Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Κατεγράφη κεραυνός με φορά «προς τα πάνω»

25 Αυγούστου 2009

Κατεγράφη κεραυνός με φορά «προς τα πάνω»

 gigantic jet

Κεραυνός από τη Γη προς την ατμόσφαιρα, καταγράφηκε σε κάμερα από αμερικανούς επιστήμονες.

Το σπάνιο φαινόμενο συνέβη καθώς γίνονταν προσπάθεια να συγκεντρωθούν στοιχεία για έναν διαφορετικό τύπο καταιγίδας, στη North Carolina (Βόρεια Καρολίνα) των ΗΠΑ.

Η καταιγίδα έδωσε στους επιστήμονες περισσότερες πληροφορίες για αυτό το είδος κεραυνών, γνωστό και ως gigantic jet (γιγάντιο τζετ), το οποίο εκτιμάται ότι είναι ίδιο με αυτό των κεραυνών από την ατμόσφαιρα στη γη.

Ο καθηγητής Στήβεν Κάμμερ, του πανεπιστημίου Duke στη βόρεια Καρολίνα, δηλώνει: «Οι μελέτες μας δείχνουν ότι τα gigantic jets είναι ικανά να μεταφέρουν σημαντικές ποσότητες ηλεκτρικού φορτίου προς το χαμηλότερο επίπεδο της ιονόσφαιρας».

«Αυτοί οι κεραυνοί προς τα άνω, δημιουργούνται όπως και οι κεραυνοί που κατευθύνονται από τον ουρανό στη γη», προσθέτει.

Το φαινόμενο καταγράφηκε κατά τη διάρκεια της τροπικής καταιγίδας Κριστομπάλ, που πέρασε πάνω από τη Βόρεια Καρολίνα στις 21 Ιουλίου του προηγούμενου έτους.

Σημειώνεται ότι επειδή το φαινόμενο αυτό εξελίσσεται αστραπιαία, η φωτογράφιση του προϋποθέτει να είναι γνωστός ο τόπος και ο ακριβής χρόνος της εκδήλωσής του. Αυτός είναι και ο λόγος που τα gigantic jets έχουν καταγραφεί έως τώρα μόλις 6 φορές.

http://www.nooz.gr/page.ashx?pid=9&aid=314233&cid=8