Γέρ. Ιωσήφ Βατοπαιδινός

Ο μακαριστός γέρων Ιωσήφ για τις δραστηριότητες της μονής Βατοπεδίου και τον Ηγούμενό της!

11 Ιουλίου 2009

Ο μακαριστός γέρων Ιωσήφ για τις δραστηριότητες της μονής Βατοπεδίου και τον Ηγούμενό της!

 
Ο Γέροντας Εφραίμ και ο Γέροντας Ιωσήφ οι Βατοπαιδινοί.

Ο Γέροντας Εφραίμ και ο Γέροντας Ιωσήφ οι Βατοπαιδινοί.

VatopaidiFriend: Όσοι είχαν την ευλογία να περάσουν από τον Γέροντα Ιωσήφ, έχουν οπωσδήποτε διαπιστώσει την απόλυτη αφοσίωση και εμπιστοσύνη του στο παιδί του τον Γέροντα Εφραίμ, και τον έχουν ακούσει να μιλάει με συγκίνηση και καμάρι και θαυμασμό για τον «Βασιλάκη του» (το κοσμικό όνομα του Γέροντα Εφραίμ) και να λέει πώς ο ηγούμενος της Μονής Βατοπαιδίου είναι ο διαλεγμένος από τον Θεό συνεχιστής και διάδοχός του. Η αναγέννηση της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου και όλες οι δραστηριότητές της έγιναν με απόφαση του Γέροντα Ιωσήφ. Ο Γέροντας Εφραίμ είναι το εκτελεστικό όργανο που κάνει υπακοή στον άγιο Γέροντά του. Ο Γέροντας Εφραίμ ήταν και θα είναι το καλογέρακι του Γέροντα Ιωσήφ. Ό,τι έκανε ο Γέροντας Εφραίμ, το έκανε με την ευλογία και την έγκριση και την σύμφωνη γνώμη του Γέροντά του. Αναφέρουμε μάλιστα ότι κάθε φορά που ο Γέροντας Εφραίμ έβγαινε από την μονή για να πάει οπουδήποτε, πήγαινε πρώτα στον πατέρα του για να πάρει άδεια (ευλογία), και όταν επέστρεφε, πριν μπει στο μνοαστήρι πάλι έπαιρνε πρώτα την ευλογία του Γέροντά του. Ας θυμηθούμε και το τί είπε ο καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας του Αγίου Όρους, Γέροντας Ελισσαίος, στην ομιλία του προς τον Γέροντα Εφραίμ και τον πανιερώτατο μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιο μετά την κηδεία του Γέροντα Ιωσήφ του Βατοπαιδινού: «Και για σας, Σεβασμιώτατε και Γέροντα [Εφραίμ], ο Γέροντας Ιωσήφ ήταν ο Πατέρας σας. Ήταν ο πόλος γύρω από τον οποίον κινήθηκε όλη η ζωή σας από παλιά μέχρι τώρα και όπως ξέρουμε ο Γέροντας είναι η αναφορά της ψυχής μας, η αγάπη μας· αν θέλετε είναι, ακριβώς ό,τι είναι ο Γέροντας είναι και ο υποτακτικός· όταν χαίρεται εκείνος χαίρονται και οι υποτακτικοί, όταν πονάει εκείνος πονάνε κι αυτοί.» (πατήστε εδώ για να διαβάσετε την ομιλία ή εδώ για να δείτε το βίντεο)

Ερώτηση: Αγιορείτες μοναχοί, εκτός Αγίου Όρους, μιλούν σε αίθουσες, τηλεοράσεις, ραδιόφωνα, συγγράφουν βιβλία, εκδίδουν λευκώματα, χρησιμοποιούν ηλεκτρονικούς υπολογιστές, οδηγούν τζιπ. Ποιά η παρουσία σας ανάμεσα στον κόσμο; Μπορούμε να μιλάμε για σύγχρονα διακονήματα και σύγχρονους τρόπους ασκήσεως;

Απάντηση Γέροντα Ιωσήφ: Όχι, αυτό δεν είναι για όλους. Εάν υπάρχουν μερικοί που το κάνουν αυτό και ειδικά νεώτεροι δεν είναι αξιέπαινο…  Δεν ξέρουμε πού θα καταλήξουν, διότι χωρίς να είναι ολοκληρωμένοι κατά Θεόν, μπήκαν μέσα στα αίτια. Ποιος πιστεύει ότι θα διατηρηθεί ακέραιος από τα αίτια; Όμως δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτοι. Οι πνευματικοί άνθρωποι, φερειπείν ο δικός μας ο ηγούμενος [δηλαδή ο Εφραίμ] –ο οποίος ουδέποτε βγαίνει έξω γιατί το θέλει αυτός– το επιτάσσει όμως μία υπηρεσία της Μονής, ή μπορεί να έχει προσκληθεί για να κάνει μία ομιλία. Βγαίνοντας έξω λοιπόν, δεν παύει να εξασκεί και το πνευματικό έργο του. Πεπειραμένος της πνευματικής ζωής, έχοντας την ιερωσύνη και την πνευματική ιδιότητα ως λειτουργός, κάνει αυτήν την υπηρεσία, οπότε μπορώ να πω ότι αυτό είναι ωφέλιμο. Ουδέποτε εξ ιδίας θελήσεως, αλλά μόνο εάν παρουσιαστεί ανάγκη. Το θέμα τώρα της συγγραφής, ξεκινήσαμε και εμείς οι ευτελείς, παρόλη την ατέλειά μας, αλλά ουδέποτε κινηθήκαμε βάσει δικής μας επιλογής ή νοοτροπίας. Επειδή ζήσαμε κοντά σε ανθρώπους θεοφόρους, πνευματικούς, αγίους και είδαμε και ψηλαφήσαμε με τα χέρια μας και τα μάτια μας το δρόμο του αγιασμού, την πράξη και τη θεωρία, από την είσοδο ως το τέλος. Όταν κατ’ επανάληψη μας ρωτούσαν και μας ρωτούν να το περιγράψουμε, τους λέγαμε τα κατάλληλα. Μετά επιμένανε. «Μά, θα τα ξεχάσουμε πάτερ. Δεν τα γράφετε σε κάποιο βιβλίο;». Αυτή η επιθυμία τους μας ανάγκασε να καθίσουμε και να γράψουμε αυτά που παραλάβαμε από τους αγίους γεροντάδες μας, χωρίς να προσθέσουμε τίποτα δικό μας. Έ!, αυτό επιβάλλεται.

Πηγή: http://egolpio.wordpress.com/2009/07/05/g-iosif_efraim/