Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου για την αρχή της Ινδίκτου (1η Σεπτεμβρίου)

1 Σεπτεμβρίου 2009

Μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου για την αρχή της Ινδίκτου (1η Σεπτεμβρίου)

Oikoumenikos Patriarchis (eisodeyon stin Theia Leitourgia)

Message de Sa Sainteté le Patriarche Œcuménique Bartholomée pour
le début de l’indiction

Message of his Holiness Ecumenical Patriarch for the beginning of indictus

Message of his Holiness Ecumenical Patriarch for the beginning of indictus in Korean

Обращение Вселенского Патриарха на Церковное Новолетие (Индикт)

Μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου για την αρχή της ινδίκτου(καθ.)

+ Β Α Ρ Θ Ο Λ Ο Μ Α Ι Ο Σ

ΕΛΕΩ ΘΕΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ ΝΕΑΣ ΡΩΜΗΣ

ΚΑΙ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΠΛΗΡΩΜΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

ΧΑΡΙΝ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΚΤΙΣΕΩΣ ΚΥΡΙΟΥ ΚΑΙ ΘΕΟΥ ΚΑΙ ΣΩΤΗΡΟΣ ΜΑΣ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

Τέκνα εν Κυρίω αγαπητά,

Καθώς εγκαινιάζομε το νέο εκκλησιαστικό έτος, στοχαζόμαστε εκ νέου την κατάσταση της κτίσεως του Θεού. Αναλογιζόμαστε το παρελθόν και μετανοούμε γι όλα όσα έχομε πράξει ή αμελήσει να πράξουμε για τη φροντίδα της γης· προσβλέπουμε στο μέλλον και προσευχόμαστε να μας χορηγηθεί σοφία για να μας καθοδηγεί σε όλες μας τις σκέψεις και τις πράξεις.

Οι τελευταίοι δώδεκα μήνες υπήρξαν εποχή μεγάλης αβεβαιότητας για ολόκληρο τον κόσμο. Τα χρηματοοικονομικά συστήματα, τα οποία εμπιστεύονταν τόσο πολλοί άνθρωποι για να τους δώσουν τα αγαθά της ζωής, τους έδωσαν αντιθέτως φόβο, αβεβαιότητα και φτώχια.

Η παγκοσμιοποιημένη οικονομία είχε ως αποτέλεσμα να πληγούν όλοι – ακόμη και οι πιο φτωχοί, που δεν έχουν σχέση με τις συναλλαγές των μεγάλων επιχειρήσεων.

Η τωρινή κρίση δίδει την ευκαιρία αντιμετωπίσεως των προβλημάτων με διαφορετικό τρόπο, διότι οι μέθοδοι που δημιούργησαν τα προβλήματα αυτά δεν είναι δυνατόν να είναι και η καλλίτερη λύση τους.

Χρειάζεται να εισαγάγουμε την αγάπη σε όλες τις συναλλαγές μας, την αγάπη, η οποία εμπνέει θάρρος και συμπόνια. Ανθρώπινη πρόοδος δεν σημαίνει απλώς συσσώρευση πλούτου και άκριτο ανάλωση των πόρων της γης. Η αντιμετώπιση της τωρινής κρίσεως έχει αποκαλύψει τις αξίες των ολίγων, οι οποίοι διαμορφώνουν τις τύχες της κοινωνίας μας.

Εκείνων που μπορούν να εξεύρουν χρηματικά ποσά πέρα από κάθε φαντασία για την στήριξη του χρηματοοικονομικού συστήματος το οποίο τους πρόδωσε, αλλά δεν είναι πρόθυμοι να διαθέσουν ούτε το ελάχιστο κλάσμα των ποσών αυτών για τη θεραπεία της οικτρής καταστάσεως στην οποίαν έχει φτάσει η κτίση, εξ αιτίας αυτών ακριβώς των αξιών τους, ή για την σίτιση των πεινασμένων του κόσμου ή για την εξασφάλιση ποσίμου νερού στους διψασμένους του κόσμου, που είναι θύματα των ιδίων αξιών.

Στο πρόσωπο κάθε πεινασμένου παιδιού αναγράφεται ένα ερώτημα για μας και δεν πρέπει να κοιτάμε αδιάφοροι για να αποφύγουμε την απάντηση. Γιατί έγινε αυτό; Είναι πρόβλημα ανθρώπινης ανικανότητας ή ανθρωπίνης θελήσεως;

Έχομε κάνει την αγορά το επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας, της δράσεώς μας και, τελικά, της ζωής μας, λησμονώντας ότι η επιλογή μας αυτή θα επηρεάσει τη ζωή των μελλοντικών γενεών, και θα περιορίσει τον αριθμό των δικών τους επιλογών, οι οποίες θα είναι πιθανώς περισσότερο προσανατολισμένες προς την ευημερία του ανθρώπου και της κτίσεως.

Η ανθρώπινη οικονομία μας, η οποία μας έχει κάνει καταναλωτές, χωλαίνει. Η Θεία Οικονομία, η οποία μας έχει πλάσει κατ εικόνα του αγαπώντος Δημιουργού, μας καλεί να αγαπήσουμε και να φροντίσομε όλη την κτίση. Η εικόνα που έχομε για τον εαυτό μας αντανακλάται στον τρόπο με τον οποίο συμπεριφερόμαστε προς την κτίση.

Εάν πιστεύουμε ότι δεν είμαστε τίποτε άλλο παρά καταναλωτές, τότε επιδιώκομε την καταξίωση καταναλίσκοντας ολόκληρη τη γη· αν όμως πιστεύουμε ότι είμαστε πλασμένοι «καθ’ ομοίωσιν» του Θεού, τότε ενεργούμε με φροντίδα και έλεος και προσπαθούμε να γίνουμε εκείνο το οποίο πλαστήκαμε να είμαστε.

Ας προσευχηθούμε για την ευλογία του Θεού κατά τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή στην Κοπεγχάγη το Δεκέμβριο, ώστε οι ανεπτυγμένες βιομηχανικά χώρες να συνεργασθούν με τις αναπτυσσόμενες για τη μείωση των βλαβερών ρυπογόνων εκπομπών, ώστε να υπάρξει βούληση για τη συγκέντρωση και συνετή διαχείριση των απαιτούμενων χρημάτων για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων και ώστε να συνεργασθούμε όλοι για να διασφαλίσουμε ότι τα παιδιά μας θα μπορούν να απολαμβάνουν τα αγαθά της γης, την οποίαν αφήνουμε σ’ αυτά.

Πρέπει να υπάρξει δικαιοσύνη και αγάπη σε όλες τις πτυχές της οικονομικής δραστηριότητας· το κέρδος, και μάλιστα το βραχυπρόθεσμο, δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτελεί το μοναδικό κίνητρο των πράξεών μας.

Ας ανανεώσομε όλοι τη δέσμευσή μας να συνεργασθούμε προκειμένου να επιφέρομε τις αλλαγές για τις οποίες προσευχόμαστε, να απορρίψομε κάθε τι, το οποίο βλάπτει την κτίση, να μεταβάλομε τον τρόπο σκέψεώς μας και, ως εκ τούτου, να μεταβάλομε ριζικά τον τρόπο ζωής.

Η χάρις του Δημιουργού και Προνοητού Θεού, με τη πατρική ευχή και Πατριαρχική μας ευλογία, να είναι με όλους σας.

1η Σεπτεμβρίου 2009.

(Μεταφορά στη καθομιλουμένη απο το VatopaidiFriend)