Ορθόδοξη πίστηΣυναξαριακές ΜορφέςΣχόλια αναγνωστών

ΛΙΤΑΝΕΙΑ ΙΕΡΑΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΒΗΜΑΤΑΡΙΣΣΑΣ Ή ΚΤΗΤΟΡΙΣΣΑΣ ΣΤΗN ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ.

23 Απριλίου 2009

ΛΙΤΑΝΕΙΑ ΙΕΡΑΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΒΗΜΑΤΑΡΙΣΣΑΣ Ή ΚΤΗΤΟΡΙΣΣΑΣ ΣΤΗN ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ.

Ο Γέροντας Εφραίμ με τον Γέροντα του Ιωσήφ Βατοπαιδινό
Ο Γέροντας Εφραίμ με τον Γέροντα του Ιωσήφ Βατοπαιδινό (Υπενθυμίζουμε ότι ο Γέροντας Ιωσήφ ο Βατοπαιδινός, 90 χρονών σήμερα, ήταν πνευματικοπαίδι του Αγίου Γέροντος Ιωσήφ του Ησυχαστή.)

resize-of-dsc_0853
Την Τρίτη του Πάσχα ή της Διακαινησίμου εβδομάδας, ζώντας την αναστάσιμη χαρά συμμετείχαμε μαζί με τους πολυπληθείς προσκυνητές, πάνω από 200, στην λιτάνευση της ιεράς εικόνας της Παναγίας της Βηματάρισσας ή Κτητόρισσας.

resize-of-dsc_0856

 

Η εικόνα ονομάζεται «Βηματάρισσα» γιατί βρίσκεται στη θέση του συνθρόνου του ιερού βήματος, δηλ. πίσω από την αγία τράπεζα. Η εικόνα συνδέεται με την εξής παράδοση. Κατά τον 10ο αιώνα κατά τη διάρκεια επιδρομής των Αράβων στη μονή συνελήφθη ο βηματάρης ιεροδιάκονος Σάββας και μεταφέρθηκε αιχμάλωτος στην Κρήτη στην οποία έμεινε 70 χρονια. Πρόλαβε όμως και έκρυψε μέσα στο πηγάδι του ιερού βήματος την εικόνα της Παναγίας και τον σταυρό του Μ. Κωνσταντίνου, τοποθετώντας μπροστά τους μία αναμμένη λαμπάδα. Όταν γύρισε στο μοναστήρι μετά την απελευθέρωση του οι νέοι μοναχοί, οι οποίοι δεν γνώριζαν τίποτε, άνοιξαν με υπόδειξη του το πηγάδι και βρήκαν την εικόνα και το σταυρό όρθια πάνω στο νερό και την λαμπάδα ακόμη αναμμένη.

 

resize-of-dsc_31981

    resize-of-dsc_0865

«Και ο βηματάρης που υπηρετεί στο βήμα, σύμφωνα με την αρχαία παράδοση και κοινή συμφωνία, πάντοτε ρίχνει λίγο κερί πάνω στην αρχαία εκείνη λαμπάδα, βάζει πολύ λεπτό φυτίλι και το ανάβει, παρακολουθώντας το συχνά μέρα νύχτα, ώστε να καίει η φλόγα ασταμάτητα χάριν της άσβεστης μνήμης του παραγματοποιηθέντος από τη Θεοτόκο θαύματος, και να διατηρείται αιώνια η λαμπάδα, όσο θα υπάρξει η Χάρη της για τη μονή αυτή». « Το δε πηγάδι όπου είπαμεν πρότερον» γράφει ο Κομνηνός στο Προσκυνητάριον του «το ετριγύρισαν με το γύρισμα του Αγίου Βήματος· την δε Αγίαν τράπεζαν έθεσαν επάνω του πηγαδίου με τέσσαρας λευκάς κολώνας μαρμαρένιαις τριγύρωθεν».

resize-of-dsc_0859

 

Η εικόνα λέγεται και «Κτητόρισσα», γιατί η ανεύρεση της έγινε την εποχή των τριών αγίων κτητόρων της μονής Αθανασίου, Νικολάου και Αντωνίου. Σε ανάμνηση μάλιστα του θαύματος ψάλλεται κάθε Δευτέρα παρακλητικός κανόνας στην Υπεραγία Θεοτόκο και κάθε Τρίτη τελείται θεία Λειτουργία στο Καθολικό (κεντρικό ναό της μονής). Επειδή η Παναγία τιμάται, ως γνωστόν, ιδιαίτερα στο Περιβόλι της με λιτανείες την εβδομάδα του Πάσχα έτσι καθιερώθηκε και στη Μονή Βατοπαιδίου η λιτανεία της Τρίτης του Πάσχα.

 

resize-of-dsc_0872

 

Βλέποντας το πλήθος των προσκυνητών, που πάρα πολλοί έλεγαν ότι ήλθαν για πρώτη φορά στο Βατοπαίδι, σκεφτόμουν δύο πράγματα: Πρώτον, ότι τόσους μήνες προσπάθησαν να διασύρουν και να σπιλώσουν οι κάθε είδους «επιτήδειοι» των ΜΜΕ, πολιτικοί, δημοσιογράφοι και άλλοι, τη φήμη και το κύρος κυρίως του Γέροντα Εφραίμ, της Μονής και των μοναχών με το δήθεν σκάνδαλο. Το μόνο που κατάφεραν είναι να αυξηθεί ο αριθμός των επισκεπτών πολλοί από τους οποίους έρχονται να δούν αυτούς «τους δήθεν απατεώνες και δεινούς εγκληματίες»!

 

resize-of-dsc_0881

 

και φεύγουν αλλοιωμένοι, δηλ. αλλαγμένοι, γεμάτοι χαρά και ευγνωμοσύνη για τη φιλοξενία, την άδολη και ειλικρινή αγάπη του Γέροντα και των πατέρων και κυρίως για την πνευματική ωφέλεια και τη γαλήνη της ψυχής τους. Το δεύτερο βέβαια αφορά την οικονομική πλευρά του πράγματος. Παρόλο που εφτά μήνες ο κ. εισαγγελέας έχει δεσμεύσει τους λογαριασμούς της Μονής όλοι μας αναρρωτηθήκαμε πώς τα βγάζουν πέρα με τη φιλοξενία τόσων ανθρώπων;

resize-of-dsc_0886

 

resize-of-dsc_0908

 

 Κάθε μέρα στην τράπεζα εκτός από τους 115 μοναχούς είμαστε και άλλοι 200 κοσμικοί. Απ’ ότι μάθαμε αυτό συμβαίνει όλες αυτές τις μέρες. Όπως λένε και οι πατέρες «δόξα τω Θεώ η Παναγία όλα τα οικονομεί» σε πείσμα των συκοφαντών και των σύγχρονων διωκτών.

 

resize-of-dsc_0952

resize-of-dsc_3174

     resize-of-dsc_3196

 

resize-of-dsc_32271

 

resize-of-dsc_32111 resize-of-dsc_3230

Ένας προσκυνητής.