Υπόθεση Μονής Βατοπαιδίου

*ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΔΡ. ΟΛΓΑΣ ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ 90η ΕΠΕΤΕΙΟ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ*

19 Μαΐου 2009

*ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΔΡ. ΟΛΓΑΣ ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ 90η ΕΠΕΤΕΙΟ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ*

Έργο του Βλάση Αγτζίδη.

Έργο του Βλάση Αγτζίδη.

Η 19η Μαΐου αποτελεί για τον Ελληνισμό του Πόντου, ημέρα μνήμης και χρέους στα 353.000 θύματα της απαράμιλλης ανθρώπινης βαρβαρότητας που συντελέστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα. Βαθιά ριζωμένες στην μνήμη της ανθρωπότητας μένουν οι εικόνες εκείνης της εποχής.

 Σήμερα, συμπληρώνονται 90 χρόνια και όλοι εμείς, μαζί με τους Πόντιους αδελφούς μας, αποτίνουμε τον πρέποντα φόρο τιμής στα θύματα της Γενοκτονίας.

 Ενενήντα χρόνια μετά, δεν εγκαταλείπουμε το δικαίωμα στην ιστορική μνήμη και την μάχη για αναγνώριση του εγκλήματος αυτού κατά της ανθρωπότητας.

 Η αναγνώριση έρχεται ως προϋπόθεση για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας και της αποφυγής των ίδιων λαθών και στο μέλλον. Η Τουρκία που επιζητεί να μοιραστεί την τύχη της ευρωπαϊκής προοπτικής πρέπει να αποδεχθεί το παρελθόν της για να εξασφαλίσει το μέλλον της, στον δρόμο για τον εκδημοκρατισμό της.

 Ο Ελληνισμός του Πόντου δεν επιζητεί εκδίκηση, επιζητεί δικαίωση.

 Το ζήτημα της αναγνώρισης των Γενοκτονιών έχει ξεπεράσει τα σύνορα της Ελλάδας. Πολύ πρόσφατα η Πολιτειακή Βουλή της Νοτίου Αυστραλίας, ενέκρινε ψήφισμα αναγνωρίζοντας την Γενοκτονία κατά των χριστιανικών πληθυσμών. Έγινε λοιπόν, ένα ζήτημα διεθνές, ζήτημα δημοκρατίας και παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που αφορά ολόκληρη την ανθρωπότητα.

 Στην διεθνή αυτή προσπάθεια, η Ομογένεια έχει διατελέσει πρωταγωνιστικό ρόλο. Η συντονισμένη προσπάθεια, η μεθοδικότητα, η παράθεση των ιστορικών στοιχείων και η ενημέρωση της κοινής γνώμης με αυτά, δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για την αναγνώριση και της Ποντιακής Γενοκτονίας.

 Εμείς οι Απανταχού Έλληνες στηρίζουμε τους Πόντιους αδελφούς μας στο αίτημά τους για την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας. Ζητούμε την διδασκαλία της Ιστορίας του Ποντιακού και Μικρασιατικού Ελληνισμού στα βιβλία της Ελληνικής Ιστορίας, αλλά και την ίδρυση Πανεπιστημιακής έδρας Ποντιακού Ελληνισμού.

 Εν έτη 2009, ο Ποντιακός Ελληνισμός στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο περήφανα δηλώνει παρών. Τα ήθη και έθιμα της μακρινής πατρίδας, η γλώσσα, ο χορός, η μουσική του Πόντου ακολουθούν τα βήματα και της νέας γενιάς και αυτή είναι μια επιτυχία μοναδική.

 Την σημερινή ημέρα τιμούμε τους νεκρούς μας και δίνουμε όλοι μιαν υπόσχεση: να μην ξεχάσουμε. Την παρακαταθήκη αυτή έχουμε το χρέος να την παραδώσουμε στην ανθρωπότητα, καταδικάζοντας ταυτόχρονα όλες τις σύγχρονες γενοκτονίες.

Βιέννη, 19 Μαίου 2009

http://hellenic-affairs-forum.blogspot.com