλυμα για την παραχώρηση της έκτασης!». Τα ίδια λέγονταν για την υπόθεση του Βατοπαιδίου!

Και ο μεν Σεβασμιότατος στο κήρυγμα απάντησε και είπε την αλήθεια. Ότι η έκταση δεν ανήκει στον Άνθιμο αλλά στην Ιερά Μητρόπολη και παραχωρήθηκε όχι κατα κυριότητα αλλά κατά χρήση. Και ό,τι φτιάχνεται από την Εκκλησία γίνεται για τον λαό.

Εκείνο που θα θέλαμε να πούμε είναι ότι στην περίπτωση του Σεβασμιότατου εφαρμόστηκε ο λεγόμενος πνευματικός νόμος ή όπως λέει ο λαός «έχει ο καιρός γυρίσματα». Ενώ λέγονταν τόσα ψεύδη κατά του Γέροντα Εφραίμ δεν έκανε τον κόπο να τον ρωτήσει για να μάθει ποια είναι η αλήθεια, αφού δεν ήξερε.Υιοθετούσε όμως όλη την παραπληροφόρηση των ΜΜΕ. Βλέπετε όμως ότι τότε η πληγή και ο πόνος δεν ήταν δικά του. Τώρα που η πληγή και ο πόνος είναι δικά του διαμαρτύρεται και δικαίως.

Δυστυχώς αυτή είναι η πάγια τακτική κατά της Εκκλησίας και του έργου της. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο πόνος κάνει τους ανθρώπους επιεικέστερους και συμπαθέστερους για όσους πάσχουν αδίκως επί μήνες από ψεύδη κατασκευασμένα.
Α. Χριστοδούλου