Άγιοι - Πατέρες - ΓέροντεςΟρθόδοξη πίστη

ΟΙ ΣΩΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ: ΣΩΤΗΡΙΕΣ Ή ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ

21 Μαΐου 2009

ΟΙ ΣΩΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ: ΣΩΤΗΡΙΕΣ Ή ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ

Gustave Dore. Ο Ιησούς θεραπεύει τους ασθενείς.

Ο Ιησούς θεραπεύει τους ασθενείς. Γκραβούρα του Gustave Doré (1832-1883).

 

ΟΣΙΟΥ ΘΕΟΦΑΝΟΥΣ ΤΟΥ ΕΓΚΛΕΙΣΤΟΥ

Η υγεία σας κλονίστηκε. Η κλονισμένη υγεία του σώματος μπορεί να κλονίσει και την υγεία της ψυχής, διακυβεύοντας τη σωτηρία της, αν ο άρρωστος άνθρωπος βαρυγγωμάει, αγανακτεί ή απελπίζεται. Εύχομαι, με τη βοήθεια του Κυρίου, ν’ απαλλαγείτε και από τη μία και από την άλλη συμφορά.

Τόσο η υγεία όσο και η ασθένεια χρησιμοποιούνται από τη θεία πρόνοια ως μέσα σωτηρίας μας, φτάνει να τα εκμεταλλευόμαστε με πνεύμα πίστεως. Τα ίδια, όμως, μπορούν να γίνουν και μέσα καταστροφής μας, αν τ’ αντιμετωπίσουμε σφαλερά. Τί σας χρειάζεται, λοιπόν, τώρα, στον καιρό της αρρώστιας σας; Μεγαλόψυχη υπομονή και υποταγή στο θέλημα του Θεού. Μόλις η ψυχή σας αποκτήσει αυτή τη διάθεση, θα μπει στο δρόμο της σωτηρίας, θα μπει στον παράδεισο!

Τα ίδια εχω να σας πω και για την ασθένεια της κόρης σας. Είναι μεγάλος ό πόνος σας, το καταλαβαίνω. Αφού, όμως, δοκιμάσατε όλους τους τρόπους θεραπείας και χρησιμοποιήσατε όλα τα ανθρώπινα μέσα δίχως αποτέλεσμα, σας απομένει ένα πράγμα, ό,τι δηλαδή σας συμβούλεψα ήδη: Να συμφιλιωθείτε και μ’ αύτη τη συμφορά και να τη σηκώσετε με διάθεση υποταγής στο Θεό, πιστεύοντας ότι είναι απαραίτητη για τη σωτηρία τη δική σας, της κόρης σας και του συζύγου σας.

Να θυμάστε τους μάρτυρες, που βασανίζονταν φριχτά και ρίχνονταν στις φυλακές για πέντε, δέκα ή είκοσι ολόκληρα χρόνια. Και όλα τα υπέμεναν με γενναιότητα, έχοντας ως μοναδική παρηγοριά την προσδοκία του παραδείσου, που τον κέρδιζαν χάρη στήν υπομονή τους…

Να υπομείνετε μεγαλόψυχα την ασθένεια σας και να ευχαριστείτε γι’ αυτήν το Θεό. Γιατί, αν δεν είχατε αρρωστήσει, θα πετούσατε στα σύννεφα, ενώ τώρα πατάτε σταθερά στη γη. Άπό το άλλο μέρος, αν ήσασταν υγιής και επιθυμούσατε τη σωτηρία σας, θα έπρεπε να κάνετε νηστείες, αγρυπνίες, κόπους πολλούς. Όλα αυτά τα αντικαθιστάτε τώρα με την υπομονή στην ασθένεια. Κάνετε, λοιπόν, υπομονή και μην ανησυχείτε για τίποτ’ άλλο, παρά μόνο για την ψυχή σας.

Πνευματικά είστε υγιής. Οφείλετε, επομένως, να διακονήσετε τον Κύριο ολοκληρωτικά -με τη νήψη, με τη γενναιοφροσύνη, με τη συντριβή και την ταπείνωση, με την αδιάλειπτη προσευχή, με την απόρριψη των κακών λογισμών, με την αποφυγή της καταλαλιάς, με τη μνήμη του Θεού και του θανάτου, με το «χαίρειν μετά χαιρόντων και κλαίειν μετά κλαιόντων» (Ρωμ. 12:15) και με άλλα παρόμοια. Να, λοιπόν, η σωτηρία σας!

Όλοι μας πρέπει να έχουμε πάντα στο νου μας το νόμο του Θεού. Με το νόμο Του κρίνει ο Κύριος την πολιτεία μας πάνω στη γη. Ό,τι μας συμβαίνει εδώ, καλό η κακό, από το μικρότερο ως το μεγαλύτερο, προέρχεται ή παραχωρείται από το Θεό και είναι μέρος του συνόλου έργου της ετοιμασίας μας για τη μέλλουσα ζωή. Αυτόν το σκοπό υπηρετούν τόσο η υγεία όσο και η ασθένεια. Αυτόν το σκοπό υπηρετεί και της φίλης σας η ασθένεια. Στην πορεία της προς την αιώνια μακαριότητα, πρέπει, σύμφωνα με τη σοφή και αγαθή κρίση του Θεού, να κάνει υπομονή. Αυτό να πιστεύετε. Αυτό να εμπνεύσετε και σ’ εκείνη. Τότε το φορτίο της ασθένειας θα πάψει να βαραίνει την ψυχή της. Τότε θ’ ανακουφιστεί και θα παρηγορηθεί. Το πιο δραστικό φάρμακο της ψυχής είναι η πίστη, ενωμένη με την ελπίδα και την αγάπη.

Με μια τέτοια εσωτερική τοποθέτηση, φροντίστε την με στοργή και κάντε ο,τι μπορείτε για τη θεραπεία της, έχοντας ειρήνη στην καρδιά και απόλυτη εμπιστοσύνη στο Θεό. Το ίδιο και η φίλη σας. Η εγκόσμια ευτυχία είναι ενα αγαθό που ολοι θέλουμε. Αν, όμως, ο Κύριος κρίνει ότι είναι καλύτερα για μας να στερηθούμε το κομμάτι της ευτυχίας που λέγεται υγεία, ας γίνει το θέλημα Του!…

( Οσίου Θεοφάνους του Εγκλείστου, Χειραγωγία στην πνευματική ζωή, Ι. Μ. Παρακλήτου, Έκδ. ε΄, σ. 25-28)