Ειδήσεις και ΑνακοινώσειςΟρθόδοξη πίστη

ΑΚΥΡΩΣΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΟΜΠΑΜΑ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ.

29 Μαρτίου 2009

ΑΚΥΡΩΣΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΟΜΠΑΜΑ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ.

 ce98cf85cf81ceb5cf8ccf82_cebfceb9cebacebfcf85cebcceb5cebdceb9cebacebfcf8dΗ ακύρωση της συνάντησης μεταξύ της Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρυ Κλίντον και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ταλάτ, φαίνεται πως αποτέλεσε τον λόγο της ακύρωσης της επίσκεψης του Προέδρου των ΗΠΑ, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Η Τουρκία ενοχλημένη από το γεγονός της ακύρωσης της συνάντησης, Κλίντον-Ταλάτ, πίεσε τον Λευκό Οίκο για ανταλλάγματα, και απαίτησε την ακύρωση της επίσκεψης Ομπάμα στο Φανάρι.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, φέρεται αρκετά ενοχλημένος από την εξέλιξη αυτή, η οποία έρχεται να ανατρέψει την πολυετή παράδοση του Λευκού Οίκου, σύμφωνα με την οποία ο εκάστοτε Πρόεδρος των ΗΠΑ, ερχόμενος στην Τουρκία, να επισκέπτεται τον Οικουμενικό Πατριάρχη, στην έδρα του το Φανάρι.

Η πρόταση του Λευκού Οίκου, να υπάρξει συνάντησή τους στα πλαίσια των συναντήσεων του Προέδρου των ΗΠΑ με τους θρησκευτικούς ηγέτες, όλων των δογμάτων της Κωνσταντινούπολης, απερρίφθη ασυζητητί, από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Παρομοίως, απερρίφθη εκ μέρους του Ηγέτη της Παγκοσμίου Ορθοδόξου Ανατολικής Εκκλησίας και η δεύτερη πρόταση του Λευκού Οίκου, να υπάρξει συνάντηση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, στο ξενοδοχείο του. Κύκλοι του Οικουμενικού Θρόνου, φέρουν τον Οικουμενικό μας Πατριάρχη να δήλωσε στους Αμερικανούς Διπλωμάτες που τον επισκέφθηκαν, πως «ο Οικουμενικός Πατριάρχης, είναι θρησκευτικός ηγέτης εκατομμυρίων Ορθοδόξων και δέχεται τους ηγέτες στην ΄Εδρα Του. Δεν ζήτησα εγώ να τον δω…Αυτός το ζήτησε. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι ένας αρχαίος θεσμός και η πρόταση αυτή υποβαθμίζει τον ιστορικό και θεσμικό του ρόλο. Εάν επισκέπτονταν την Ιταλία, θα ζητούσε από τον αγιότατο Πάπα Ρώμης, να τον επισκεφθεί στο ξενοδοχείο του?» …αποστομώνοντας τους Αμερικανούς διπλωμάτες.

Σημειώνεται πως πριν λίγα χρόνια, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, είχε έρθει σε ευθεία σύγκρουση με την Κυβέρνηση Τ. Μπούς, όταν απεδέχθη πρόσκληση του Κουβανού Ηγέτη Φιντέλ Κάστρο, και επισκέφθηκε την Κούβα.

Οι πιέσεις που ασκήθηκαν τότε στον Οικουμενικό Πατριάρχη ήταν ισχυρότατες και μάλιστα συνεπικουρούμενες και από τους αρμοδίους της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, παρά τις πιέσεις οι οποίες έφτασαν σε σημείο απειλών, πραγματοποίησε την ιστορική επίσκεψη στην Κούβα.

Χειρίσθηκε με εξαίρετο τρόπο την επίσκεψη, γεγονός που έκανε τους Αμερικανούς να παραδεχθούν εκ των υστέρων, πως έκαναν μεγάλο λάθος.

Αξίζει να σημειωθεί, ο σημαντικός ρόλος του Πρέσβη της Ελλάδος στην Κούβα εκείνη την εποχή, κ. Κωστούλα, ο οποίος με αριστοτεχνικές ενέργειες, κατάφερε η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Κούβα, να είναι υπεράνω πολιτικών τριβών και αντεγκλήσεων μεταξύ Κουβανών και Αμερικανών.

Εκτίμηση του ιστολογίου μας, είναι πως ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, θα επισκεφθεί ατύπως και εκτός προγράμματος, το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τον Προκαθήμενο της Ορθοδόξου Εκκλησίας, εκδηλώνοντας την πρόθεσή του κατά την παραμονή του στην Κωνσταντινούπολη, γεγονός στο οποίο δεν θα μπορέσουν να αντιδράσουν οι Τούρκοι.

΄Ομηρος Φωτιάδης

ΠΗΓΗ: STRATEGY- GEOPOGITICS