Έργα Γέρ. Ιωσήφ

Ο Χαρισματούχος υποτακτικός -ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ

7 Μαρτίου 2009

Ο Χαρισματούχος υποτακτικός -ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ

ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΙΩΣΗΦ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΝΟΥ efraimkan-iosif8

Ο ΧΑΡΙΣΜΑΤΟΥΧΟΣ ΥΠΟΤΑΚΤΙΚΟΣ

ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΕΦΡΑΙΜ Ο ΚΑΤΟΥΝΑΚΙΩΤΗΣ (1912- 1990)

(69ο )

Ο παραπάνω αδελφός, όταν επισκέφθηκε τον Γέροντα λίγο πριν του συμβεί το εγκεφαλικό επεισόδιο, μας είπε:
«Ενώ βρισκόμαστε μόνοι στο κελλί του Γέροντος και με νουθετούσε, μου αποκάλυψε ότι από το πρωί δεν είχε πιει νερό και διψούσε πολύ. Εγώ αμέσως προθυμοποιήθηκα να του φερω, και εκείνος μου είπε: “Όχι παιδί μου, μην μου φέρεις. Στον λογισμό μου φέρνω τον άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο, που βάδιζε στην εξορία πρός τα Κόμανα μέσα στον ήλιο. Ήταν άρρωστος, τον ταλαιπωρούσαν και υπέφερε από την δίψα, γιατί δεν του έδιναν νερό. Να μην υπομείνω και εγώ λίγο την δίψα, που κάθομαι ήσυχος μέσα στο κελλάκι μου; Και πίστεψέ με, ότι αισθάνομαι την Χάρη του μεγάλου μας Πατρός, να ευρίσκεται κοντά μου. Μην πεις, όμως τίποτα στην συνοδία μου, γιατί θα στεναχωρηθούν”.

Βλέπετε αδελφοί μου, που ενώ ήταν ασθενής και βρισκόταν στας δυσμάς του βίου του, την πρόθεση του μεγάλου αυτού ήρωος! Δεν έπαυε, παρόλο το γήρας του, να επινοεί τρόπους φιλοπονίας και ασκήσεως, διατηρώντας έτσι τον αρχικό ζήλο που πάντοτε τόνιζε στους νεωτέρους ότι είναι η βασική προϋπόθεση επιτυχίας του μοναχού.

Στο σημείο αυτό ας σημειωθεί, ότι κάποιοι γιατροί αποφάνθησαν πως έπαθε το εγκεφαλικό επεισόδιο από αφυδάτωση, που προκλήθηκε από έλλειψη νερού στον οργανοσμό του. Ισως εξαιτίας της ασκήσεως, αλλά και των πολλών δακρύων του.

Κάποιος άλλος αδελφός της συνοδίας μας, όταν ήταν δόκιμος, επειδή είχε μεγάλο πόλεμο λογισμών αν έκανε για μοναχός, επισκέφθηκε τον παπα Εφραίμ για να τον συμβουλευθεί. Ο Γέροντας όταν τον είδε του λέει: «Εσύ κάνεις για μοναχός». Και αμέσως βεβαιώθηκε η καρδία του αδελφού ότι αυτό ήταν πράγματι το θέλημα του Θεού.
Το έτος 1977 αγιορείτης ηγούμενος κατηγορήθηκε από γονείς ότι προσηλυτίζει τα ανήλικα παιδιά τους στον μοναχισμό. Του υπέβαλαν μήνυση και αρχικά το δικαστήριο τον καταδίκασε σε έξι μήνες φυλάκιση. Κινδύνευε να χάσει την ηγουμενία. Τα πράγματα ήταν δύσκολα. Όλοι τον απογοήτευαν.
Επισκεφθηκε τον παπα Εφραίμ για να ζητήσει τις προσευχές του. Ο Γέροντας του είπε: « Μην ανησυχείς. Ο προστάτης άγιος της Μονής σου δεν θα σε αφήσει. Θα καταστρέψει τα σχέδια και τις πανουργίες του διαβόλου». Πράγματι στο εφετείο δικαιώθηκε πανηγυρικά.

Κάποιος ιερέας από την Χαλκιδική επισκέφθηκε τον Γέροντα για να τον συμβουλευθεί. Ο γιος του ήθελε να γίνει μοναχός. «Μετά την αυριανή Λειτουργία θα σου απαντήσω», είπε ο Γέροντας. Την άλλη ημέρα απευθύνθηκε στον γιο του ιερέα και του είπε: «Όχι, δεν θα γίνεις μοναχός. Θα γίνεις έγγαμος ιερέας στον κόσμο». Πράγματι αυτό έγινε, αλλά μετά από δεκαπέντε χρόνια.
Κάποτε, ο Γέροντας, επισκέφθηκε μία Μονή του Αγίου Όρους και μιλούσε σε σύναξη της αδελφότητος. Ξαφνικά σταμάτησε τον λόγο και απευθυνόμενος σε κάποιο αδελφό που δεν ακολουθούσε το πρόγραμμα του κοινοβίου, αλλά έκανε ιδιορρυθμίες, του είπε: «Αν δεν κάνομε υπακοή θα βλέπομε το μοναστήρι από μακριά». Μετά από λίγο καιρό ο μοναχός εγκατέλειψε το μοναστήρι για να ζήσει μόνος ου.

Συνεχίζεται…