Αρχεία PDFΕιδήσεις και ΑνακοινώσειςΣχόλια αναγνωστών

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΣ ΚΑΙ Η ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ

28 Μαρτίου 2009

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΣ ΚΑΙ Η ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ

Φίλοι του Αγίου Όρους Ηρακλείου.pdf

ΣΥΛΛΟΓΟΣagio-oros

«ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ»

ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Επτανήσου 26, 713 05 Ηράκλειο

Ηράκλειο, 27.3.2009

Αρ. Πρωτ: 5

Προς: 1. Τα μέλη και τους φίλους του Συλλόγου μας

2. Κάθε ενδιαφερόμενο

Κοιν: Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους

ΘΕΜΑ: Ο Σύλλογος μας και η Ιερά Μονή Βατοπαιδίου.

Ο Σύλλογος μας «Φίλοι του Αγίου Όρους» Ηρακλείου, ο οποίος έχει ήδη συμπληρώσει 22 έτη λειτουργίας ( 1987- 2009), τήρησε και τηρεί πιστά όσα ορίζει το Καταστατικό του, δηλαδή « τη συμπαράσταση στο Αγιώνυμο Όρος Άθω για τη διάσωση και διατήρηση της παραδοσιακής, πνευματικής, μοναστικής, εθνικής ακτινοβολίας και αποστολής του, ως Προπυργίου της Βυζαντινής Ορθοδοξίας και Κιβωτού των εθνικών παραδόσεων» (άρθρο 2, παρ.1). Επίσης, « καταβάλλει προσπάθεια να γίνει συνείδηση στον ελληνικό λαό και σε κάθε ενδιαφερόμενο ότι το Άγιον Όρος αποτελεί κορυφαία έκφραση του ορθοδόξου βιώματος και του Ελληνικού πνεύματος» (άρθρο 2, παρ 3).

Ο βασικός αυτός σκοπός υλοποιείται με επισκέψεις στις Ιερές Μονές του Αγίου Όρους, με συνεργασία με τους καθηγουμένους και τους μοναχούς, με την οργάνωση ομιλιών στο Ηράκλειο και σε άλλες πόλεις της Κρήτης με ομιλητές αγιορείτες πατέρες, καθώς και με άλλες πολλές δραστηριότητες, όπως την έκδοση σχετικών βιβλίων κλπ.

Στα πλαίσια των πνευματικών αυτών δραστηριοτήτων μας εντάσσεται και η στενή συνεργασία μας με την Ιερά Μονή του Βατοπαιδίου, της οποίας τα προβλήματα και τις δραστηριότητες γνωρίζομε πολύ καλά. Το έργο της μας συγκινεί και η παρουσία της μέσα στον ορθόδοξο κόσμο έχει αποσπάσει το θαυμασμό μας. Ιδιαιτέρως εκτιμούμε την εργώδη προσπάθειά της για την αναστήλωση και συντήρηση του μεγάλου κτηριακού της συγκροτήματος, το οποίο απαρτίζεται από κτήρια 35.000 τετραγωνικών μέτρων. Το έργο αυτό δεν απαιτεί μόνο μεγάλα χρηματικά ποσά αλλά και πολύ κόπο.

Η συνεργασία μας με τον Καθηγούμενον Εφραίμ μας τιμά ιδιαιτέρως. Τον γνωρίζουμε και μας γνωρίζει. Τον αγαπούμε και μας αγαπά. Τον σεβόμαστε και μας τιμά. Ανταποκρινόμενος σε πρόσκλησή μας και με την ευλογία του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Κρήτης Τιμοθέου ήλθε στο Ηράκλειο και ομίλησε στο κοινό την 28.1.2005 με θέμα: « Μηνύματα από το Άγιον Όρος».

Από τη συνεργασία μας αυτή, αλλά και από πολλές άλλες, αγόμαστε αβίαστα στο συμπέρασμα ότι ο Γέροντας Εφραίμ εκφράζει πλήρως το πνεύμα του αγιορείτικου μοναχισμού και της ορθόδοξης παράδοσης. Διαθέτει πνεύμα αγάπης, φιλανθρωπίας και αλλυλεγγύης. Αγαπά τον άνθρωπο και θυσιάζεται γι’ αυτόν. Είναι ακτήμων και αφιλοχρήματος. Εργάζεται νυχθημερόν αόκνως και ανιδιοτελώς για το καλό όχι μόνο των μοναχών της Μονής του αλλά και πολλών πνευματικών του παιδιών, κυρίως φοιτητών, καθώς και οικογενειών που έχουν ανάγκη υλικής και πνευματικής υποστηρίξεως. Βοηθά όχι μόνο τους έχοντες ανάγκη αγιορείτες μοναχούς αλλά και πολλούς αναξιοπαθούντες του κόσμου. Ενισχύει με προθυμία κάθε ευγενική προσπάθεια. Έτσι, πρόθυμα ενίσχυσε οικονομικά και την έκδοση από το Σύλλογό μας του βιβλίου μας « Το Άγιον Όρος και η Κρήτη».

Αυτός είναι για μας ο Γέροντας Εφραίμ και όχι εκείνος που παρουσίασαν πρόσφατα στο ευρύτερο κοινό τα μέσα ενημέρωσης. Όσα διαδόθηκαν, που ουσιαστικά παραμένουν αναπόδεικτα, μας αφίνουν αδιάφορους. Η εμφανιζόμενη οικονομική δραστηριότητα του Γέροντα ένα μόνο στόχο έχει: την προστασία της Μονής από τη φθορά του χρόνου. Όποιος επισκεφθεί τη Μονή εύκολα διαπιστώνει το συντελούμενο έργο της συντήρησης των πολλών κτηρίων και το μεγάλο κόστος του έργου αυτού.

Ανεπηρέαστοι από κάθε κακόβουλη κατηγορία, δηλώνομε ότι συνεχίζομε τη συνεργασία μας με την Ιερά Μονή του Βατοπαιδίου και μάλιστα με τον Γέροντα Εφραίμ, τον οποίον θεωρούμε άγιο και άξιο της αποστολής του Ιερομόναχο και Καθηγούμενο της δεύτερης στην τάξη Μονής του Αγίου Όρους.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΡΑΣΑΝΑΚΗΣ

Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ

Επίτιμος Οικονομικός  Επιθεωρητής Κρήτης