Θεολογία και Ζωή

Στην Ορθόδοξη Ιεραποστολή της Ζιμπάμπουε

16 Οκτωβρίου 2009

Στην Ορθόδοξη Ιεραποστολή της Ζιμπάμπουε

Κτίριο  συγκεντρώσεων και κατηχήσεων στο Ιεραποστολικό Κέντρο Αγίου Γεωργίου.

Κτίριο συγκεντρώσεων και κατηχήσεων στο Ιεραποστολικό Κέντρο Αγίου Γεωργίου.

Πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα έθνη» (Ματθ. κη΄ 19). Την ευαγγελική αυτή εντολή έχει τάξει ώς στόχο ζωής ο Κύπριος Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε Γεώργιος. Με το Σεβασμιώτατο συνδέομαι φιλικά εδώ και μερικά χρόνια κι έτσι δε δυσκολεύτηκα ιδιαίτερα να δεχτώ την πρόσκλησή του να μεταβώ στη μακρινή αυτή χώρα της Αφρικής το Πάσχα που μας πέρασε. Είχα ήδη ακούσει πάρα πολλά για τη Ζιμπάμπουε και κρίνοντας από τη δραστηριότητα του Μητροπολίτη στην Κύπρο, ήμουν σίγουρος ότι εκεί γίνεται σοβαρό ιεραποστολικό έργο. Και τώρα η απρόσμενη αυτή πρόσκληση θα μου έδινε την ευκαιρία να θέσω «τον δάκτυλόν μου εις τον τύπον των ήλων» (Ιω. κ΄ 25).

Ο Μητροπολίτης Γεώργιος επιτελεί διπλό εργο. Αφ΄ ενός διαποιμαίνει τους λιγοστούς Έλληνες που ζουν στη Ζιμπάμπουε και αφ΄ετέρου ασκεί έντονη ιεραποστολική δραστηριότητα ανάμεσα στον ντόπιο πληθυσμό. Της δραστηριότητας αυτής υπήρξα μάρτυρας κατά την επίσκεψή μου και μερικές από τις πλούσιες εμπειρίες μου θα παρουσιάσω στη συνέχεια.

Διανομή  τροφίμων, δωρεά της Αδελφότητος Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής Θεσσαλονίκης.

Διανομή τροφίμων, δωρεά της Αδελφότητος Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής Θεσσαλονίκης.

Η πρώτη μου επαφή με την Ιεραποστολή ήταν το Σάββατο του Λαζάρου, όταν συνόδευσα τον επίσκοπο στο Ιεραποστολικό Κέντρο Αγίου Νεκταρίου, που βρίσκεται στο Χαράρε, πρωτεύουσα της Ζιμπάμπουε. Εκεί μας υποδέχτηκαν οι μαύροι ορθόδοξοι, χορεύοντας και τραγουδώντας. Να σημειώσουμε εδώ ότι οι παραδοσιακοί χοροί και τα τραγούδια είναι βαθιά ριζωμένα στην ιδιοσυγκρασία των ανθρώπων αυτών και το φανερώνουν σε κάθε ευκαιρία.

Στον Άγιο Νεκτάριο ο Σεβασμιώτατος τέλεσε ομαδική βάπτιση ανθρώπων όλων των ηλικιών στο υπαίθριο βαπτιστήριο. Στη συνέχεια, οι νεοφώτιστοι χρίονταν με το Άγιο Μύρο εντός του ιερού ναού. Μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση η τάξη και η υπομονή με την οποία περίμεναν όλοι -μικροί και μεγάλοι- για να δεχτούν το Άγιο Βάπτισμα.

Εργασίες  των συνεργατών στο Ορθόδοξο Τυπογραφείο  και Μεταφραστικό Κέντρο της ιεραποστολής στο Μαλάουϊ.

Εργασίες των συνεργατών στο Ορθόδοξο Τυπογραφείο και Μεταφραστικό Κέντρο της ιεραποστολής στο Μαλάουϊ.

Τη Μεγάλη Δευτέρα πήγαμε αεροπορικώς στο Μπουλαβάγιο, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ζιμπάμπουε. Εκεί βρίσκεται το Ιεραποστολικό Κέντρο Αγίου Αυγουστίνου. Μπόρεσα ακόμα μια φορά να διαπιστώσω την άδολη αγάπη και τον απέραντο σεβασμό με τον οποίο περιβάλλουν οι ντόπιοι ορθόδοξοι το Δεσπότη τους. Μετά τη Δοξολογία, που ψάληκε από όλους μαζί, δόθηκε στους παριστάμενους από ένα σακούλι «μίλι – μίλι» είδος αραβοσιτάλευρου) που αποτελεί το βασικότερο είδος διατροφής των κατοίκων.

Την Τετάρτη της Διακαινησίμου πήγαμε στο Γουώρεν Πάρκ, υποβαθμισμένο προάστιο του Χαράρε. Ελλείψει ιερού ναού, η συγκέντρωση έγινε στην αυλή του σπιτιού της πενθεράς του Αφρικανού ιερέα Εκεί μοιράσαμε στις παριστάμενες γυναίκες παπούτσια που είχαν σταλεί από την Κύπρο. Στα παιδιά δόθηκαν μπισκότα. Φεύγοντας από το Γουώρεν Πάρκ, περιδιαβάσαμε στην περιοχή, ψάχνοντας για οικόπεδο κατάλληλο για την ανέγερση ιερού ναού και τη δημιουργία καινούργιου ιεραποστολικού κέντρου.

Χειροτονία  διακόνου στο Μαλάουϊ.

Χειροτονία διακόνου στο Μαλάουϊ.

Το Σάββατο της Διακαινησίμου πήγαμε και πάλι στον Άγιο Νεκτάριο, όπου είχαν συγκεντρωθεί οι ορθόδοξοι έφηβοι. Μετά τη συνήθη υποδοχή, τους μίλησε ο Δεσπότης. Στη συνέχεια, καθοδηγούμενοι από τους κατηχητές και τις κατηχήτριές τους στάθηκαν σε γραμμή για να πάρουν ότι τους είχε ετοιμάσει η Μητρόπολη. Τα μεν αγόρια έπαιρναν ένα πουκάμισο κι ένα παντελόνι, τα δε κορίτσια ένα ζευγάρι παπούτσια και μια γυναικεία τσάντα.

Αν μου έμεινε κάτι απ΄ όλες αυτές τις πρωτόγνωρες εμπειρίες, είναι η αυταπάρνηση που χρειάζεται κάποιος για να πάει να εργαστεί ιεραποστολικά σε μια αφρικανική χώρα Και η αυταπάρνηση αυτή είναι σίγουρα το κύριο χαρακτηριστικό του Μητροπολίτη Γεωργίου. Όσοι από μας συνδράμουμε είτε ηθικά είτε υλικά το ιεραποστολικό έργο να΄ μαστε σίγουροι ότι η συνδρομή μας αυτή «πιάνει τόπο».

VatopaidiFriend: Όσοι θα ήθελαν να ενισχύσουν το ιεραποστολικό έργο της Ιεράς Μητροπόλεως Ζιμπάμπουε, μπορούν να το πράξουν καταθέτοντας την αγάπη τους στους πιο κάτω λογαριασμούς της Αδελφότητος Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής γράφοντας και την αιτιολογία «για το ιεραποστολικό κλιμάκιο της Ζιμπάμπουε».

Εμπορική Τράπεζα 80765011

Αγροτική Τράπεζα 215-04-0043 33-71

Εθνική Τράπεζα 256/480006-09

Eurobank 206/0101157390

 

Πηγή: για το κείμενο

Νίκου Ανδρέου, Στην Ορθόδοξη Ιεραποστολή της Ζιμπάμπουε, Περιοδ. «Ορθόδοξη Μαρτυρία», σελ. 26-27, τεύχος 89, Φθινόπωρο 2009, έκδοσ. Παγκυπρίου Συλλόγου Ορθοδόξου Παραδόσεως «Οι Φίλοι του Αγίου Όρους», Λευκωσία, ISSN: 1011-1719 &

& για το φωτογραφικό υλικό

Ιερά Μητρόπολη Ζιμπάμπουε, σελ. 18-19, τεύχος 206, Θεσσαλονίκη, Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2009, & Σεβ. Μητροπολίτου Γεωργίου, Ιερά Μητρόπολη Ζιμπάμπουε, σελ. 18-19, τεύχος 206, Θεσσαλονίκη, Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2009

Τριμηνιαίο Περιοδικό «Εξωτερική Ιεραποστολή», έκδοσ. Αδελφότητος Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής,