Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Η Αλβανία υποβάθμισε την διδασκαλία της Ελληνικής

14 Ιουλίου 2009

Η Αλβανία υποβάθμισε την διδασκαλία της Ελληνικής

Δεν την προγραμματίζει ούτε για δεύτερη γλώσσα στα Λύκεια, αλλά προτείνει Γερμανικά, Ισπανικά ή Ιταλικά!

Αν και στην Αλβανία προεκλογικά η κυβέρνηση της χώρας έδινε διαβεβαιώσεις για τα εκπαιδευτικά δικαιώματα της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, εντούτοις οι ρυθμίσεις που προωθούνται δεν επιβεβαιώνουν τις υποσχέσεις.

Το υπουργείο Παιδείας και Επιστήμης της Αλβανίας στις ρυθμίσεις που προώθησε για τις αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα, δεν έλαβε καμία πρόνοια για τα Λύκεια που λειτουργούν στον χώρο της Ελληνικής Μειονότητας. Ειδικά παραμένει υποβαθμισμένη η διδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας και προβλέπεται να διδάσκεται μόνο δύο ώρες την εβδομάδα, μαζί με το μάθημα της Ελληνικής Λογοτεχνίας.

Μάλιστα ως δεύτερη ξένη γλώσσα προτείνεται η Γερμανική ή η Ισπανική ή η Ιταλική και όχι η Ελληνική.

Και αυτό, την στιγμή που υπάρχει καταγεγραμμένο το ενδιαφέρον πολλών νέων στη Νότια Αλβανία για να μάθουν την Ελληνική Γλώσσα.

Μάλιστα από την «Ομόνοια» καταγγέλλεται το γεγονός ότι παρά τα επίμονα αιτήματά της δεν έχει ιδρυθεί Γραφείο Εκπαίδευσης της Ελληνικής Μειονότητας στο υπουργείο Παιδείας.

Όπως επισημαίνεται από κύκλους της Μειονότητας «το εκπαιδευτικό πρόβλημα στη Νότια Αλβανία επιδέχεται διπλωματικό χειρισμό από την πλευρά της Ελλάδας».

Συγκεκριμένα οι Μειονοτικοί ζητούν η Ελλάδα να πιέσει την Αλβανική πλευρά, ώστε η Ελληνική γλώσσα να διδάσκεται στα Μειονοτικά σχολεία.

Μάλιστα εκπαιδευτικοί της Μειονότητας υποστηρίζουν ότι «η Ελλάδα θα βοηθήσει ουσιαστικά την Ελληνική Μειονότητα αν παρέμβει στο ζήτημα της διδασκαλίας της Ελληνικής γλώσσας».

Και απορούν που το υπουργείο Παιδείας της Αλβανίας αρνείται με πείσμα να επεκταθούν οι ώρες εκμάθησης της Ελληνικής γλώσσας στα Μειονοτικά σχολεία.

πηγή: http://www.neb.gr