Υπόθεση Μονής Βατοπαιδίου

Η άλλη όψη…

13 Ιουνίου 2009

Η άλλη όψη…

Τοιχογραφία από την ΙΜΜ Βατοπαιδίου

Τοιχογραφία από την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου

VatopaidiFriend: Ψάχνοντας για κάτι άλλο, βρήκα ένα παλιό άρθρο της Ελευθεροτυπίας που είχε περάσει απαρατήρητο. Ένα άρθρο που δεν προσέχτηκε, πιθανώς γιατί δεν συνέφερε να προσεχτεί. Μια αλήθεια που επιμελώς κρύβεται και “ξεχνάνε” να πούνε γιατί …τέλος πάντων. Διαβάστε το. Λέει την αλήθεια.

Αγιον Ορος, Καρυές.

Σχετικά με το θέμα της Μονής Βατοπεδίου δεν μπορώ να καταλάβω τι πρόβλημα έχουν τα ΜΜΕ με το μοναστήρι. Μήπως και έχουν θιγεί τα συμφέροντα κάποιων από τη διεκδίκηση του εν λόγω ολυμπιακού ακινήτου για δημιουργία εμπορικού κέντρου; Τους πείραξε η προοπτική δημιουργίας ιατρικού κέντρου και τους άλλαξε τα σχέδια; Τα χρήματα πήγαν σε ένα μοναστήρι και δεν ήρθαν στις τσέπες τους. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημά τους και στον χορό που έστησε ο TV-Alpha, που ξέρει προφανώς τι κάνει και γιατί το κάνει, μπήκαν και χορεύουν όλοι οι άλλοι χωρίς πιθανώς να καταλαβαίνουν το γιατί.

Και το απλό ερώτημα είναι, τόσα χρήματα τι στο καλό θα τα κάνουν οι καλόγεροι; Πρέπει να καταλάβουμε ότι τα χρήματα που μαζεύονται σε ένα αγιορείτικο μοναστήρι χρησιμοποιούνται πάντα για καλούς σκοπούς. Πρέπει να αναστηλωθούν τεράστια διατηρητέα κτίρια, να γίνουν ξενώνες για τους προσκυνητές, να συντηρηθούν τα αναρίθμητα κειμήλια των μονών κ.λπ.

Αυτά χρειάζονται τεράστια ποσά, όπως φαίνεται και από τα προγράμματα που εγκρίνονται από το ελληνικό κράτος και την Ευρωπαϊκή Ενωση, τα οποία επιστρέφουν και πάλι στον λαό καθόσον οι μονές είναι κτήματα του λαού, διότι οι μοναχοί που τις διαφυλάττουν είναι τα δικά μας παιδιά.

Σε αυτές τις μονές που θα φιλοξενηθούμε, θα αποθέσουμε τα προβλήματα και τις ενοχές μας όλοι οι Ελληνες χωρίς να μας ζητηθεί κάποια ανταπόδοση, θα φέρουμε τους υψηλούς καλεσμένους μας από την Ευρώπη να τους δείξουμε τα αναστηλωτικά έργα, τα καταπληκτικά κτίρια, τη φιλοξενία μας και την πολιτιστική και πνευματική μας παράδοση ως Ελλάδα (βλέπε επίσκεψη Νίμιτς).

Τα μοναστήρια μας με τους θησαυρούς τους είναι σύμβολα πολυτιμότατα για μια κοινωνία που συνηθίζει να ισοπεδώνει τα πάντα διά των ΜΜΕ. Είναι ορόσημα τα οποία μας προσδιορίζουν και τα έχουμε ανάγκη ως λαός και ως πρόσωπα.

Οι μοναχοί δεν θα σπαταλήσουν ούτε ένα ευρώ άσκοπα από αυτά τα οποία λαμβάνουν. Εάν ήθελαν να γλεντούν, να ‘ναι διεφθαρμένοι, να πηγαίνουν στα καζίνα και στα μπουζούκια και να ‘χουν πολυτελείς κατοικίες, εξοχικά και κότερα, δεν θα έβαζαν το ράσο και δεν εξορίζονταν στα βουνά, ξενυχτώντας κάθε μέρα σε προσευχές και νηστείες.

Είναι ντροπή να διασύρεται έτσι ο μοναχισμός εν ονόματι της κονόμας μερικών που αισθάνονται να τους κλέβουν το φαΐ από το πιάτο τους».

Μοναχός Πρόδρομος

(Κωνσταντίνος Τζιντζής)

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 10/09/2008