Έργα Γέρ. Ιωσήφ

Ο Χαρισματούχος υποτακτικός -ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ

9 Μαρτίου 2009

Ο Χαρισματούχος υποτακτικός -ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ

ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΙΩΣΗΦ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΝΟΥ efraimkan-iosif9

Ο ΧΑΡΙΣΜΑΤΟΥΧΟΣ ΥΠΟΤΑΚΤΙΚΟΣ

ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΕΦΡΑΙΜ Ο ΚΑΤΟΥΝΑΚΙΩΤΗΣ (1912- 1990)                

(71ο ) 

   Κάποιος ιερέας από την Καστοριά είχε δυσκολία στην ομιλία. Επισκέφθηκε τον Γέροντα και είπε το πρόβλημά του. « Μην σε νοιάζει. Σε μερικά χρόνια θα μιλάς τόσο καλά, που θα απορείς». Σε διάστημα εφτά ετών η ομιλία του ιερέα αποκαταστάθηκε.

  • Ένας μοναχός, μας αφηγείται:

   «Ήμουν παρών όταν ο Γέροντας επίπληξε έντονα ένα μοναχό άλλης συνοδίας που δεν έκανε υπακοή στον Γέροντά του. Μου έκανε εντύπωση η αποτομία στον τρόπο του, παρόλο που γνώριζα την αγάπη που έτρεφε για το συγκεκριμένο πρόσωπο.

      Πράγματι, ο αείμνηστος, μολονότι ήταν έμπλεως αγάπης δεν συγχωρούσε τον μοναχό που με επίγνωση έκανε το δικό του θέλημα. Γνώριζε ο Γέροντας από την πείρα του, πόσο έντονα λυπεί το Πνεύμα το Άγιο ο μοναχός που κάνει το “ίδιον θέλημα”.

  • Μοναχός που τον επισκέφθηκε, τον ρώτησε για τους αγίους Μάρτυρες, πως άντεξαν, όταν τους έκαιγαν ζωντανούς. Ο Γέροντας απάντησε: «Αυτό δεν είναι τίποτα. Νομίζεις ότι είναι δύσκολο να υπομείνεις πέντε με δέκα λεπτά και ύστερα να πας αιωνίως στον παράδεισο; Το δύσκολο είναι να ζείς εδώ στην γή τόσα χρόνια ένα διαρκές μαρτύριο. Δέχομαι να καώ ζωντανός και να πάω αμέσως στον ουρανό».
  • «Όταν είχα πάθει παλιά κοίλη, δεν ήθελα να βγώ στον κόσμο για εγχείριση. Ήλθε την νύχτα η Αγία Παρασκευή, ακούμπησε το χέρι της πάνω στην κοίλη, την κούνησε και μου είπε: “Άντε δεν έχεις τίποτε”. Το πρωί σηκώθηκα εντελώς καλά. Τώρα όμως με την τύφλωση δεν θέλω να παρακαλέσω τον Θεό. Ας γίνει όπως θέλει Εκείνος. Κάτι μεγάλο ετοιμάζει», είπε σε ιερομόναχο της συνοδίας μας, στον οποίο έλεγε τα μυστικά του.
  • Ο Γέροντας μας τόνιζε ότι εκείνος που δέχεται αντιλήψεις από την θεία Χάρη, αντιμετωπίζει μεγάλες δοκιμασίες και πειρασμούς. Γι’ αυτό έλεγε: «Εκ πείρας ομιλώ, οι μεγάλες αντιλήψεις της Χάριτος στοιχίζουν πολύ».
  • Έλεγε: «Η Παναγία είναι πάντοτε μαζί μας. Εμείς δεν το καταλαβαίνουμε. Δεν συμφέρει να Την δούμε γιατί θα υπερηφανευτούμε». Αυτός όμως Την έβλεπε. Κάποτε είδε την Δέσποινα μας να διασχίζει τα δωμάτια της καλύβης του και να φανερώνει την ευαρέσκειά Της για όλη τη συνοδία του.

      Όσοι αντιμετώπιζαν ιδιαίτερες δυσκολίες και θλίψεις τους έστελνε στην Μονή Δοχειαρίου να προσευχηθούν στην θαυματουργό εικόνα της Παναγίας της Γοργοϋπηκόου. Ο ίδιος είχε πολλές αντιλήψεις και δεχόταν άμεση λύση στα προσωπικά του προβλήματα από αυτήν την εικόνα.

  • Σε πνευματικό μας παιδί, που τον ρώτησε για την δύναμη των προσευχών του Αγίου Όρους, είπε ότι παρακάλεσε τον Θεόν να του δείξει αυτή την δύναμη. Έτσι ένα βράδυ στην προσευχή του είδε πύρινα βέλη να φεύγουν από την γη στον ουρανό, από τα μοναστήρια δε, έφευγε πύρινος ποταμός.

 
 Συνεχίζεται…