Γενικά Θέματα

Καταδικαστική απόφαση από το ΕΔΑΔ για την Τουρκία.

18 Μαρτίου 2009

Καταδικαστική απόφαση από το ΕΔΑΔ για την Τουρκία.

jailΑπόφαση εναντίον της Τουρκίας εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αφού έκρινε ότι η τουρκική αστυνομία κακοποιούσε δύο έφηβες, οι οποίες είχαν συλληφθεί επειδή ήταν ύποπτες ότι υποστήριζαν την αυτονομία των Κούρδων.
Οι Ευρωπαίοι δικαστές τόνισαν ακόμη ότι οι τουρκικές αρχές δεν διερεύνησαν κατάλληλα τους ισχυρισμούς των δύο εφήβων γιακακοποίηση.
Σύμφωνα με αναφορά του δικαστηρίου, η 16χρονη Ναζιμέ Σαλμανόγλου και η 19χρονη Φατμα Ντενίζ Πολάτας κακοποιήθηκαν φυσικώς και σεξουαλικώς από το 1999 όταν και συνελήφθησαν κατά την διάρκεια επιχείρησης των τουρκικών αρχών εναντίον του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ).
Η αναφορά του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εδρεύει στο Στρασβούργο, τόνιζε ότι τουρκική αστυνομία διέπραξε παιδεραστία εις βάρος των δύο εφήβων, ενώ τις υπέβαλλαν σε τεστ παρθενίας, τα οποία παραβιάζουν τους κανόνες για την μη διάκριση.
Παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των δύο εφήβων από την Τουρκία αποτελεί ακόμη η «αναποτελεσματική» έρευνα που διεξήγαγαν οι αρχές μετά από τα παράπονα των δύο κοριτσιών, καθώς και την απόφαση τουρκικού δικαστηρίου το 2005 ότι οι κατηγορίες εναντίον των αστυνομικών δεν έστεκαν λόγω έλλειψης στοιχείων.
Το ευρωπαϊκό δικαστήριο διέταξε την Τουρκία να αποζημιώσει με 25.000 ευρώ την κάθε έφηβη.
Η Τουρκία έχει καταδικαστεί για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το ευρωπαϊκό δικαστήριο συνολικά 266 φορές, ενώ μόνο πέρσι περίπου 4000 νέες αναφορές έχουν συνταχθεί εναντίον της Τουρκίας.
ΑΠΕ – ΜΠΕ -E. TYPOSΠηγή: infognomonpolitics. blogspot.com