Ορθόδοξη πίστη

Έκθεση Βυζαντινών κειμηλίων του Αγίου Όρους

22 Μαρτίου 2009

Έκθεση Βυζαντινών κειμηλίων του Αγίου Όρους

ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΝ ΧΡΙΣΤΩ ΤΩ ΘΕΩ ΠΙΣΤΟΣ ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΚΡΑΤΩΡ ΡΩΜΑΙΩΝ Ο ΚΑΝΤΑΚΟΥΖΗΝΟΣ

"ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΝ ΧΡΙΣΤΩ ΤΩ ΘΕΩ ΠΙΣΤΟΣ ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΚΡΑΤΩΡ ΡΩΜΑΙΩΝ Ο ΚΑΝΤΑΚΟΥΖΗΝΟΣ" (από χειρόγραφο της έκθεσης)

Είναι ειρωνικό, αλλά ο Βυζαντινός πολιτισμός, που πεισματικά προσπαθούν οι ανθέλληνες να αποποιηθούν κάθε σχέση των Ελλήνων με αυτόν, εξακολουθεί να συναρπάζει τον υπόλοιπο κόσμο. Η πιο μακρόχρονη Αυτοκρατορία του κόσμου, που ξεκίνησε στην Ελλάδα, αναπτύχθηκε στην Ελλάδα, έγινε μεγάλη από Χριστιανούς στην Ελλάδα, και αποτέλεσε την βάση για την συνέχεια του Ελληνικού κράτους, δεν είναι αποδεκτή από πολλούς «Έλληνες». Απόδειξη αυτού είναι και η πρόσφατη καμπάνια του ΣΚΑΪ όπου «Ο μεγαλύτερος Έλληνας» αναζητείται από την Αρχαία Ελλάδα και την σύγχρονη Ελλάδα, λες και την περίοδο του Βυζαντίου εξαφανίστηκαν ή δεν μεγαλουργούσαν οι Έλληνες.

Απόδειξη αυτού, είναι η αμφισβήτηση των Χρυσόβουλων των Βυζαντινών Αυτοκρατόρων.
Όπως λοιπόν οι «Έλληνες» εξόρισαν τον Θεμιστοκλή που έσωσε την Ελλάδα από τους Πέρσες, όπως φυλάκισαν τον Κολοκοτρώνη που πολέμησε για την Ελλάδα με τους Τούρκους, όπως ξέχασαν τον Βασίλειο Βουλγαροκτόνο που δεν επέτρεψε να έχουμε την ίδια γλώσσα με τους Σκοπιανούς, έτσι επιχειρούν να εξαφανίσουν το Άγιον Όρος, το θεματοφύλακα του Ελληνικού-Βυζαντινού πολιτισμού, που ο Θεός μας αξίωσε να έχουμε στην Ελλάδα και φυσικά, την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου που στη υπερχιλιόχρονη πορεία της διαφύλαξε για εμάς και τα παιδιά μας τους θησαυρούς των προγόνων μας. Και ενώ οι Τούρκοι, καυχιόνται για τον Οθωμανικό πολιτισμό (!!!!!?????) οι «Έλληνες» ξεχνούν να αναφέρουν τον Ελληνοβυζαντινό πολιτισμό που αν μη τι άλλο προσέφερε πολλά στην παγκόσμια κληρονομιά. Ζητούν τα μάρμαρα του Παρθενώνα αλλά δεν ζητούν τα άλογα της Βενετίας. Γιατί?

Τα τέσσερα άλογα του Ιππόδρομου της Κωνσταντινούπολης, που τα άρπαξαν οι Σταυροφόροι το 1204. Σήμερα βρίσκονται στην Βενετία, όπως και πολλοί άλλοι κλεμμένοι βυζαντινοί θησαυροί.

Τα τέσσερα άλογα του Ιππόδρομου της Κωνσταντινούπολης, που τα άρπαξαν οι Σταυροφόροι το 1204. Σήμερα βρίσκονται στην Βενετία, όπως και πολλοί άλλοι κλεμμένοι βυζαντινοί θησαυροί.

Όμως ο σκεφτόμενος κόσμος, ο οποίος γνωρίζει ιστορία, αποφάσισε για άλλη μια φορά να θαυμάσει τα δείγματα της προσφοράς του Βυζαντινού πολιτισμού, ζητώντας από την Ελλάδα να τους δώσουμε εκθέματα. Έτσι λοιπόν, στο Πετί Παλαί (Petit Palais), Μουσείο των Καλών Τεχνών του Δήμου των Παρισίων θα διεξαχθεί από τις 8 Απριλίου μέχρι τις 5 Ιουλίου 2009 έκθεση με 181 κειμήλια από 10 Μονές του Αγίου Όρους και τίτλο «Βυζαντινή Αυτοκρατορία και Άθως, θησαυροί του Αγίου Όρους».

420-356

Στο κάτω μέρος του Επιτάφιου που δώρησε ο αυτοκράτορας Ιωάννης Στ' ο Καντακουζηνός στην Μονή Βατοπαιδίου, διαβάζουμε την επιγραφή "ΔΩΡΟΝ ΕΥΣΕΒΟΥΣ ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΟΣ ΤΩΝ ΡΩΜΑΙΩΝ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΚΑΝΤΑΚΟΥΖΗΝΟΥ". Από κάτω βλέπουμε το σήμα της Μονής, το οποίο εκείνη χρησιμοποιεί έως σήμερα.

Αυτή η παρουσίαση θα επιτρέψει σε ένα μεγάλο και φιλότεχνο Ευρωπαϊκό κοινό να ανακαλύψει για πρώτη φορά έργα που αντιπροσωπεύουν την μοναδική Ελληνική – κυρίως – πολιτιστική και ορθόδοξη εκκλησιαστική κληρονομιά η οποία διατηρήθηκε στις Μονές του Αγίου Όρους, και τα οποία μαρτυρούν για την πνευματικότητα του Αγίου Όρους και την καλλιτεχνική παραγωγή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

Ο επιτάφιος της Μονής Βατοπαιδίου (14ος αιώνας), δώρο του αυτοκράτορα Ιωάννη Στ' Καντακουζηνού

Ο επιτάφιος της Μονής Βατοπαιδίου (14ος αιώνας), δώρο του αυτοκράτορα Ιωάννη Στ' Καντακουζηνού

Ανάμεσα στα 181 κειμήλια, το κοινό θα απολαύσει μοναδικά έργα τέχνης, δείγματα γλυπτικής και μικροτεχνίας, σπάνιες εικόνες και τοιχογραφίες, χρυσόβουλα και χειρόγραφα, σπαράγματα μικρογραφιών και άλλα σπάνια αντικείμενα.

Ανάγλυφη εικόνα του Αγ. Γεωργίου του 10ου αιώνα

Ανάγλυφη εικόνα του Αγ. Γεωργίου του 10ου αιώνα

Ιδιαίτερη θέση ανάμεσα στα κειμήλια που θα παρουσιαστούν έχουν ο «Επιτάφιος» του 14ου αιώνα, εικονίδιο του Αγίου Γεωργίου του 10ου αιώνα, χειρόγραφα του Αυτοκράτορα Κατακουζηνού από την Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου καθώς και ο «Σάκος του Τσιμισκή» από την Ι.Μ. Ιβήρων.

Η Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου πρωτοστατεί και σε αυτή την έκθεση η οποία προάγει τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία εκτός Ελληνικών συνόρων ενισχύοντας το – ήδη σημαντικό – πολιτιστικό και Εθνικό έργο της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα 181 εκθέματα τα 75 προέρχονται από την Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου, τα 25 από τη Ι.Μ. Ιβήρων, τα 21 από το Πρωτάτο Καρυών, ενώ συμμετέχουν ακόμα οι Μονές Αγίου Παύλου με 15 εκθέματα, Διονυσίου με 13, Παντοκράτορος 11, Ξενοφώντος 10, Καρακάλλου 4, Σίμωνος Πέτρας 3 και Γρηγορίου 1.
Μεγάλο μέρος των θησαυρών της έκθεσης παρουσιάστηκε το 1997 στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης στην έκθεση «Θησαυροί του Αγίου Όρους».
Η έκθεση του Παρισίου χωρίζεται σε τέσσερις ενότητες: «Προϊστορία Αγίου Όρους», «Βυζαντινή Αυτοκρατορία και Άθως», «Πνευματικότητα και Αυτοκρατορική Τέχνη», «Το Άγιον Όρος μετά την Άλωση». Μεγάλη έμφαση θα δοθεί στους δωρητές των Μονών και στην επιρροή που άσκησαν η Κωνσταντινούπολη και η Θεσσαλονίκη στο Άγιον Όρος.