Άγιοι - Πατέρες - ΓέροντεςΓέρ. Ιωσήφ Βατοπαιδινός

Ήταν ο Γέρων Ιωσήφ Ιερομόναχος;

13 Ιουλίου 2009

Ήταν ο Γέρων Ιωσήφ Ιερομόναχος;

Ο Γέροντας Ιωσήφ ο Βατοπαιδινός (δεξιά) με τους παραδερφούς του, παπά Εφραίμ τον Κατουνακιώτη (κέντρο) και παπά Εφραίμ τον Φιλοθεϊτη τον εν Αριζόνα (αριστερά), στην πύλη της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου.

Ο Γέροντας Ιωσήφ ο Βατοπαιδινός (δεξιά) με τους παραδερφούς του, παπά Εφραίμ τον Κατουνακιώτη (κέντρο) και παπά Εφραίμ τον Φιλοθεϊτη τον εν Αριζόνα (αριστερά), στην πύλη της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου.

Η ιστοσελίδα μας δέχεται επισκέψεις και από καλοπροαίρετους ανθρώπους που όπως φαίνεται δεν γνωρίζουν την ιστορία της Συνοδείας του Γέροντα Ιωσήφ. Κάποιος από τους αναγνώστες μας ρώτησε αν ο κοιμηθείς Γέροντας Ιωσήφ ήταν ιερομόναχος (δηλαδή μοναχός και ιερέας). Η απάντηση είναι όχι.

Ο Γέροντας Ιωσήφ ο Βατοπαιδινός,- το γράφουμε αυτό γι’ αυτούς που δεν γνωρίζουν-, ήταν υποτακτικός του Οσίου Γέροντα Ιωσήφ του Ησυχαστού. Στη Συνοδεία του Οσίου Γέροντα ανήκαν οι μακαριστοί: μοναχός Αρσένιος και μοναχός Αθανάσιος (αδελφός του Γέροντα Ιωσήφ του Ησυχαστού). Μετά ήλθε ο Γέροντας Ιωσήφ. Ο παπα Εφραίμ ο Κατουνακιώτης είχε μεν πνευματικό καθοδηγητή τον Όσιο Ιωσήφ, αλλά ανήκε στη Συνοδεία του Γέροντα Νικηφόρου. Ως ιερομόναχος εξυπηρετούσε με τη τέλεση της Θ. Λειτουργίας τη Συνοδεία του Οσίου Ιωσήφ, ο οποίος δεν ήταν ιερέας και δεν είχε ιερομόναχους στη συνοδεία του. Μετά ήλθαν ο μακαριστός παπα Χαράλαμπος και ο παπα Εφραίμ, προηγούμενος της Μονής Φιλοθέου και τώρα ευρισκόμενος στην Ι. Μ. Αγίου Αντωνίου στην Αριζόνα (Αμερικής).

Το ποιός θα γίνει ιερέας σε μια συνοδεία το κρίνει και το αποφασίζει ο Γέροντας ή ο Ηγούμενος σε μια Μονή. Ο Όσιος Ιωσήφ έκρινε ότι έπρεπε να χειροτονηθούν για να εξυπηρετούν τη Συνοδεία οι πιο πάνω αναφερθέντες ιερομόναχοι, οι οποίοι δεν το ζήτησαν. Απλά ως υποτακτικοί έκαναν υπακοή. Το ότι δεν έγιναν οι άλλοι ιερομόναχοι δεν σημαίνει ότι ήσαν ανάξιοι. Μάλιστα στο Άγιον Όρος οι μοναχοί αποφεύγουν την ιεροσύνη και παρακαλούν μάλιστα τον Γέροντα τους να μη επιμένει στην πρόταση του. Η Συνοδεία του Οσίου Ιωσήφ μέχρι την κοίμηση του είχε μόνο αυτούς τους δύο ιερομονάχους.

Και τώρα μια πληροφορία άγνωστη στους πολλούς. Όταν ζούσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Δημήτριος παρακάλεσε τον Γέροντα Ιωσήφ τον Βατοπαιδινό να γίνει ιερέας. Ο Γέροντας δεν δέχθηκε. «Εφ’ όσον ο Γέροντας μου δεν με έκανε ιερέα, εγώ δεν γίνομαι». Έτσι παρέμεινε μοναχός. Όταν πλήθυνε η Συνοδεία στη Νέα Σκήτη, ακολούθησε τα βήματα του Γέροντα του και είχε στην αρχή δύο ιερομονάχους, τον παπα Θανάση (νυν Μητροπολίτη Λεμεσού) και τον παπα Εφραίμ (νυν Ηγούμενο της Ι. Μ. Μ. Βατοπαιδίου). Όταν η Συνοδεία εγκαταστάθηκε στο Βατοπαίδι και εξελέγη Ηγούμενος ο Γέροντας Εφραίμ τότε αυτός αποφάσισε την χειροτονία των νέων ιερομονάχων και ιεροδιακόνων για να εξυπηρετούν τις λειτουργικές ανάγκες της Μονής. Ο κοιμηθείς Γέρων Ιωσήφ πνευματικά καθοδηγούσε τη Συνοδεία του Βατοπαιδίου , άφησε όμως τη διοίκηση στον Ηγούμενο και την Γεροντία της Μονής. Αποσύρθηκε δε στην καλύβη του για να προετοιμαστεί, ακολουθώντας το ησυχαστικό του πρόγραμμα, για την έξοδο του από τον παρόντα κόσμο.

Αυτά ως απάντηση στην ερώτηση του επισκέπτη της Ιστοσελίδας αλλά και για όσους έχουν λανθασμένη πληροφόρηση.

Από το VatopediFriend.