Γενικά ΘέματαΕιδήσεις και Ανακοινώσεις

ΔΥΟ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΦΑΓΕΣ ΣΤΗ ΓΑΖΑ: «Επρεπε να σκοτώναμε τους πάντες»

22 Μαρτίου 2009

ΔΥΟ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΦΑΓΕΣ ΣΤΗ ΓΑΖΑ: «Επρεπε να σκοτώναμε τους πάντες»

Posted: 20 Mar 2009 05:25 AM PDT
12-13b-thumb-smallΑπό το στόμα των ίδιων των Ισραηλινών στρατιωτών που πολέμησαν στην πρόσφατη επιχείρηση της Γάζας ήρθε αυτή τη φορά το πλήγμα για το επίσημο Ισραήλ. Σε συνάντηση δεκάδων εξ αυτών, που έγινε μετά το πέρας της επιχείρησης, παραδέχονται ότι οι κανόνες εμπλοκής ήταν «χαλαροί», τόσο ώστε ναεπιτρέπουν τον φόνο αμάχων και την καταστροφή των περιουσιών Παλαιστινίων.
«Οι ζωές των Παλαιστινίων είναι πολύ, πολύ λιγότερο σημαντικές από τις ζωές των στρατιωτών μας». Είναι αυτολεξεί τα λόγια ενός Ισραηλινού διμοιρίτη. Κι ένας άλλος είπε: «Επρεπε να σκοτώναμε τους πάντες (στο κέντρο της Γάζας). Ολοι εκεί, είναι τρομοκράτες». Και οι δύο μίλησαν στη συνάντηση των αποφοίτων των μαθημάτων προπαρασκευής για την Ακαδημία, μαθημάτων που φέρουν το όνομα του Γιτζάκ Ράμπιν. Οι διμοιρίτες και άλλοι, πιλότοι μαχητικών και στρατιώτες πεζικού, διέψευσαν ουσιαστικά αυτό που εκ νέου υποστήριξε μετά το νέο πλήγμα ο υπουργός Αμυνας Εχούντ Μπάρακ, ότι οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ έχουν την υψηλότερη ηθική στον κόσμο.

Ανατριχιαστικές διηγήσεις
Το αποκαλυπτικό περιεχόμενο της συνάντησης, με τη μορφή απομαγνητοφώνησης, δημοσιεύτηκε στην πρώτη σελίδα της ισραηλινής αριστερής εφημερίδας «Χααρέτζ». Περιλαμβάνει ανατριχιαστικές διηγήσεις περιστατικών που συνέβησαν στη Λωρίδα της Γάζας. Μεταξύ αυτών, ένα κατά το οποίο Ισραηλινός ελεύθερος σκοπευτής, ανεβασμένος σε ταράτσα κατοικίας, σκότωσε την ένοικο, μια Παλαιστίνια μητέρα και τα δύο παιδιά της. Ο σκοπευτής δεν ήξερε ότι είχε δοθεί εντολή να αφεθεί ελεύθερη η οικογένεια και όταν είδε τους τρεις να βγαίνουν κατευθυνόμενοι προς το μέρος του -στη λάθος μεριά από εκείνην που τους υπέδειξαν οι Ισραηλινοί στρατιώτες μέσα στο σπίτι τους- τους πυροβόλησε και τους σκότωσε. Διηγείται ο διμοιρίτης: «Δεν πιστεύω ότι αισθάνθηκε και πολύ άσχημα γιατί, εν τέλει, σε ό,τι τον αφορούσε, έκανε τη δουλειά του βάσει των διαταγών που είχε. Η γενικότερη ατμόσφαιρα, από όσα κατάλαβα από τους περισσότερους άντρες μου… δεν ξέρω πώς να το περιγράψω… Οι ζωές των Παλαιστινίων ας πούμε ότι είναι πολύ, πολύ λιγότερο σημαντικές από τις ζωές των στρατιωτών».

Ενας στρατός χωρίς ηθική
Ο άλλος διμοιρίτης μίλησε για την «έλλειψη λογικής». «Γράφεις στους τοίχους «θάνατος στους Αραβες», παίρνεις οικογενειακές φωτογραφίες και τις φτύνεις, γιατί μπορείς. Το σημαντικό είναι να καταλάβουμε πόσο ο στρατός έχει ξεπέσει στον τομέα της ηθικής».
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ο στρατιωτικός ανακριτής πήρε εντολή να ερευνήσει τα περιστατικά.
ΕΡΣΗ ΒΑΤΟΥ (Πηγές: www. haaretz.com, Ρόιτερ)

InfognomonPolitics