Ορθόδοξη πίστη

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ ΣΤΟ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙ

13 Απριλίου 2009

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ ΣΤΟ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙ

Αν και οι λέξεις και οι προτάσεις δεν μπορούν να αποδώσουν πιστά τις σκέψεις και τα συναισθήματα που γεννήθηκαν, ούτε να περιγράψουν το φυσικό κάλλος και τη βυζαντινή μεγαλοπρέπεια, ελπίζω ο αναγνώστης να μοιρασθεί τη συγκλονιστική αυτή εμπειρία μου: Κυριακή των Βαΐων, του έτους 2009.

Η προσμονή για το ταξίδι στην Αγιορείτικη Πολιτεία λίγες μέρες πριν, το αποκορύφωμα όταν αξιωθήκαμε να διαβούμε την είσοδο του Μοναστηριού. Το γλυκό βλέμμα της Παναγίας που προστατεύει την Πύλη, το χαμόγελο του Πορτάρη που μας υποδέχθηκε, η αγάπη στο πρόσωπο των Πατέρων, η μεγαλοπρέπεια των βυζαντινών κτισμάτων. Όλα μαζί, σε συνδυασμό με το ευωδιαστό αεράκι της άνοιξης και την απόμακρη βουή της θάλασσας αποτελούν ένα ευχάριστο ξάφνιασμα για τον επισκέπτη.

dsc_0890

Προσκυνητές για την εορτή, λάτρεις του Θεού και του Αγίου Όρους, αρκετοί, 200 στον αριθμό. Ακολουθεί η αγρυπνία για την εορτή. Σιγή, κατάνυξη, προσευχή μέσα στη ξάστερη νυχτιά. Το τρεμόσβησμα των κεριών αναδεικνύει τις μορφές των αγίων στις τοιχογραφίες, ενώ έχεις την αίσθηση ότι συμμετέχουν κι αυτοί στην ακολουθία. Οι ψαλμοί μαλακώνουν την καρδιά σου, η αγάπη και η ζεστασιά της κάθε στιγμής σε φέρνουν πιο κοντά στο Θεό.

dsc_0892j-pg

Ο Γέροντας Εφραίμ, μορφή σεμνή, γεμάτη αγάπη και οι υπόλοιποι βατοπαιδινοί πατέρες γαληνεμένοι προσεύχονται· ένα αρμονικό ταίριασμα του επιβλητικού ναού και της βυζαντινής παραδόσεως, μιας συνύπαρξης στο χώρο και στο χρόνο.

dsc_0898

Η φύση γύρω από το Μοναστήρι εντυπωσιακή, ιδιαίτερα την εποχή αυτή. Η βλάστηση, τα νερά, τα μονοπάτια, η θάλασσα, όλα υμνούν το Δημιουργό τους, όλα για να μας θυμίζουν την ασημαντότητα της υλικής αλλά την απεραντοσύνη της πνευματικής υπόστασης.

dsc_09081

Η μυρωδιά από τα δαφνόφυλλα στην εκκλησία, η γλυκύτητα της ψαλμωδίας του βατοπαιδινού χορού, η κατανυκτική ακολουθία, μα πάνω απ’ όλα η αγάπη που εισπράξαμε θα μας ακολουθεί πάντα και θα μας θυμίζει αυτή την Κυριακή των Βαΐων στο Βατοπαίδι.

Ότι προσεγγίζεται βιωματικά, πολύ δύσκολα αποτυπώνεται σε μια κόλλα χαρτί, ωστόσο το έντονο συναίσθημα και η απρόσμενη αυτή εμπειρία, γεννούν την προσμονή της επόμενης επίσκεψης για προσκύνημα στο Βατοπαίδι.
Σπύρος Κιαρτζής