Γενικά ΘέματαΕιδήσεις και Ανακοινώσεις

Πρώτο γενετικά τροποποιημένο ανθρώπινο κύτταρο

20 Μαρτίου 2009

Πρώτο γενετικά τροποποιημένο ανθρώπινο κύτταρο

Γεννετικό ατύχημα

Γεννετικό ατύχημα

document_746_cardΗ πρώτη γενετική επέμβαση σε ανθρώπινο έμβρυο πραγματοποιήθηκε από ερευνητές στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο έρευνας για τα εμβρυικά βλαστικά κύτταρα. Αν και το έμβρυο ούτως ή άλλως δεν ήταν βιώσιμο, το πείραμα προκάλεσε αντιδράσεις.«Κανείς από εμάς δεν σκοπεύει να φτιάξει μωρά κατά παραγγελία» διαβεβαιώνει ο Δρ Ζεβ Ρόσενουοκς, διευθυντής του Κέντρου Αναπαραγωγικής Ιατρικής και Αγονιμότητας στο Ιατρικό Κέντρο Κορνέλ της Νέας Υόρκης.

Εφαρμόζοντας μια μέθοδο γενετικής μηχανικής που εφαρμόζεται και στα πειραματόζωα, ο Ρόσενουοκς και οι συνεργάτες του εισήγαγαν στο DNA του εμβρύου ένα γονίδιο που λειτουργεί ως δείκτης για να παρακολουθείται η πορεία των κυττάρων.

“Στόχος είναι να διαπιστωθεί αν ένα γονίδιο που έχει εισαχθεί σε ένα ανώμαλο έμβρυο μπορεί να εντοπιστεί σε βλαστικά κύτταρα που απομονώνονται από το έμβρυο αυτό”, εξήγησαν οι ερευνητές και συμπλήρωσαν: “Τέτοιες έρευνες θα μπορούσαν να εξηγήσουν γιατί τα ανώμαλα έμβρυα αποτυγχάνουν να αναπτυχθούν”.

Τόνισαν ακόμα ότι το έμβρυο που χρησιμοποίησαν ήταν καταδικασμένο να πεθάνει, δεδομένου ότι έφερε περισσότερα χρωμοσώματα από το κανονικό.

Η έρευνα, που πιστεύεται ότι είναι η πρώτη δημοσίευση για την γενετική τροποποίηση ανθρώπινου εμβρύου, ανακοινώθηκε πέρυσι (2007) το φθινόπωρο σε συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής. Τότε το θέμα δεν είχε πάρει διαστάσεις στον Τύπο.

Την Κυριακή, όμως, οι Times του Λονδίνου δημοσίευσαν άρθρο για τη μελέτη σημειώνοντας ότι αναφορές στα πειράματα υπήρχαν σε πρόσφατη έκθεση της βρετανικής κυβέρνησης.

Στο έργο των ερευνητών αντέδρασε το βρετανικό Κέντρο για τη Γενετική και την Κοινωνία. Η Μάρσι Νταρνόφσκι του Κέντρου υποστήριξε ότι οι ερευνητές ενεργούν «χωρίς καμία δημόσια διαβούλευση» και αναπτύσσουν τεχνικές που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από άλλους για τη δημιουργία μωρών κατά παραγγελία. Αντίστοιχα σχόλια έκανε εκπρόσωπος της οργάνωσης Human Genetics Alert.

Πηγή