Θεολογία και Ζωή

Θύματα κακοποίησης ως 10.000 Ελληνόπουλα

12 Σεπτεμβρίου 2009

Θύματα κακοποίησης ως 10.000 Ελληνόπουλα

abused child

Σύμφωνα με τα στοιχεία οργανώσεων που ασχολούνται με το Παιδί, 5.000 – 10.000 παιδιά το χρόνο πέφτουν θύματα κακοποίησης ή παραμέλησης από το οικογενειακό τους περιβάλλον, στην Ελλάδα.

Την ίδια ώρα καταγράφεται η παντελής έλλειψη κρατικής πρόνοιας – υποδομών και ανθρώπων – για τα μεγάλα προβλήματα, του πιο ανυπεράσπιστου τμήματος της ελληνικής κοινωνίας, που είναι τα παιδιά, τα οποία υποτίθεται ότι είναι «το μέλλον».

Κακοποιημένα παιδιά – παραβατικοί έφηβοι

Η παιδική κακοποίηση σύμφωνα με τους ειδικούς της ψυχικής υγείας των οργανισμών που ασχολούνται με το Παιδί, σημαίνει ενήλικες που θα παρουσιάσουν προβλήματα στην κοινωνική τους ένταξη και συμπεριφορά. Υπολογίζεται ότι 97% των κακοποιημένων παιδιών θα αναπτύξουν παραβατική συμπεριφορά. Ο ψυχίατρος του Ινστιτούτου για την Υγεία του Παιδιού Γ. Νικολαϊδης σε συνέντευξη τύπου που έδωσε την Πέμπτη αναφέρει: «Σαφής είναι σύμφωνα με διεθνείς μελέτες η σχέση κακοποίησης και παραμέλησης με τη νεανική παραβατικότητα και τη συνέχιση του κύκλου θύτης – θύμα».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, που δημοσιεύονται στον Τύπο της Παρασκευής (14/11), κάθε χρόνο τα φαινόμενα κακοποίησης και παραμέλησης αυξάνονται κατά 1.000 με 2.000 με μεγαλύτερη συχνότητα στις προσχολικές ηλικίες.

Παραμέληση και σεξουαλική βία

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες η παραμέληση των παιδιών συχνά οφείλεται στην οικονομική και κοινωνική κατάσταση των γονιών καθώς και στο μορφωτικό τους επίπεδο. Όσο χαμηλότερα στην κοινωνική κλίμακα πηγαίνουμε τόσο αυξάνονται τα ποσοστά παραμέλησης.

Αντίθετα η σεξουαλική κακοποίηση δεν σχετίζεται με το μορφωτικό επίπεδο ούτε με την κοινωνική θέση καθώς θύτες είναι άνθρωποι όλων των κοινωνικών στρωμάτων και όλων των επιπέδων μόρφωσης. Με την έννοια «σεξουαλική κακοποίηση» δεν εννοείται ο μόνο ο βιασμός ή ό,τι έχει να κάνει με το άγγιγμα των παιδιών καθώς σεξουαλική βία μπορεί να ασκηθεί σε ένα παιδί – με εξίσου άσχημα αποτελέσματα – και όταν το εκθέτουμε σε σεξουαλικά ερεθίσματα τα οποία δεν είναι έτοιμο να επεξεργαστεί.

Ο κ. Νικολαϊδης αναφέρει ότι «όταν ένας ενήλικος με τη βία ωθεί ένα παιδί να παρακολουθήσει βίντεο πορνογραφικού περιεχομένου, για παράδειγμα (…) η πράξη αυτή θεωρείται σεξουαλική βία».

Οι καταγγελίες των παιδιών στη γραμμή 1056 του «Χαμόγελου»

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου, στοιχεία ενός άλλου φορέα που εθελοντικά ασχολείται με τα παιδιά, του Χαμόγελου του Παιδιού, έρχονται να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία του Ινστιτούτου. Στην γραμμή που έχει δημιουργήσει το Χαμόγελο (1056) και στην οποία μπορούν να καλέσουν και παιδιά, έχει δεχτεί μέσα στο 2008 καταγγελίες από 251 παιδιά (197 αγόρια- 154 κορίτσια).

Ημερομηνία δημοσίευσης: 25/12/2008

Πηγή: www.cosmos.gr