Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Νέα θεωρία για την ανησυχητική παρακμή των μελισσών

26 Αυγούστου 2009

Νέα θεωρία για την ανησυχητική παρακμή των μελισσών

honey bee

Ουάσιγκτον: Η ανησυχητική κατάρρευση των μελισσιών, τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε αρκετές περιοχές της Ευρώπης, πιθανώς οφείλεται σε ιούς που εμποδίζουν το βασικό μεταβολισμό των εντόμων, υποδεικνύει νέα γενετική ανάλυση.

Η λεγόμενη «διαταραχή κατάρρευσης αποικίας» (CCD) αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 2006 και μέχρι το 2008 είχε σκοτώσει το ένα τρίτο των μελισσών στις ΗΠΑ. Η ζημιά ήταν μεγάλη, καθώς οι μέλισσες χρησιμοποιούνται για την επικονίαση πολλών καλλιεργειών και προσφέρουν στην αμερικανική οικονομία 14 δισ. δολάρια το χρόνο.

Μύκητες, ακάρεα και ζιζανιοκτόνα περιλαμβάνονται στα αίτια που έχουν προταθεί μέχρι σήμερα για την καταστροφή.

Το πιθανότερο όμως είναι ότι η διαταραχή οφείλεται σε πολλαπλές μολύνσεις από μια κατηγορία ιών, αναφέρουν τώρα Αμερικανοί ερευνητητές στο αμερικανικό έντυπο Proceedings of the National Academy of Science.

Πρόκειται για ιούς που προκαλούν βλάβες στα ριβοσώματα, τα μικροσκοπικά «εργοστάσια» των κυττάρων που παράγουν όλες τις πρωτεΐνες του οργανισμού με βάση τις πληροφορίες που περιέχουν τα γονίδια.

Οι ερευνητές του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας και του Πανεπιστημίου του Ίλινοϊ στην Ουρμπάνα-Σαμπέιν χρησιμοποίησαν ένα σχετικά νέο εργαλείο, τις «μικροσυστοιχίες ολόκληρου γονιδιώματος», προκειμένου να συγκρίνουν τη γονιδιακή έκφραση (λειτουργία) ανάμεσα σε υγιείς και άρρωστες μέλισσες.

Η σύγκριση έδειξε ότι η διαταραχή κατάρρευσης αποικίας προκαλεί ανωμαλίες στην έκφραση γονιδίων, για παράδειγμα των γονιδίων του ανοσοποιητικού συστήματος.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επιπλέον ότι οι άρρωστες μέλισσες είχαν μολυνθεί από πολλούς ιούς ταυτόχρονα και το έντερό τους περιείχε θραύσματα ριβοσωμικού RNA, δηλαδή υπολείμματα ριβοσωμάτων.

Η ερευνητική ομάδα εκτιμά ότι οι συγκεκριμένοι ιοί (picorna-like viruses) είναι πιθανό να προέρχονται από τη βαρόα των μελισσών, ένα άκαρι που μεταφέρθηκε κατά λάθος στις ΗΠΑ το 1986.

Πηγή: news.in.gr