Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Η διακήρυξη του Αμερικανού Προέδρου για την 25η μαρτίου

27 Μαρτίου 2009

Η διακήρυξη του Αμερικανού Προέδρου για την 25η μαρτίου

grek-american-flags1

Ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψε διακήρυξη με την οποίαν η 25η Μαρτίου τηρείται επίσημα στις Ηνωμένες Πολιτείες ως Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας και Ημέρα Εθνικού Εορτασμού της Ελληνικής και της Αμερικανικής Δημοκρατίας. Ο Πρόεδρος Ομπάμα προέβη στην ενέργεια αυτή το βράδυ της 24ης Μαρτίου και έχει προγραμματίσει να επιδώσει αντίτυπο της διακήρυξης στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο και αντιπροσωπεία ηγετών της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας που έχουν προσκληθεί να παραστούν σε ειδική τελετή η οποία θα γίνει στον Λευκό Οίκο την Τετάρτη το βράδυ.

Η Προεδρική διακήρυξη(Proclamation) για την 25η Μαρτίου αναφέρει ότι «Ο Αμερικανικός λαός τηρεί σήμερα μαζί με τους Έλληνες την 188η επέτειο της ανεξαρτησίας της Ελλάδας και στα πλαίσια των εορτασμών μας για την ανάδυση της Ελληνικής Δημοκρατίας, τιμάμε επίσης τις ιστορικές προσφορές των Ελλήνων και των Ελληνοαμερικανών».

Κατά την έκφραση του Προέδρου Ομπάμα: «Οι Αμερικανοί εξύμνησαν την ανεξαρτησία της Ελλάδας από τα πρώτα χρόνια της. Το 1824, συνοψίζοντας την υποστήριξη που εκδήλωναν οι πολίτες αυτής της χώρας για τον αγώνα της Ελλάδας, ο τότε βουλευτής HenryClay διακήρυξε: «Την αισθανόμαστε εξαιρετικά έντονα, εκδηλώνεται με σχεδόν κάθε δυνατή μορφή και αυξάνεται μέρα με την μέρα και ώρα με την ώρα». Τα λόγια του εκείνα αντηχούν και σήμερα που οι Αμερικανοί γιορτάζουμε την επέτειο του αγώνα αυτού».

Ο Πρόεδρος Ομπάμα αναφέρεται κατόπιν στην σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες η οποία, όπως λέει, «στηρίζεται, σε μεγάλο βαθμό, στο όραμα της δημοκρατίας και της ελευθερίας που αναπτύχθηκε στην Ελλάδα». Υπενθυμίζει ότι «Στην προσπάθειά τους να δημιουργήσουν μια σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία, οι πατέρες του Αμερικανικού έθνους άντλησαν από τις διαχρονικές αρχές των αρχαίων Ελλήνων και όλοι όσοι απολαμβάνουν το ιδανικό της δημοκρατικής διακυβέρνησης είναι οι δικαιούχοι της ελληνικής κληρονομιάς».

Στην συνέχεια η Προεδρική διακήρυξη για την 25η Μαρτίου 1821 αναφέρει: «Από την κλασσική ιστορία που διδάσκονται τα παιδιά μας στο σχολείο μέχρι τα επιβλητικά μνημεία που κοσμούν την πρωτεύουσά μας (την Ουάσιγκτον), οι ελληνικές πολιτιστικές παραδόσεις έχουνε επίσης βρει νέα πατρίδα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σε σχολικές τάξεις από άκρου σε άκρο της χώρας μας, πολλοί μαθητές εξακολουθούν να διδάσκονται τα έπη του Ομήρου, τα δράματα του Σοφοκλή και την φιλοσοφία του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη. Ανάμεσα στα πολλά κτίρια της Ουάσιγκτον που είναι εμπνευσμένα από την Ελλάδα, το Καπιτώλιο ξεχωρίζει σαν λαμπρό δείγμα της κλασσικής αρχιτεκτονικής των αρχαίων Ελλήνων».

Η προεδρική διακήρυξη δεν περιορίζεται μόνον στην συμβολή της αρχαίας Ελλάδας. Τονίζει ιδιαίτερα: «Στην πιο πρόσφατη ιστορία, η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετώπισαν μαζί τις προκλήσεις των καιρών μας. Έλληνες και Αμερικανοί αγωνίστηκαν ο ένας στο πλευρό του άλλου για την επίτευξη κοινών στόχων σε όλη την διάρκεια του 20ου αιώνα και συνεχίζουν να συνεργάζονται στον αιώνα που διανύουμε τώρα, ιδιαίτερα μέσω οργανισμών όπως η Ατλαντική Συμμαχία στην οποίαν και οι δύο υπάγονται».

Ο Πρόεδρος Ομπάμα κάνει επίσης ειδική αναφορά στους ομογενείς της Αμερικής λέγοντας: «Ο δεσμός της Ελλάδα με τις Ηνωμένες Πολιτείες ενδυναμώνεται από την Ελληνοαμερικανική κοινότητα η οποία εμπλουτίζει το έθνος μας με την πολιτιστική κληρονομιά της και συμβάλει στην διατήρηση μιας ζωντανής σχέσης ανάμεσα στις δύο χώρες. Με την ευκαιρία της επετείου της Ελληνικής Παλιγγενεσίας γιορτάζουμε την φιλία αυτή και προσβλέπουμε στο να ικανοποιηθούν οι κοινοί στόχοι και οι κοινές προσδοκίες μας».

Η Προεδρική Διακήρυξη καταλήγει ως εξής: «Για τούτους τους λόγους, εγώ ο Μπαράκ Ομπάμα, Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, σύμφωνα με τις εξουσίες που μου παρέχουν το Σύνταγμα και οι νόμοι των ΗΠΑ, κηρύσσω την 25η Μαρτίου 2009 ως «Ημέρα Ελληνικής Ανεξαρτησίας: Ημέρα Εθνικού Εορτασμού της Ελληνικής και της Αμερικανικής Δημοκρατίας» και ζητώ από τον Αμερικανικό λαό να τηρήσει την ημέρα αυτή με αρμόζουσες τελετές και εκδηλώσεις».Υπογραφή: Μπαράκ Ομπάμα

Το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών διαμόρφωσε ψηφίσματα με τα οποία επίσης αναγνωρίζει την 25η Μαρτίου ως Ημέρα εορτασμού της Ελληνικής Ανεξαρτησίας και της Ελληνικής και της Αμερικανικής Δημοκρατίας. Το πρώτο ψήφισμα, γνωστό ως Ψήφισμα Αριθμός 82 της Γερουσίας, υποβλήθηκε από τον Γερουσιαστή ArlenSpecter, του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, εκ μέρους υπερκομματικής ομάδας που απαρτίζουν 39 από τους 100 Γερουσιαστές της χώρας. Το Ψήφισμα αυτό εγκρίθηκε από την ολομέλεια της Γερουσίας στις 23 Μαρτίου. Ανήμερα της επετείου της Ελληνικής Παλιγγενεσίας αναμένεται ότι θα εγκριθεί παρόμοιο ψήφισμα και από την Αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων. Το Ψήφισμα αυτό, που φέρει τον ίδιο αριθμό 82, κηδεμονεύουν 37 βουλευτές, οι οποίοι ανήκουν κυρίως στην κοινοβουλευτική ομάδα προώθησης Ελληνικών υποθέσεων στο Κογκρέσο.

Την ερχόμενη εβδομάδα επίσης θα γίνει και ο επίσημος εορτασμός της 25ης Μαρτίου στο Κογκρέσο με συμμετοχή παραγόντων από την Ελλάδα και την Ελληνοαμερικανική κοινότητα. Την διοργάνωσή του έχει αναλάβει το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο της Ουάσιγκτον με την υποστήριξη των συμπροέδρων της ομάδας Ελληνικών θεμάτων στο Κογκρέσο, βουλευτών Κάρολιν Μαλόνι, από την Νέα Υόρκη και Κώστα Μπιλιράκη από την Φλόριντα.

Καταρχήν πρόκειται για μια απλή αυστηρά χρονικά και πολιτικά τυπικά προκαθορισμένη 20λεπτη εορταστική τελετή,που πραγματοποείται στο Λευκό Οίκο, με αφορμή την επέτειο της εθνικής μας ανεξαρτησίας από τους Τούρκους της 25η Μαρτίου του 1821 (ημέρα της εθνικής Παλιγγενεσίας). Όπως θα διαπιστώσετε και στο αναλυτικό αποκαλυπτικό ρεπορτάζ μας της περσινής χρονιάς θα δείτε και στο video ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος εκφωνεί μια ολιγόλεπτη ομιλία για το ρόλο του Ελληνισμού αποδίδονας εύσημα στην Ελλάδα των προγόνων μας, στον πολιτισμό και την ιστορία μας ως έθνους με αναφορές στην δημοκρατία, τα ιδεώδη του Ελληνισμού, τις διαχρονικές αξίες που οφείλει η ανθρωπότητα στον Ελληνικό πολιτισμό κτλ. Σε αυτή την ομιλία είναι το κλειδί. Όλοι προσδοκούν κάποια πολιτική αναφορά με χρησμό πυθίας και με διπλή ανάγνωση ώστε μετά να αρχίσουν οι πολιτικές ερμηνείες εκ μέρους των ΜΜΕ σε Ελλάδα και Κύπρο. Ωστόσο ποτέ(ή σχεδόν ποτέ) στην ιστορία του θεσμού δεν έχει υπάρξει καμία πολιτική αναφορά με ιδιαίτερα βαρύνουσα σημασία ή έστω μια αναφορά που να σηματοδότησε κάποια πολιτική εξέλιξη.

Τον χαιρετισμό ανταποδίδει με σχετική επίσης αυστηρά ολιγόλεπτη αντιφώνηση εκ μέρους της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας ο εκάστοτε αρχιεπίσκοπος Αμερικής που πρακτικά είναι και ο ηγέτης της Ελληνικής και Κυπριακής Κοινότητας ελλείψει συλλογικά εκλεγμένης πολιτικής ηγεσίας. Αυτή η ομιλία του Αρχιεπισκόπου που εμπεριέχει κάποιες επίσης διπλής ανάγνωσης ή και κάποιες ευθείες ξεκάθαρες αναφορές σε μείζονα εθνικά ζητήματα όπως το Σκοπιανό ή το Κυπριακό, με τις όποιες πολιτικές αναφορές στο περιεχόμενο της, σχεδόν ποτέ δεν επηρεάζει-και δεν επηρέασε εδώ -και χρόνια καμία πολιτική εξέλιξη! Αμέσως μετά τις ομιλίες ο Αμερικανός Πρόεδρος παραδίδει στον (εκάστοτε)Αρχιεπίσκοπο το τηην διακήρυξη της για την εθνική ανεξαρτησίας το γνωστό proclamation. Αυτή είναι όλη η υπόθεση. Δεν υπάρχει τίποτα περισσότερο τίποτα λιγότερο. Δεν προηγείται καμία συνάντηση πολιτικού περιεχομένου. Καμία συνάντηση που να προετοιμάζει το κλίμα ή έστω τις όποιες αναφορές θα γίνουν. Καμία ανταλλαγή απόψεων. Καμία πολιτική ενέργεια με βαρύνουσα σημασία. Δεν συζητείται τίποτα και με κανέναν! Αναταλλαγές ευχών με λίγη σαμπάνια ή λευκρό κρασί. Κάποιες φορές -σπάνια υπάρχει μια ολιγόλεπτη(δυο τρία λεπτά) συνάντηση του Αμερικανού προέδρου με τον Αρχιεπίσκοπο κατ ίδιαν όπου βγαίνει και η καθιερωμένη φοωτογραφία των δυο ανδρών. Επαναλαμβάνουμε ότι σε αυτή την τελετή δεν λαμβάνεται καμία πολιτική απόφαση! Είναι απλώς μια προκαθορισμένη τελετή που τηρείται με θρησκευτική ευλάβεια… Παρόμοιες τελετές παραδόσης ειδικών porclamation θα πρέπει να πούμε ότι γίνονται ετησίως και για άλλες πολυπληθείς εθνικότητες που όμως έχουν βαρύνουσα πολιτική σημασία όπως αυτή των ισπανόφωνων κοινοτήτων που αριθμούν περί τα 45 εκατομμύρια και άρα με την ψήφος τους καθορίζουν τις πολιτικές εξελίξεις. Όλα αυτά ισχύουν και για την δική μας τελετή (Κυπρίων και Ελλήνων) αλλά με σχεδόν καμία πολιτική ισχύ αφού ελάχιστοι είναι πολιτογραφημένοι και ψηφίζουν στις αμερικανικές εκλογές άρα δεν μπορούν να καθορίσουν τις πολιτικές εξελίξεις. Όλα σε αυτή την τελετή προς τιμήν των Ελλήνων της εθνεγερσίας και της ελληνικής κοινότητας στις ΗΠΑ γίνονται με βάση το αυστηρό πρωτόκολλο που έχει δημιουργηθεί από τότε που καθιερώθηκε ως γεγονός αλλά πάντα με την σοβαρή υπόμνηση ότι η Ελληνική κοινότητα είναι ολιγάριθμη και σχεδόν πολιτικά ανίσχυρη, όπως έχουν καταδείξει τα γεγόνοτα εδώ και 35 χρόνια οργανωμένης ομογένειας. Και αυτό έρχεται ως αποτέλεσμα της έλλειψης σοβαρής οργάνωσης και σχεδιασμού μεταξύ των εκείνων που φέρονται ως ηγέτες και εκπρόσωποι της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας, αφού συνήθως ο χρόνος του αναλώνεται σε εσωτερικές ίντριγκες διαμάχες και δολοπλοκίες για το ποιος θα καταλάβει την καρέκλα του προέδρου. Τη διαφορά κάνουν μόνον οι Κύπριοι που προς το παρόν παραμένουν ενωμένοι μεταξύ τους.

Γυρίζουμε στην τελετή στο Λευκό Οίκο. Πρόκειται για μια ξεχωριστή τελετή που αποδίδει ΜΟΝΟΝ τιμή στους εθνικούς μας ήρωες μας που πολέμησαν για την εθνική ανεξαρτησία από την Οθωμανική αυτοκρατορία και τον Τουρκικό ζυγό αλλάζοντας τον ρου της ιστορίας είναι που τιμούν οι Αμερικάνοι και τίποτα περισσότερο και αυτό είναι που έχει σημασία. Από μόνο του ως γεγονός, έχει την δική του βαρύνουσα εθνική σημασία γιατί έτσι τιμάται η Ελλάδα για τους διαρκείς αγώνες της για ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ.