Γενικά ΘέματαΕιδήσεις και ΑνακοινώσειςΟρθόδοξη πίστη

ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΣΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΚΟΓΚΡΕΣΟ

14 Μαρτίου 2009

ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΣΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΚΟΓΚΡΕΣΟ

fanariMilliyet
(11/3/2009)

Με σχέδιο που υποβλήθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ έγινε έκκληση στην Τουρκία για επίδειξη σεβασμού στα δικαιώματα του Πατριαρχείου “Φαναρίου” και τις θρησκευτικές ελευθερίες.

Το σχέδιο, το οποίο υποβλήθηκε στο Αμερικανικό Κογκρέσο από τους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικάνους, κάνει λόγω για τον «οικουμενικό» χαρακτήρα του Πατριαρχείου, αν και αυτό η Τουρκία δεν το αναγνωρίζει, και ζητάει από την Άγκυρα να επιδείξει σεβασμό «στα δικαιώματα του Πατριαρχείου και στις θρησκευτικές ελευθερίες».

Στο σχέδιο, στο οποίο το Πατριαρχείο Κων/πόλεως αναφέρεται ως η παλαιότερη Εκκλησία του κόσμου και η δεύτερη μεγάλη χριστιανική Εκκλησία, τονίζεται ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος είναι ένας από τους προέχοντες θρησκευτικούς ηγέτες του κόσμου, ότι εκπροσωπεί 300 εκατομμύρια Ορθοδόξους και ότι είναι ένας θρησκευτικός ηγέτης, στον οποίο το Κογκρέσο έχει απονείμει χρυσό μετάλλιο.
Στο σχέδιο απόφασης αναφέρεται και το εξής: «Εκτός από την Τουρκία, όλος ο κόσμος αναγνωρίζει το Πατριαρχείο “Φαναρίου” Κων/πόλεως ως Οικουμενικό».
(ΑΠΟ: geopolitics-gr.blogspot.com)