Υπόθεση Μονής Βατοπαιδίου

Η Μονή Βατοπαιδίου, ο Δήμος Σταγείρων-Ακάνθου και ο Δημοτικός Σύμβουλος Τόλης Παπαγεωργίου

13 Μαΐου 2009

Η Μονή Βατοπαιδίου, ο Δήμος Σταγείρων-Ακάνθου και ο Δημοτικός Σύμβουλος Τόλης Παπαγεωργίου

Ο Πύργος στην Ουρανούπολη (ΙΜΜ Βατοπαιδίου)

Ο βατοπαιδινός Πύργος στην Ουρανούπολη

Α. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Ο Δήμος Σταγείρων-Ακάνθου είναι ο μόνος που συνορεύει με το Άγιον Όρος. Η περιοχή κατοικούνταν από τους αυτόχθονες Ιερισσιώτες/Ακάνθιους αιώνες πριν από την ίδρυση της πρώτης Μονής από τον Άγιο Αθανάσιο τον Αθωνίτη. Με την ανταλλαγή των πληθυσμών, δημιουργήθηκαν στην περιοχή η Ουρανούπολη στο Μετόχι ΠΡΟΣΦΟΡΙΟΝ της Μονής Βατοπαιδίου και τα Νέα Ρόδα στην περιοχή της Διώρυγας Ξέρξη και στον παλιό οικισμό Πρόβλακας (προ του αύλακος- διώρυγας), επίσης σε Αγιορείτικο μετόχι.

Σήμερα η Ουρανούπολη είναι ένας σημαντικός τουριστικός προορισμός που «εκμεταλλεύεται» τουριστικά τη γειτνίαση με το Άγιο Όρος. Η Ουρανούπολη ζει από το Άγιο Όρος και με το Άγιο Όρος. Από την Ουρανούπολη γίνεται το μεγαλύτερο μέρος της θαλάσσιας συγκοινωνίας με τις Μονές και οι δεκάδες χιλιάδες προσκυνητές/επισκέπτες (150.000 άτομα ετησίως και πολλοί άλλοι που κάνουν κρουαζιέρες περίπλου του Αγίου Όρους) δίνουν ζωή και εισόδημα στους κατοίκους του χωριού, ακόμα και τους χειμερινούς μήνες. Ένα πολύ μεγάλο μέρος της απασχόλησης και του εισοδήματος του νότιου τμήματος του Δήμου Σταγείρων-Ακάνθου εξασφαλίζεται από το Άγιο Όρος.

Η συνολικη έκταση μεταξύ διώρυγας Ξέρξη και συνόρων Αγίου Όρους είναι 32.500 στρέμματα. Από αυτά, η περιοχή που συνορεύει άμεσα με το Άγιο Όρος, έκτασης 13.500 στρεμμάτων και μέσου πλάτους 2.500 μ., έχει κηρυχθεί «Ζώνη Προστασίας Φυσικού Περιβάλλοντος» (ΖΠΦΠ). Στη ΖΠΦΠ απαγορεύεται οποιαδήποτε δόμηση ή άλλη δραστηριότητα, εκτός της καλλιέργειας, ωστόσο στα κληροτεμάχια/ιδιοκτησίες που περιλαμβάνει, έχουν αρχίσει να «δομούνται» βαγόνια, τροχόσπιτα και τροχοβίλες.

Από τα υπόλοιπα 19.000 στρέμματα, 9.500 στρέμματα είναι κληροτεμάχια/ιδιοκτησίες στα οποία μέχρι να αναδειχθεί από τα ΜΜΕ το «Σκάνδαλο Βατοπαιδίου», επιτρεπόταν η «εκτός σχεδίου δόμηση», με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που επιτρέπεται σε ολόκληρη την υπόλοιπη Ελλάδα. Το αρμόδιο Δασαρχείο Αρναίας και η Αρχαιολογική Υπηρεσία χορηγούσαν πράξεις χαρακτηρισμού κι εκδιδόταν οι Οικοδομικές Άδειες. Το κομμάτι της παραλιακής ζώνης μεταξύ διώρυγας Ξέρξη και Ουρανούπολης, μήκους 6 χλμ. είναι το πλέον τουριστικό του Δήμου Σταγείρων-Ακάνθου, με πλήθος παραθεριστικών κατοικιών και ξενοδοχειακών μονάδων, μεγάλων και μικρών.

Η οικονομία της περιοχής στηρίζεται πλήρως στον τουρισμό και, σύμφωνα με τα στοιχεία των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, οι επιχειρήσεις αυτές συντηρούν οικονομικά πάνω από 1500 οικογένειες.

Β. Η ΟΥΡΑΝΟΥΠΟΛΗ ΚΑΙ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ (ΓΠΣ) ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΤΑΓΕΙΡΩΝ-ΑΚΑΝΘΟΥ

Το 2006, ο Δήμος Σταγείρων-Ακάνθου προχώρησε με χρηματοδότηση της Ε.Ε. στη σύνταξη Μελέτης Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ),στο οποίο χωροθετήθηκαν οι αναπτυξιακές δραστηριότητες που ο Δήμος επιθυμεί να αποτελέσουν τη βάση για την για την ανάπτυξη του κατά τις επόμενες δεκαετίες. Το ΓΠΣ περιλάμβανε και την μεταξύ Διώρυγας Ξέρξη- συνόρων Αγίου Όρους έκταση των 32.500 στρεμμάτων.

Η ΟΜΟΦΩΝΗ αποφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για αυτήν την περιοχή, με τη σύμφωνη γνώμη του Τοπικού Συμβουλίου Ουρανούπολης, ήταν:

«Τουρισμός σε όλο το μήκος της ακτής και σε βάθος 300 μ., υποδομές στήριξης προσκυνηματικού τουρισμού, κοινωφελή έργα και έργα ανάπτυξης της πολιτιστικής παράδοσης και της αγιορείτικης κληρονομιάς της περιοχής μας, παράλληλα με τη δυνατότητα πρόσβασης σε αυτά του γυναικείου πληθυσμού».

Αυτά ακριβώς είπε μεταξύ πολλών άλλων σε πολυσέλιδη συνέντευξη του στην εφημερίδα ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ της Χαλκιδικής της 4ης Οκτωβρίου 2008 ο Δήμαρχος Σταγείρων-Ακάνθου, πολιτικός μηχανικός κ. Βλαχόπουλος:

«Προκειμένου να αναδείξουμε την Αγιορείτικη κληρονομιά και την πολιτιστική παράδοση της περιοχής που συνδέεται με το Άγιον Όρος, σχεδιάσαμε στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο τις ανάλογες υποδομές για δραστηριότητες που δεν μπορούν να λειτουργήσουν εντός του Αγίου Όρους, όπου το «άβατον» αποκλείει τη συμμετοχή των γυναικών.
Για να εξασφαλισθεί η προοπτική και η βιωσιμότητα των δραστηριοτήτων του ΓΠΣ δεν αρκούν τα σχέδια και οι κατασκευές. Πρέπει να υπάρχει το κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό με το απαιτούμενο επιστημονικό κύρος. Αυτό το προσωπικό με το ζητούμενο κύρος μπορεί να βρεθεί μόνο με συνεργασία με τους Αγιορείτες μοναχούς. Χωρίς αυτή τη συνεργασία δεν μπορεί να ζήσει καμία τέτοια δραστηριότητα».

Γ. Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΞΗΡΟΠΟΤΑΜΙ ΚΑΙ Η “ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΕΡΟΝΤΟΠΟΥΛΟΥ”

Εγκρίθηκε επίσης από το Δ.Σ. η χωροθέτηση στο ΓΠΣ αναπτυξιακών δραστηριοτήτων στην περιοχή Ξηροποτάμι, βόρεια της Διώρυγας Ξέρξη. Η περιοχή αυτή περιλαμβάνει ένα αποξηραμένο από το 1930 έλος, έκτασης περίπου 300 στρεμμάτων και τον προσφυγικό οικισμό Ξηροποτάμι. Το 1932, ο μεγάλος σεισμος της Ιερισσού γκρέμισε όλα τα σπίτια και ο οικισμός εγκαταλείφθηκε, πριν οι κάτοικοι του προλάβουν να πάρουν πάρουν τίτλους ιδιοκτησίας για τα οικόπεδα και τα σπίτια .

Την εκκρεμότητα αυτή αποκαθιστούσε η “Τροπολογία Γεροντόπουλου” για την οποία αδίκως κατηγορήθηκε ο Βουλευτής Έβρου. Δεν επρόκειτο για αποχαρακτηρισμό εκτάσεων, αλλά για την επίλυση του δίκαιου αιτήματος κατοίκων της περιοχής να αποκτήσουν οριστικούς τίτλους των ιδιοκτησιών που κατέχουν από το 1927 και τους δόθηκαν απο την Επιτροπή Απαλλοτριώσεων.

Το αποξηραμένο έλος στο, σε συνδυασμό με το φυσικό λιμάνι που υπάρχει στην περιοχή Ξηροποτάμου, δημιουργεί ιδανικές προϋποθέσεις για μαρίνα τουριστικών σκαφών, η οποία προβλέφθηκε στο ΓΠΣ, μαζί με τουριστική ζώνη και αεροδιάδρομο ελαφρών σκαφών. Το ΓΠΣ πρόβλεπε επίσης αναβίωση του παλιού οικισμού, με επέκτασή του και στο τμήμα του αποξηραμένου πριν από 80 χρόνια έλους που δόθηκε στη συμπληρωματική διανομή του 1965.

Η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου προωθήθηκε στην αρμόδια Διεύθυνση Περιβάλλοντος Χωροταξίας της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας (ΔΙΠΕΧΩ) και το ΓΠΣ του Δήμου ήταν εν αναμονή της οριστικής του θεσμοθέτησης και δημοσίευσης ως Προεδρικό Διάταγμα σε ΦΕΚ.

Έτσι ήταν τα πράγματα για το Δήμαρχο, τους Δημοτικούς Συμβούλους, το ΓΠΣ του Δήμου και την ΔΙΠΕΧΩ μέχρι τον Ιούλιο 2007.

Δ. ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΕΚΤΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ

Τον Ιούλιο 2007 ήρθε στο φως από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ η μεταβίβαση στην Μονή Βατοπαιδίου δημόσιας έκτασης 8.608 στρεμμάτων στην περιοχή Ουρανούπολης, 120 στρεμμάτων στην περιοχή Αμμουλιανής και 220 στρεμμάτων στην περιοχή Ξηροποτάμου.

Από τη μελέτη του επισυναπτόμενου στη σύμβαση μεταβίβασης διαγράμματος, διαπιστώθηκε ότι στα μεταβιβασθέντα στη Μονή περιλαμβάνονταν και μερικές ιδιοκτησίες κατοίκων και του Δήμου. Σε έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. έγινε ανάλυση του προβλήματος από τον Δήμαρχο και τον Δημοτικό Σύμβουλο Τόλη Παπαγεωργίου και αποφασίσθηκε ομόφωνα η ανάθεση της υπόθεσης σε δικηγόρο για την προστασία των ιδιοκτησιών του Δήμου και των δημοτών. Μετά την άμεση εξάλειψη όλων αυτών των ιδιοκτησιών από τη μεταβίβαση και τη σχετική καταχώρηση διορθωτικής πράξης στο οικείο Υποθηκοφυλακείο Ιερισσού, το θέμα είχε λήξει και έτσι με νέα απόφαση του Δ.Σ δεν έγινε καμία ανάθεση σε δικηγόρο.

Ε. ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ Ι.Μ.ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΥ ΣΤΑΓΕΙΡΩΝ-ΑΚΑΝΘΟΥ

Στις 24 Νοεμβρίου 2007, η Ι.Μ. Βατοπαιδίου έστειλε στο Δήμο την 643/24.11.2007 επιστολή με θέμα «Αξιοποίησις εκτάσεως της Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου» στην οποία γνωστοποιούσε ότι:

«Η αξιοποίηση αφορά:

 • Ανάπτυξη θρησκευτικού τουρισμού λίαν υψηλού επιπέδου
 • Ανάπτυξη υποδομών εξυπηρετήσεως θρησκευτικού τουρισμού, όπως ομοιώματος Χερσονήσου Αγίου Όρους, συνεδριακού κέντρου εικονικής ξεναγήσεως πολιτισμού Αγίου Όρους και λοιπών συναφών υποδομών θρησκευτικής και πολιτιστικής διαστάσεως προσέλκυσης τουριστών.
 • Ίδρυσις και λειτουργία κέντρου μεταπτυχιακών σπουδών θεολογίας και φιλοσοφίας και εν ευθέτω χρόνο μετατροπής του Κέντρου εις Πανεπιστημιακήν Σχολήν, όταν το θεσμικόν πλαίσιον επιτρέψει τούτο.
 • Ανάδειξις του ευρυτέρου φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος της περιοχής.

Έχομεν εντιμότατε κ. Δήμαρχε, κοινόν όραμα δια την αξιοποίησιν της περιοχής, η οποία δια να αποκτήσει διεθνώς αναγνωρίσιμον αναπτυξιακήν ταυτότητα χρήζει παρεμβάσεως μεγάλης κλίμακος μετά κατευθύνσεως προς τον θρησκευτικόν τουρισμόν, αξιοποιουμένης της γειτνιάσεως αυτής μετά της Κιβωτού της Ορθοδοξίας, ήτοι του Αγίου Όρους…».

Τόσον ο Δήμαρχος, όσο και η πλειονότητα του Δημοτικού Συμβουλίου, έκριναν ότι αφού οι προθέσεις της Μονής για την έκταση αυτή συνέπιπταν με όσα προέβλεπε το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου, ήταν προς το συμφέρον του Δήμου να συζητήσει με τη Μονή για να διερευνηθούν οι δυνατότητες συνεργασίας. Η ανάπτυξη εγκαταστάσεων και δραστηριοτήτων υψηλού επιπέδου δίπλα στην Ουρανούπολη, μόνο θετική προβολή θα μπορούσε να προσφέρει στο χωριό το οποίο, έτσι κι αλλιώς, οφείλει το μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων του στους επισκέπτες-προσκυνητές. Ο Δήμος προέβλεπε μεν τέτοιες εγκαταστάσεις στο ΓΠΣ, όμως δεν είχε ούτε την οικονομική δυνατότητα ούτε την ιδιόκτητη έκταση για να τα πραγματοποιήσει. Το ΓΠΣ απευθυνόταν για την πραγματοποίησή του σε ιδιώτες επενδυτές και κατοίκους του Δήμου.

Πρέπει να τονιστεί ότι την εποχή εκείνη, το Φεβρουάριο-Μάρτιο 2008, δεν ήταν γνωστές οι παραχωρήσεις εκτάσεων ανά την Ελλάδα στη Μονή, οι οποίες άλλωστε δεν αφορούσαν καθόλου το Δήμο Σταγείρων-Ακάνθου.

Σε συνέχεια της επιστολής της Μονής Βατοπαιδίου και μετά από σειρά συναντήσεων του Δήμου με τη Μονή, συμφωνήθηκε:

 1. Συνιδιοκτησία της έκτασης στην Ουρανούπολη: Η Μονή θα μεταβιβάσει στο Δήμο Σταγείρων-Ακάνθου το 50% εξ αδιαιρέτου της έκτασης των 8.608 στρεμμάτων, χωρις καμία δαπάνη του Δήμου. 
 2. Ξηροποτάμι: Συμμετοχή του Δήμου κατά 5% στην ιδιοκτησία και διαχείριση των 220 στρεμμάτων στο Ξηροποτάμι και πραγματοποίηση από τη Μονή Βατοπαιδίου όλων όσων προβλέπονται στο ΓΠΣ για την περιοχή αυτή, με τη σύμφωνη γνώμη του Δήμου. 

Από τα 8.608 στρέμματα που μεταβιβάσθηκαν στη Μονή, μόνο τα 3.000 είναι εκτός της ΖΠΦΠ στην οποία απαγορεύεται κάθε δραστηριότητα. Και τελικά, σύμφωνα με την ανωτέρω συμφωνία, όλες οι δραστηριότητες της Μονής θα αναπτύσσονταν στο 50% αυτής της έκτασης, δηλαδή σε 1.500 στρέμματα. Καμία δραστηριότητα δεν θα μπορούσε να αναπτυχθεί από τη Μονή χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Δήμου, αφού θα έπρεπε υποχρεωτικά να έχει χωροθετηθεί στο ΓΠΣ και εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Στα υπόλοιπα 1.500 στρέμματα, όπως συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, θα μπορούσε ο Δήμος να δημιουργήσει πρότυπο οικισμό για αποκατάσταση με ανταλλαγή των ιδιοκτητών των 3.000 στρεμμάτων των οποίων οι ιδιοκτησίες αχρηστεύθηκαν από τη ΖΠΦΠ. Έτσι θα απαλλάσσονταν η ΖΠΦΠ από τα βαγόνια, τις παράγκες και την παράνομη δόμηση και θα αναδεικνύονταν σε ζώνη πραγματικής προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.

Ούτε ένα (1) στρέμμα της συνολικής έκτασης των 8.608 στρεμμάτων δεν έχει δυνατότητα να κατατμηθεί από το όλο γήπεδο και να πουληθεί σε τρίτους. Ούτε από τη Μονή ούτε από το Δήμο. Όσα ειπώθηκαν περί real estate, για αυτήν την συγκεκριμένη έκταση, είναι πέρα για πέρα ανυπόστατα.

Στο στάδιο αυτό των συζητήσεων Δήμου-Μονής, άρχισε να αναδεικνύεται από τα ΜΜΕ το «σκάνδαλο Βατοπαιδίου», με τις μεταβιβάσεις ακινήτων στη Μονή. Ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου του Δ.Δ. Ουρανούπολης έπεισε τους Τοπικούς Συμβούλους και πολλούς συγχωριανούς του, ότι «οι καλόγεροι πήραν τον τόπο μας και θέλουν να πάρουν και όλη την τουριστική μας κίνηση».

Στις 4 Απριλίου 2008 είχε οριστεί συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για συζήτηση των προτάσεων της Μονής στο Δήμο. Πριν από τη συζήτηση ο Δήμαρχος ανακοίνωσε ότι η Μονή, λόγω των αντιδράσεων που είχαν εκδηλωθεί στην Ουρανούπολη, θεωρούσε ότι δεν ήταν δυνατή η αρμονική συνεργασία με το Δήμο και την τοπική κοινωνία, κατά συνέπεια δεν είχε νόημα να συνεχιστεί η συζήτηση. Η Μονή δήλωσε ότι θα κατέθετε δήλωση ακύρωσης της μεταβίβασης των 8.608 στρεμμάτων. Η δήλωση αυτή κατατέθηκε στη ΔΟΥ Αμαρουσίου στις 16.4.2008 και στις 13.5.2008 διαβιβάσθηκε στη ΔΟΥ Αρναίας.

Στις 3 Μαϊου 2008, μετά από συνεννόηση με το Δήμαρχο και εν γνώσει όλου του Δημοτικού Συμβουλίου, μια ομάδα έξι Δημοτικών Συμβούλων επισκέφθηκε τη Μονή για να βρουν κοινή θέση στην επαναφορά της πρότασης συνεργασίας για την πραγματοποίηση όσων προβλέπει το ΓΠΣ. Οι εκπρόσωποι της Μονής επιβεβαίωσαν ότι η πρόταση συνιδιοκτησίας της έκτασης με το Δήμο ήταν ανοιχτή και θα πραγματοποιούνταν εφόσον υπήρχε η σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου και η συναίνεση της τοπικής κοινωνίας.

Το Δημοτικό Συμβούλιο δεν πρόλαβε να ξανασυνεδριάσει με αυτό το θέμα, διότι τις επόμενες μέρες ξέσπασε στα τηλεοπτικά κανάλια το γνωστό «σκάνδαλο Βατοπαιδίου» και κάθε συζήτηση με τη Μονή σταμάτησε.

Ζ. Η ΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΟΥΡΑΝΟΥΠΟΛΗΣ

Στις 23.5.2008 συνεδρίασε έκτακτα το Δημοτικό Συμβούλιο για να συζητήσει αίτημα κατοίκων της Ουρανούπολης που, με την καθοδήγηση του Προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου της, είχαν καταθέσει αγωγή στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Ξάνθης για την ακύρωση της μεταβίβασης του δημοσίου κτήματος των 8.608 στρεμμάτων στη Μονή Βατοπαιδίου. Με την αίτησή τους ζητούσαν πρόσθετη παρέμβαση του Δήμου στην αγωγή τους.

Η αγωγή αυτή περιέχει δυο σκέλη. Στο πρώτο υποστηρίζει ότι ολόκληρη η περιοχή των 32.500 στρεμμάτων μεταξύ διώρυγας και συνόρων, στην οποία περιλαμβάνεται και η έκταση των 8.608 στρεμμάτων, είναι δάσος και αρχαιολογική περιοχή και ως εκ τούτου ούτε η μεταβίβασή της ούτε η με οποιονδήποτε τρόπο αξιοποίησή της είναι νόμιμη. Στο δεύτερο σκέλος της υποστηρίζει ότι, για διάφορους λόγους που αναφέρονται στην αγωγή, η λίμνη Βιστωνίδα δεν ανήκει στη Μονή Βατοπαιδίου και επομένως είναι άκυρη η ανταλλαγή μέρους της λίμνης με το κτήμα των 8.608 στρεμμάτων.

Το Δ.Σ. απέρριψε το αίτημα των κατοίκων της Ουρανούπολης επειδή:

 1. Η Μονή και το Δημόσιο κινούσαν ήδη τη διαδικασία ακύρωσης της ανταλλαγής των 8.608 στρεμμάτων και
 2.  Ο Δήμος δεν μπορεί να συμφωνήσει με το πρώτο σκέλος της αγωγής, επειδή έτσι θα αποδεχόταν τον χαρακτηρισμό ολόκληρης της μεταξύ διώρυγας Ξέρξη – συνόρων Αγίου Όρους έκτασης των 32.500 στρ. ως «δάσος και αρχαιολογική περιοχή». 

Με επιστολή τους προς το Δημοτικό Συμβούλιο, όλες οι μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της περιοχής επεσήμαναν αφενός τους κινδύνους που ήδη προαναφέρθηκαν και αφετέρου την μεγάλη ζημία της περιοχής και του τουρισμού της από τον διασυρμό του Αγίου Όρους και των Μονών. Στην επιστολή αυτή, χαρακτηρίζεται η αγωγή των κατοίκων της Ουρανούπολης ως «εκδήλωση αυτοκαταστροφικών τάσεων των κατοίκων της διπλανής πόρτας του Αγίου Όρους».

Στην εισήγησή του προς το Δ.Σ. και σε συνέντευξή του σε εφημερίδα της Χαλκιδικής ο Δήμαρχος Σταγείρων-Ακάνθου αναφέρει τα εξής:

«Δεν επιλέγουμε τη δικαστική οδό έστω και επικουρικά επειδή οι λόγοι ακυρότητας που προβάλλονται είναι ο χαρακτηρισμός της περιοχής, σύμφωνα με το ΠΔ 5980 του 1965 ως αρχαιολογικός και ως δασικός, σύμφωνα με το Δασαρχείο.
Οι χαρακτηρισμοί αυτοί όμως δεν αφορούν μόνο την συγκεκριμένη έκταση αλλά την ευρύτερη περιοχή. Δεδομένου ότι οι ίδιοι Νόμοι και ΠΔ ισχύουν για όλους και για όλη την περιοχή, πρέπει να λάβουμε υπ’όψη ότι στην περιοχή αυτή υπάρχουν δυο χωριά, έγιναν επεκτάσεις σχεδίων πόλεως στα Ν. Ρόδα και στην Ουρανούπολη, μια νέα επέκταση στην Ουρανούπολη είναι σε φάση ολοκλήρωσης, κτίσθηκαν και λειτουργούν ξενοδοχειακές μονάδες, υπάρχουν πολλές κατοικίες. Ήδη έχουμε σχετική υπόθεση σε δικαστική εξέλιξη, για ακύρωση αδείας λειτουργίας τουριστικής μονάδας.
Αν η υπόθεση αυτή τελεσιδικήσει σύμφωνα με το διάταγμα του ’65, τότε θα έχουμε δραματικές εξελίξεις στην περιοχή με μεγάλες κοινωνικές επιπτώσεις.
Προφανώς οι κάτοικοι που κατέθεσαν και υπέγραψαν την αγωγή με αυτά τα επιχειρήματα ή είχαν άγνοια ή διακατέχονται από υπερβολικό αλτρουισμό.
Είναι αυτονόητο ότι ο Δήμος δεν μπορεί να επικαλεστεί άγνοια και ούτε να θέσει για λόγους σκοπιμότητας και προβολής ιδεολογημάτων σε κίνδυνο τις περιουσίες και τις δουλειές των κατοίκων».

Τους επόμενους μήνες, με το «σκάνδαλο Βατοπαιδίου» σε πλήρη εξέλιξη στις οθόνες των Ελλήνων, η Ουρανούπολη έγινε κέντρο διαμαρτυρίας όλων όσων είχαν προβλήματα με τις Μονές του Αγίου Όρους και με την Εκκλησία γενικότερα. Χωρίς να ληφθούν καθόλου υπ’οψιν οι ιδιαιτερότητες της περιοχής, η υπόθεση του δημόσιου κτήματος της Ουρανούπολης μπήκε «στο ίδιο τσουβάλι» με διάφορες άλλες υποθέσεις διεκδικήσεων, από άλλες Μονές σε άλλους τόπους. Με πρωτοβουλία του Προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου έγινε πολιτική/κομματική συγκέντρωση στην πλατεία της Ουρανούπολης στις 5 Οκτωβρίου 2008 όπου όλοι οι ομιλητές διαγκωνίζονταν σε υβριστικούς χαρακτηρισμούς για τις Μονές ειδικά για τη Μονή Βατοπαιδίου:

«Μαφία που η θέση της είναι στον Κορυδαλλό», «μεσιτικά γραφεία ξεπουλήματος των λιμνών, δασών, παρκών κατασκηνώσεων, σχολείων, χωραφιών αγροτών, υγροβιοτόπων, αρχαιολογικών χώρων, κτιρίων, Ολυμπιακών ακινήτων…» και άλλα πολλά.

Την περίοδο εκείνη, καμία φωνή και καμία άποψη που δεν συνέβαλε στην ένταση του κλίματος σκανδαλολογίας και διαφθοράς δεν μπορούσε να ακουστεί. Πολλοί τηλεοπτικοί σταθμοί πήραν συνέντευξεις από το Δήμαρχο Σταγείρων-Ακάνθου όμως, με εξαίρεση τα τοπικά μέσα της Χαλκιδικής, καμία δεν προβλήθηκε. Γιατί ο Δήμαρχος προσπαθούσε να αναδείξει τα σοβαρά προβλήματα που είχε δημιουργήσει στο Δήμο η απερίσκεπτη προσφυγή των κατοίκων της Ουρανούπολης και αυτά που έλεγε δεν βοηθούσαν τα νούμερα της τηλεθέασης.

Η. ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΟΛΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Ο κ. Τόλης Παπαγεωργίου είναι ο ιδρυτής του «Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων», σωματείου με μέλη από τη Χαλκιδική μέχρι τον Έβρο και σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος και των ανθρώπων από τις αρνητικές συνέπειες της μεταλλευτικής εκμετάλλευσης. Σχετικά με τη δράση του «Παρατηρητηρίου» υπάρχει πολύ πληροφοριακό υλικό στο website www.antigold.gr και στο ιστολόγιο http://antigoldgreece.wordpress.com.

Eίναι επίσης Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Σταγείρων-Ακάνθου που αφ’ενός έχει την «τύχη» να φιλοξενεί τα Μεταλλεία Κασσάνδρας και από την άλλη είναι ο μοναδικός Δήμος της Χαλκιδικής που συνορεύει άμεσα με το Άγιο Όρος και πρέπει να ζήσει με αυτό. Ως πολιτικός μηχανικός συνεργάστηκε στενά με τον επίσης πολιτικό μηχανικό Δήμαρχο και με τη ΔΙΠΕΧΩ της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, για την ολοκλήρωση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου και την τελική του προώθηση για θεσμοθέτηση ως ΠΔ.

Ήταν ο ένας από τους έξι Δημοτικούς Συμβούλους που επισκέφθηκαν τη Μονή Βατοπαιδίου στις 3/5/2008 για να συζητήσουν την πρόταση συνεργασίας με συνιδιοκτησία της μεταβιβασθείσας έκτασης των 8.608 στρεμμάτων.

Στις 11 Δεκεμβρίου 2008 κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης της Μονής ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ξάνθης, όπου εκδικάσθηκε η αγωγή των κατοίκων της Ουρανούπολης. Ο σκοπός του δεν ήταν η υπεράσπιση των συμφερόντων της Μονής, αλλά η υπεράσπιση των συμφερόντων του Δήμου Σταγείρων-Ακάνθου και της ίδιας της Ουρανούπολης.

Αντίθετα με τα όσα ακούγονται, ο κ. Παπαγεωργίου δεν υποστήριξε ότι πρέπει να απορριφθεί στο σύνολό της η προσφυγή των κατοίκων, αλλά μόνο το πρώτο σκέλος της. Κατέθεσε όλο το ιστορικό των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου και των συζητήσεων με τη Μονή. Κατέθεσε επίσης τους λόγους για τους οποίους η αποδοχή από το Δικαστήριο του πρώτου σκέλους της αγωγής, η αποδοχή δηλαδή ότι η περιοχή μεταξύ διώρυγας Ξέρξη- συνόρων Αγίου Όρους είναι δάσος και αρχαιολογική περιοχή, θα είναι η ταφόπλακα ολόκληρου του νότιου τμήματος του Δήμου Σταγείρων-Ακάνθου. Δεν είπε τίποτα για το σκέλος της αγωγής που αφορά την ιδιοκτησία της λίμνης Βιστωνίδας, που είναι ένα θέμα που ούτε γνωρίζουν ούτε μπορούν να κρίνουν ο Δήμος και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι.

Για την τόλμη του να καταθέσει αλήθειες σε μια δίκη όπου το γενικό αίσθημα και η παραπληροφορημένη για τη συγκεκριμένη υπόθεση κοινή γνώμη ήταν στο πλευρό «αγωνιζόμενων κατοίκων της Ουρανούπολης», ο Τόλης Παπαγεωργίου εισέπραξε ύβρεις και συκοφαντίες. Κατά την προσέλευσή του στο Δικαστήριο τον υποδέχθηκαν οι καθοδηγούμενοι από τον Πρόεδρο του χωριού και πρώτο ενάγοντα, με τις κραυγές «προδότη», «κλέφτη», «τα άρπαξες από το Βατοπαίδι»!!!

Στα 12 χρόνια που αγωνίζεται κατά των μεταλλείων που καταστρέφουν τον τόπο του, ο Τόλης Παπαγεωργίου έχει δεχθεί αμέτρητες φορές λάσπη και προσωπικές επιθέσεις.
Με ύβρεις τον υποδέχονταν οι εργαζόμενοι των μεταλλείων στις 124 δίκες όπου οδηγήθηκε για τον αγώνα του και στα οποία καταδικάστηκε σε πεντέμιση χρόνια φυλακής.
Αλαλάζοντας έσπασαν τις πόρτες του Δημαρχείου Ιερισσού και του επιτέθηκαν οι εγκάθετοι της TVX το Δεκέμβριο του 2001.
Κραύγαζαν οι συγκεντρωμένοι εργαζόμενοι της TVX όταν ο Τόλης Παπαγεωργίου εισερχόταν στο κτίριο του Συμβουλίου Επικρατείας στην Αθήνα για την εκδίκαση των προσφυγών κατά της εταιρείας που εκείνος στήριξε. Και οι οποίες έγιναν δεκτές όλες από τους Ανώτατους Δικαστές.
Όρμησαν εναντίον του οι άνθρωποι της νέας εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ μέσα στο Δημαρχείο της Μεγάλης Παναγίας τον Ιούνιο του 2007, όταν το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να μην επιτρέψει να γίνει το μεταλλείο των Σκουριών.

Κάποιοι λένε ότι “τα αρπάξαμε”. Εμείς λέμε ότι η συνέπεια στη στάση ζωής που επιλέξαμε και τηρούμε επί 12 ολόκληρα χρόνια  ”πληρώνεται” με θυσία της προσωπικής  ζωής και περιουσίας στον πόλεμο με τις εταιρείες και τους κρατικούς μηχανισμούς. 

Θ. ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΗΣ

Μια καλοπροαίρετη προσφυγή μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες και οι συνέπειες για το Δήμο Σταγείρων-Ακάνθου από την προσφυγή των κατοίκων της Ουρανούπολης είναι ήδη οδυνηρές.

Τέσσερις μέρες μετά τη δίκη της Ξάνθης, στις 15/12/2008, συνεδρίασε ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ το Δημοτικό Συμβούλιο με μοναδικό θέμα: «Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο». Στην εισήγησή του ο Δήμαρχος είπε:

«Ο Προϊστάμενος της ΔΙΠΕΧΩ μου ανακοίνωσε ότι δεν είναι δυνατή η θεσμοθέτηση του ΓΠΣ του Δήμου που ήδη βρίσκεται στην τελική του φάση, επειδή προβλέπει τουρισμό και άλλες αναπτυξιακές δραστηριότητες στην περιοχή μεταξύ διώρυγας και Ουρανούπολης, ενώ πρόκειται για δάσος και αρχαιολογική περιοχή όπως βγήκε πρόσφατα στη δημοσιότητα».

Όπως αναλύθηκε εκτενώς στη συνεδρίαση, αυτό για το Δήμο Σταγείρων-Ακάνθου σημαίνει τα εξής:

 1. Ακυρώνεται συνολικά το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο.
 2. Αχρηστεύονται οι ιδιοκτησίες/κληροτεμάχια εμβαδού 9.000 στρεμμάτων, με τεράστια οικονομική ζημία για τους κατοίκους Ουρανούπολης και Νέων Ρόδων.
 3. Καθίστανται παράνομα όλα τα ξενοδοχειακά συγκροτήματα και όλα τα κτίσματα μέσα σε αυτήν την έκταση και ακυρώνεται η παράκτια τουριστική ζώνη.
 4. Ακυρώνεται οριστικά η επέκταση τριπλασιασμού του υπάρχοντος οικισμού Ουρανούπολης, η οποία περιλαμβάνεται στο σύνολό της μέσα στην περιοχή που χαρακτηρίζεται στην αγωγή ως δάσος και αρχαιολογική περιοχή.
 5. Παγώνουν οι επεκτάσεις των Δ.Δ. Αμμουλιανής, Στρατονίκης, Σταγείρων και Στρατωνίου, που επίσης βρίσκονται στο τελικό στάδιο όμως δεν μπορούν να προχωρήσουν αν δεν υπάρχει εγκεκριμένο ΓΠΣ. Για τις μελέτες αυτές έχουν ήδη πληρωθεί από το Δήμο εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. 
 6. Ματαιώνονται των επεκτάσεων Ιερισσού και Ολυμπιάδας που προβλέπονται από το ΓΠΣ. 
 7. Ο Δήμος πρέπει άμεσα να επιστρέψει στην Ε.Ε. το ποσό των 200.000 ευρώ που του είχε δοθεί ως επιχορήγηση για να πληρωθεί η μελέτη του ΓΠΣ. 

Με ΟΜΟΦΩΝΗ απόφασή του το Δ.Σ.:

«…Εκφράζει τη λύπη και την αγανάκτησή του για το γεγονός ότι η Δημόσια Διοίκηση αναγκάζεται να λειτουργεί υπό το καθεστώς μιας παράξενης και ιδιότυπης εξάρτησης από την πρόσφατη επικαιρότητα και τα ΜΜΕ».

Οι αναγνώστες ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους.

http://antigoldgreece.wordpress.com