Σχόλια αναγνωστών

ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

26 Φεβρουαρίου 2009

ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Μου έχει κάνει μεγάλη εντύπωση το γεγονός ότι πολλοί Επίσκοποι της Ελλαδικής Εκκλησίας – προεξόχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών & πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερόνυμου – αλλά και πολλοί ιερωμένοι, Ηγούμενοι και μοναχοί, δεν έχουν πάρει σαφή θέση για το θέμα της Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου ενώ κάποιοι από αυτούς έχουν εκδηλωθεί αρνητικά.

Το ίδιο ισχύει και για τους αρχιερείς, ιερείς και προκαθήμενους και άλλων Oρθόδοξων Εκκλησιών (π.χ. Κύπρος).

Λίγοι είναι αυτοί που με θάρρος στήριξαν – και στηρίζουν – την αλήθεια για την Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου, τον Γέροντα Εφραίμ και τους άλλους κατηγορούμενους μοναχούς.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Γιατί η Ελληνική Εκκλησία δεν παίρνει ξεκάθαρη θέση επί του θέματος;

Πρόσφατα η Ι.Μ.Μ. Βατοπαδίου εξέδωσε ένα πολύ ενδιαφέρον φυλλάδιο στο οποίο εξηγεί και αναπτύσει τη θέση της αφού τα ΜΜΕ δεν δίνουν το βήμα στη Μονή να υπερασπισθεί τη θέση της (τουναντίον, προπαγανδίζουν εναντίον της και ιδιαίτερα εναντίον του Ηγούμενου Εφραίμ).

Η Μονή ζήτησε και πήρε την ευλογία και συγκατάθεση του Αρχιεπισκόπου κ.κ. Ιερόνυμου για να μοιρασθούν αυτά τα φυλλάδια δια μέσω των διαφόρων ενοριών/εκκλησιών σε όλη την Ελλάδα.
Όμως αυτή η οδηγία δόθηκε προφορικά – και όχι γραπτά – με αποτέλεσμα αρκετοί προϊστάμενοι ναών να μη θεωρήσουν ότι αυτή είναι υποχρεωτική εντολή και να μην την ακολουθήσουν για διαφορετικούς λόγους ο καθένας. Ήμουν μάρτυρας σε κάποιες τέτοιες περιπτώσεις.
Το αποτέλεσμα, φυσικά, ήταν να μην μοιρασθούν (σε πολλές περιπτώσεις) τα φυλλάδια στον κόσμο αλλά να παρακρατηθούν ή και να πεταχτούν!

Θα περίμενα αυτή τη συμπεριφορά από οποιονδήποτε που δεν γνωρίζει πολλά πράγματα περί πίστης και Ορθοδοξίας αλλά όχι μέσα από τους κόλπους της Εκκλησίας μας.
Η Εκκλησία μας πρέπει να είναι ενωμένη και να παίρνει σαφή θέση υποστηρίζοντας σθεναρά το δίκαιο.
Δεν πρέπει να δίνει την εντύπωση ότι κάνει «πολιτική» και ότι έχει «πάρε/δώσε» με συμφέροντα ώστε να επιλέγει να μην παίρνει θέση (ή ακόμα χειρότερα να παίρνει αρνητική θέση!) επί σοβαρών θεμάτων όπως αυτό της Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου και άλλων (που δεν είναι επί της παρούσης να τα αναφέρομε).
Αντιθέτως, πρέπει να πάρει θέση επί του συγκεκριμένου θέματος γιατί το ποίμνιο έχει σκανδαλιστεί – αδίκως – με αυτή την υπόθεση η οποία έχει στραφεί πλέον αναντίον όλης της Εκκλησίας!

Πρέπει να υποστηριχθεί η αλήθεια και εάν υπάρχουν αμφιβολίες επ’αυτής, τότε όποιος θέλει μπορεί να ψάξει και να τη βρει όπως έκαναν κάποιοι άνθρωποι (ιερωμένοι και λαϊκοί) μέχρι σήμερα.
Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ όλοι μας ότι υπάρχει και ο πνευματικός νόμος ο οποίος είναι αιώνιος, αλάθητος και αυστηρός. Δεν ξεχνάει ποτέ κανέναν και τίποτα και αποδίδει το δίκαιο εν τέλει.

Τελειώνοντας θα ήθελα να πω ότι έστω και τώρα, την ίστατη στιγμή, η Ελληνική Εκκλησία μπορεί και πρέπει να κάνει τη διαφορά και να κλείσει αυτό το θέμα θετικά, προς ώφελος της και προς ώφελος της αλήθειας.

Με τιμή,

Ιωάννης