Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Με microchip τα νέα ελληνικά διαβατήρια

12 Αυγούστου 2009

Με microchip τα νέα ελληνικά διαβατήρια

fingerprint

VatopaidiFriend: “Το θηρίο υποχρεώνει όλους, μικρούς και μεγάλους, πλούσιους και φτωχούς, ελεύθερους και δούλους, να χαράξουν σημάδι πάνω στο δεξί τους χέρι ή στο μέτωπό τους. Κανείς δε θα μπορεί να αγοράσει ή να πουλήσει, παρά μόνο αυτός που έχει χαραγμένο το όνομα του θηρίου ή τον αριθμό του ονόματός του. Εδώ χρειάζεται η σοφία. Όποιος έχει μυαλό ας λογαριάσει τον αριθμό του θηρίου, που είναι αριθμός ανθρώπου· ο αριθμός του είναι χξστ’ (666)” (Αποκ. 13, 16-18)

Υψηλότερες προδιαγραφές ασφαλείας πληρούν τα νέα διαβατήρια, που εκδίδονται ήδη από την ελληνική αστυνομία από τις 28 Ιουνίου, βάσει κοινοτικής οδηγίας. Καινοτομία αποτελεί η ψηφιακή αποθήκευση των δακτυλικών αποτυπωμάτων του δικαιούχου, τα οποία αποκωδικοποιούνται μόνον με ειδικές συσκευές, που έχουν στη διάθεσή τους οι αρχές. Τα παλαιά διαβατήρια, ισχύουν μέχρι την ημερομηνία λήξης τους.

Εξωτερικά η όψη τους είναι ίδια με τα παλιά διαβατήρια. Όμως στις εσωτερικές σελίδες εκτός από τη φωτογραφία του κατόχου υπάρχει πλέον και μικροτσίπ που ενσωματώνει βιομετρικά στοιχεία. Τα νέα διαβατήρια που εκδίδονται από τις 28 Ιουνίου περιέχουν ψηφιακά δακτυλικά αποτυπώματα , και ως εκ τούτου πληρούν υψηλότερες προδιαγραφές ασφαλείας .

Ενσωματώνοντας τη σχετική κοινοτική οδηγία, η Διεύθυνση Διαβατηρίων της ΕΛ.ΑΣ αποθηκεύει σε μικροτσίπ στο διαβατήριο τα ψηφιακά αποτυπώματα των δεικτών του αριστερού και του δεξιού χεριού, πρωτίστως αποβλέποντας στην αποτροπή πλαστογράφησης των εγγράφων.

Η λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων γίνεται από τους πολίτες, που έχουν συμπληρώσει το 12ο έτος, με ειδικές συσκευές, που ονομάζονται ”readers” δηλαδή αναγνώστες. Συνολικά 1.200 τέτοιες συσκευές έχουν εγκατασταθεί στις διευθύνσεις της χώρας και στα 150 προξενεία στο εξωτερικό.

Τα νέα διαβατήρια θα διευκολύνουν την εισαγωγή της χώρας μας στο προσεχές διάστημα στο ειδικό πρόγραμμα, που προβλέπει κατάργηση της βίζας για τις ΗΠΑ. Όσοι έχουν βγάλει διαβατήρια πριν τις 28 Ιουνίου δεν χρειάζεται να τα αντικαταστήσουν καθώς ισχύουν μέχρι την ημερομηνία λήξης τους.

Πηγή : http://spynews-gr.blogspot.com