Γενικά Θέματα

Βυζαντινή Συναυλία αφιερωμένη στον Οικουμενικό Πατριάρχη

10 Μαΐου 2009

Βυζαντινή Συναυλία αφιερωμένη στον Οικουμενικό Πατριάρχη

byzantine musicΣυναυλία Βυζαντινής Μουσικής θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την 18 Μαΐου, ημέρα Δευτέρα και ώρα 20:30 υπό την οργάνωση των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ.

Ο Βυζαντινός Χορός «Τρόπος» ψάλλει μέλη ανέκδοτα κυρίως, συνθετών που κόσμησαν την ψαλτική παράδοση της Μεγάλης Εκκλησίας, με το γενικό τίτλο «ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕΛΟΥΡΓΟΙ».

Μια ιδιαίτερη και ξεχωριστή μουσική κατάθεση από την παρακαταθήκη των μεγάλων μελουργών της Κωνσταντίνου Πόλεως σε μια συναυλία η οποία θα αφιερωθεί στον Οικουμενικό μας Πατριάρχη.

Θα ακουσθούν μέλη των: Ιωάννου Γλυκέως (α’ μισό ΙΔ’ αιώνος), Χρυσάφου του Νέου, Μπαλασίου ιερέως και νομοφύλακος και Πέτρου Μπερεκέτου (δεύτερο μισό ΙΖ’ αιώνος), Ιωάννου Πρωτοψάλτου του Τραπεζουντίου (ΙΗ’ αιώνας), Κων/νου Πρωτοψάλτου και Χουρμουζίου Χαρτοφύλακος ( τέλη ΙΗ’-μέσα ΙΘ’ αιώνα).

Στο «μάθημα» του Πέτρου Μπερεκέτου θα ακουσθεί η φράση «δίδου ισχύν και δύναμιν τω Παναγιωτάτω και σοφοτάτω Πατρί του Ορθοδόξου γένους» ενώ και οπτικό υλικό από την Κωνσταντινούπολη θα μας μεταφέρει στη Βασιλεύουσα.

Μια ακόμη ταπεινή προσπάθεια ανάδειξης του Βυζαντινού μουσικού μας πολιτισμού, και μάλιστα από το κέντρο, την Πόλη, με τους Πολίτες μελουργούς.