Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Μπαμπατζάν: ΔΕΧΘΕΙΤΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ ΤΩΡΑ !

2 Απριλίου 2009

Μπαμπατζάν: ΔΕΧΘΕΙΤΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ ΤΩΡΑ !

forgetΥπέρμαχος της επιδιαιτησίας, με αποδοχή του σχεδίου Ανάν θα ανταλλάξουμε πρέσβεις, θα αρχίσει αποχώρηση τουρκικού στρατού και θα πάμε στις αναλογίες του ’60.
Δεχθείτε το σχέδιο Ανάν τώρα, στο πλαίσιο μιας δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας, για να λυθεί το Κυπριακό και να ανταλλαγούν πρεσβευτές Κύπρου – Τουρκίας, αλλά και για να πάμε πίσω στις εγγυήσεις του ’60. Ταυτοχρόνως, εμφανίζεται υπέρμαχος -εκεί όπου χρειάζεται- της επιδιαιτησίας. Αυτή ήταν εν ολίγοις η θέση, την οποία διατύπωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αλί Μπαμπατζάν στο δείπνο, που δόθηκε από τον πρόεδρο της Μεικτής Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Τουρκίας – Ε.Ε., Γιοστ Λάνκενταϊκ, προψές στις Βρυξέλλες.

Διπλό ερώτημα
Ο κ. Μπαμπατζάν προέβη σε μια πολιτική και οικονομική ανάλυση, εμφανίζοντας την Τουρκία ως περιφερειακή δύναμη… παγκόσμιας εμβέλειας, η οποία προτίθεται, όπως είπε, να ανοίξει πρεσβείες σε όλο τον κόσμο. Αφορμής δοθείσης, ο ευρωβουλευτής Μάριος Ματσάκης ρώτησε τον Τούρκο υπΕξ πότε και γιατί δεν ανοίγει πρεσβεία στην Κύπρο, η οποία είναι κράτος-μέλος της Ε.Ε., και πότε θα επιτρέψει στην Κυπριακή Δημοκρατία να ανοίξει πρεσβεία στην Τουρκία. Συναφώς, ο ευρωβουλευτής Γ. Μάτσης ρώτησε τον κ. Μπαμπατζάν γιατί η χώρα του δεν συνδράμει καθοριστικά στη λύση του Κυπριακού διά της αποχώρησης των 43 χιλιάδων στρατού κατοχής, μια κίνηση που θα βοηθήσει την πορεία της προς την Ε.Ε.; Άλλωστε, είπε ο κ. Μάτσης, η εξάρτηση της λύσης του Κυπριακού από την Τουρκία καθορίζεται και από τις δηλώσεις του ίδιου του Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος δήλωσε ότι δεν μπορεί να αποφασίζει χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Άγκυρας. Η θέση αυτή ήταν απάντηση σε προηγηθείσα τοποθέτηση του Τούρκου υπΕξ, ο οποίος άφησε την ουρά και τις ευθύνες της χώρας του εκτός Κυπριακού, τονίζοντας ότι η λύση του προβλήματος είναι υπόθεση των δύο ηγετών.

Τουρκικές θέσεις
Ο κ. Μπαμπατζάν υπέδειξε προς τους Κύπριους ευρωβουλευτές ότι, αν η ε/κ πλευρά αποδεχόταν το σχέδιο Ανάν και το αποδεχτεί τώρα, το Κυπριακό θα λυθεί. Και ως εκ τούτου, πρόσθεσε: 1) Κύπρος και Τουρκία θα μπορέσουν να ανταλλάξουν πρεσβευτές. 2) Ο τουρκικός στρατός θα αρχίσει την αποχώρηση, όπως θα πρέπει να συμβεί και με τον ελληνικό, δύναμης 7.000 ανδρών, κατά τον ισχυρισμό του. Έτσι, τόνισε, επί τη βάσει του σχεδίου Ανάν, οι αναλογίες θα είναι 900 Ελλαδίτες με 650 Τούρκους στρατιώτες συν, βεβαίως, τα εγγυητικά δικαιώματα. 3) Θα δεχθεί τη λύση που θα αποφασίσουν οι δύο ηγέτες της Κύπρου, βεβαίως στη βάση του σχεδίου Ανάν, και τα Ην. Έθνη θα μπορούν να επέμβουν εκεί όπου χρειάζεται και όπου υπάρχουν διαφωνίες, για να δώσουν λύση (βλέπε επιδιαιτησία). Διότι, όπως παρατήρησε ο Τούρκος υπΕξ, η διαδικασία των συνομιλιών δεν μπορεί να συνεχισθεί επ’ άπειρον.

Περιφερειακή Δύναμη
Κατά τα άλλα, ο κ. Μπαμπατζάν αναφέρθηκε στο διεθνή ρόλο της Τουρκίας, ως εναλλακτικής τής Ε.Ε. ενεργειακής οδού, μέσω του Ναμπούκο, καθώς και για τη σημασία της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή, στον Καύκασο, στο Αφγανιστάν και αλλού.

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ

ΣΗΜΕΡΙΝΗ