Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Απειλή για τη δημοκρατία η ανεξέλεγκτη μετανάστευση

13 Ιουλίου 2009

Απειλή για τη δημοκρατία η ανεξέλεγκτη μετανάστευση

Του ΝΙΚΟΥ ΜΠΕΛΛΟΥ

Κίνδυνο αποσταθεροποίησης της δημοκρατίας στην Ελλάδα, εξαιτίας της ανεξέλεγκτης εισροής λαθρομεταναστών, διαβλέπει ο αρμόδιος αντιπρόεδρος της Κομισιόν Ζακ Μπαρό, ο οποίος θα καλέσει τους εταίρους να ενισχύσουν οικονομικά τη χώρα μας για την αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά και να ασκήσουν πιέσεις στην Τουρκία προκειμένου να αλλάξει στάση.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Ζακ Μπαρό δεν έκρυψε την έντονη ανησυχία του από αυτά που είδε στη χώρα μας.

Ο Γάλλος Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, δεν έκρυψε χθες την έντονη ανησυχία του από αυτά που είδε στη χώρα μας στη διάρκεια της επίσκεψής του.

Αυτό που κρατάω από την επίσκεψη, είπε, είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα κύμα μεταναστών, ενώ υποσχέθηκα στην κυβέρνηση οικονομική ενίσχυση και κυρίως εντατική διαπραγμάτευση με την Τουρκία, όχι μόνο για να παραλαμβάνει τους λαθρομετανάστες, αλλά και να ελέγχει τους σωματεμπόρους που προωθούν τους μετανάστες, ακόμη και ανήλικους από τις ακτές της.

Κι αυτό γιατί μπορούμε να φανταστούμε ένα μεγάλο κίνδυνο αποσταθεροποίησης της δημοκρατίας στην Ελλάδας, εξαιτίας τις απολύτως ανεξέλεγκτης εισροής μεταναστών, τόνισε ο κ. Μπαρό.

Δεν μπορούμε να αφήσουμε την κατάσταση όπως είναι σήμερα, συνέχισε, επιμένοντας ότι θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα αυστηροί απέναντι στην Τουρκία, ενω πρόσθεσε ότι η Ε.Ε. βοηθάει την Αγκυρα με την υπογραφή συμφωνιών που επιδιώκει με το Πακιστάν και άλλες ασιατικές χώρες προκειμένου να παραλαμβάνουν τους δικούς τους υπηκόους.

Καταλήγοντας ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής αναφέρθηκε στα συμπεράσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., τα οποία υπογραμμίζουν την ανάγκη αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης.

Τα συμπεράσματα αυτά του επιτρέπουν, όπως είπε, να συνεχίσει την προσπάθεια για την ανακούφιση των χωρών μελών της μεσογείου και αυτό θα κάνει στην άτυπη σύνοδο των υπουργών δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων τις επόμενες μέρες στη Στοκχόλμη.

Εν τω μεταξύ, ο κ. Μπαρό παρουσίασε χθες τις κατευθυντήριες γραμμές εφαρμογής από τα κράτη-μέλη της κοινοτικής οδηγίας 2004/38 περί συνένωσης οικογενειών.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Πηγή: Hellenic Affairs Forum (3/7)