Υπόθεση Μονής Βατοπαιδίου

Η δύναμη των μύθων

12 Ιουλίου 2009

Η δύναμη των μύθων

limnes_27

του Σπύρου Μπαζίνα

Οι μύθοι φτιάχνουν πραγματικότητες. Παράδειγμα: ο μύθος ότι ο Μέγας Κωνσταντίνος παρεχώρησε την Δυτική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία στον Πάπα (constitutum Constantini) στήριξε για αιώνες την πολιτική επικυριαρχία της Καθολικής Εκκλησίας στην Δύση.

Άλλο πιο πρόσφατο παράδειγμα: o μύθος ότι το Βατοπαίδι πήρε την λίμνη Βιστωνίδα και τις παραλίμνιες εκτάσεις που δεν του ανήκαν και μετά σε αντάλλαγμα δημόσια περιουσία πολύ μεγαλύτερης αξίας, που είχε τεράστιες πολιτικές και άλλες αρνητικές συνέπειες για την χώρα.

Γιατί μύθος; Απλά γιατί ακόμα και ο πιο έγκριτος νομικός της πλευράς που μιλά για σκάνδαλο, Μιχάλης Σταθόπουλος, σε άρθρο του στο Νομικό Βήμα παραδέχεται ότι το Βατοπαίδι είχε στην Βιστωνίδα τουλάχιστον συγκεκριμένα δικαιώματα κατοχής και εκμετάλλευσης.

Μα θα πει κανείς, άλλα τα δικαιώματα κατοχής και εκμετάλλευσης και άλλη η κυριότητα και η αξία της. Σωστό αυτό, αλλά μόνο αν θέλεις να πουλήσεις. Αν δεν θέλεις να πουλήσεις, η πραγματική αξία ενός ακινήτου η ενός πλοίου (βλ. δήλωση Ωνάση) έγκειται στα έσοδα από την εκμετάλλευση. Και το Βατοπαίδι είχε εκπονήσει μελέτες για να εκμεταλλευθεί την λίμνη και τις παραλίμνιες εκτάσεις.

Καλά, θα πει κανείς, και πόση είναι η αξία της εκμετάλλευσης, μπορεί να υπερβαίνει τα ποσά που έλαβε το Βατοπαίδι ως τίμημα για τα δημόσια ακίνητα που του δόθηκαν σε αντάλλαγμα της λίμνης και των παραλιμνίων εκτάσεων; H απάντηση είναι: και βέβαια μπορεί, είναι θέμα υπολογισμού!

Είναι βέβαιο ότι και ο μύθος αυτός θα καταρριφθεί, αλλά αυτό θα πάρει χρόνο και εν τω μεταξύ η ζημιά σε πρόσωπα και θεσμούς θα έχει γίνει. Συνεπείς στην ιστορία μας, συνεχίζουμε να σκάβουμε μόνοι τον λάκκο μας απαξιώνοντας ο ένας τον άλλο και όλοι μαζί τους θεσμούς μας. Και περιμένουμε πάντα κάποιο θαύμα (από αυτά με τα οποία βέβαια είναι γεμάτη η ιστορία μας).

 

Πηγή : http://www.zoiforos.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=1498&Itemid=49