Ορθόδοξη πίστη

Και στην μακρυνή Ινδονησία η Ορθοδοξία (με πολλές φωτογραφίες από την ιεραποστολή)

19 Οκτωβρίου 2009

Και στην μακρυνή Ινδονησία η Ορθοδοξία (με πολλές φωτογραφίες από την ιεραποστολή)

Ierapostoli Indonesia 01

Αποφοίτηση από την Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή του Μεντάν Ινδονησίας.

Ερώτηση: Πότε επισκεφθήκατε για πρώτη φορά το νησί Νίας και τι συναντήσατε όταν φτάσατε εκεί;

Απάντηση: Η επίσκεψη μας στο νησί Νίας, πού βρίσκεται στα δυτικά της Σουμάτρας, στον Ινδικό Ωκεανό, έλαβε χωράν κατά το Μάρτιο του 2005, λίγο μετά το μεγάλο σεισμό και το τσουνάμι που ακολούθησε. Η κατάσταση ήταν απελπιστική και γι΄ αυτό αποφασίσαμε να κάνουμε κάτι γι΄ αυτό τον ταλαιπωρημένο λαό.

Ερώτηση: Σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες προβήκατε για να βοηθήσετε τους ντόπιους;

Απάντηση: Στην επίσκεψη μου με συνόδευε ο π. Νικόλαος Μαρκέτος, ορθόδοξος ιερέας από την Αυστραλία Όταν είδε την κατάσταση μου σύστησε να κτίσουμε ένα σχολείο για να απαμβλύνουμε τα προβλήματα των ανθρώπων αυτών. Μετά την εισήγηση αυτή, κατά το Νοέμβριο του ιδίου έτους κτίσαμε ενα γυμνάσιο αφιερωμένο στον Άγιο Νικόλαο.

Θεμέλιος λίθος Ορθοδόξου Ναούς στο Νίας (Nias).

Θεμέλιος λίθος Ορθοδόξου Ναού στο Νίας (Nias).

 Ερώτηση: Τι ακριβώς έγινε στο νησί Νίας κατά το 2008;

Απάντηση: Τον Ιανουάριο του 2008 δυο άνδρες από το νησί Νίας με συνάντησαν στο γραφείο μου στην πόλη Μεντάν της Σουμάτρας. Αυτοί είχαν πληροφορηθεί ότι στο Νίας υπάρχει ορθόδοξο γυμνάσιο. Γι΄ αυτό έψαξαν για να βρουν το γραφείο της Ορθόδοξης Ιεραποστολής στο Μεντάν Μου δήλωσαν ότι είναι ρωμαιοκαθολικοί αλλά εδώ και πέντε χρόνια δεν έχει πατήσει το πόδι του στο χωριό τους, που λέγεται Μπαβολάτο, ρωμαιοκαθολικός ιερέας. Κάποτε εμφανίστηκαν στο χωριό τους προτεστάντες πάστορες μα αυτοί δεν τους αποδέκτηκαν εφόσον είναι ρωμαιοκαθολικοί. Όταν έμαθαν ότι στο νησί τους, το Νίας, υπάρχει σχολείο της Ορθόδοξης Εκκλησίας επεδίωξαν να μας συναντήσουν και μας ζήτησαν να επισκεφθούμε το χωριό τους. Οι δυο αντιπρόσωποι επέστρεψαν στο νησί τους και περίμεναν με ανυπομονησία πότε θα τους επισκεφθώ.

Ερώτηση: Με ποιους συναντηθήκατε στο χωριό Μπαβολάτο, όταν το επισκεφθήκατε τον Αύγουστο του 2008;

Απάντηση:Ο υποφαινόμενος, συνοδευόμενος από την σύζυγο μου πρεσβυτέρα Ελισάβετ, φτάσαμε εκεί από το Μεντάν στις αρχές του Αυγούστου του 2008. Στο Μπαβολάτο οι ντόπιοι μας υποδέχθηκαν με μεγάλη χαρά Μου εξέθεσαν το πρόβλημα τους (δηλαδή ότι οι ρωμαιοκαθολικοί τους είχαν ξεχάσει) και ζήτησαν να τους κατηχήσω στην ορθόδοξη πίστη. Σημειώστε ότι για να φτάσει κανείς στο χωριό αυτό πρέπει να πεζοπορήσει πάνω από μια ώρα. Αντιληφθήκαμε ότι έχουν μεγάλη δίψα να γνωρίσουν την Ορθοδοξία και τους υποσχέθηκα ότι θα τους επισκέπτομαι συχνά.

Ομαδικές βαπτίσεις Ορθοδόξων στο Νίας (Nias).

Ομαδικές βαπτίσεις Ορθοδόξων στο Νίας (Nias).

 Ερώτηση: Τι έχετε να μας πείτε για τις κατηχήσεις που κάνατε στο χωριό αυτό;

Απάντηση: Στο έργο της κατηχήσεως η πρώτη δυσκολία που αντιμετώπισα ήταν η γλωσσική επικοινωνία. Οι ηλικιωμένοι, πού ήταν οι περισσότεροι, δεν μιλούν την Μπαχάσα Ιντονέσια (την επίσημη γλώσσα της χώρας) αλλά τη Νιασική (τοπική γλώσσα). Γι΄ αυτό αναγκάστηκα να τους χωρίσω σε δυο ομάδες. Στην κατήχηση των ηλικιωμένων ένας μεταφραστής μετάφραζε τα λόγια μου στη Νιασική γλώσσα, ενώ στους νέους μιλούσα απ΄ ευθείας στην επίσημη γλώσσα της Ινδονησίας.

Ερώτηση: Κατά την εκτίμηση σας ποιό γεγονός έσπρωξε τους ανθρώπους αυτούς στην Όρθοδοξία;

Απάντηση: Όπως έχω αναφέρει, οι άνθρωποι αυτοί δηλώνουν ρωμαιοκαθολικοί. Όμως στην καθημερινή ζωή από τη μια έχουν εκκοσμικευμένη συμπεριφορά κι από την άλλη πιστεύουν σε πολλές θεότητες. Γι΄ αυτό ο δρόμος τους προς την Ορθοδοξία είναι μακρύς, θέλουν να γίνουν Ορθόδοξοι όχι γιατί γνωρίζουν τι είναι η Ορθόδοξη Εκκλησία αλλά διότι νοιώθουν άσχημα λόγω της εγκατάλειψης τους από τους ρωμαιοκαθολικούς. Εν ολίγοις θέλει πολλή δουλειά και συστηματική κατήχηση το χωριό.

Ομαδικές βαπτίσεις Ορθοδόξων στο Νίας (Nias).

Ομαδικές βαπτίσεις Ορθοδόξων στο Νίας (Nias).

 Ερώτηση: Ποιοί σας συμπαραστάθηκαν στο κατηχητικό έργο;

Απάντηση: Στο επίπονο και δυσχερές αυτό έργο με βοήθησε η πρεσβυτέρα Ελισάβετ η οποία, όντας θεολόγος, κατηχούσε η ίδια.

Ερώτηση: Ποιά πράγματα έχετε να παρατηρήσετε σχετικά με αυτούς πού έχουν βαπτισθεί;

Απάντηση: Αυτοί πού έχουν βαπτισθεί προέρχονται από όλες τις ηλικίες διότι βαπτίζονται ως οικογένειες, από τα μωρά μέχρι και τους ηλικιωμένους. Όμως επειδή μένουν στο χωριό αυτό και είναι μακριά από τα δεδομένα του σύγχρονου πολιτισμού πάνω από το 80% είναι αναλφάβητοι. Μερικοί νέοι έχουν φοιτήσει σε λύκειο αλλά όταν αποφοίτησαν επέστρεψαν στο χωριό και παντρεύτηκαν. Η πλειοψηφία αυτών που ζητούν να βαπτισθούν είναι ηλικιωμένοι και νέοι. Οι πρώτοι εκφράζουν το φόβο πώς αν πεθάνουν αβάπτιστοι πώς θα γίνει η κηδεία τους, ενώ οι νέοι το επιδιώκουν για να τελέσουν το γάμο τους στην εκκλησία.

Ο π. Χρυσόστομος Μανάλου με τους μαθητές στο σχολείο του Νίας (Nias).

Ο π. Χρυσόστομος Μανάλου με τους μαθητές στο σχολείο του Νίας (Nias).

 Ερώτηση: Περιγράψτε μας, π. Χρυσόστομε, πότε και κάτω από ποιές συνθήκες έγιναν οι πρώτες βαπτίσεις.

Απάντηση: Από τους 150 κατηχουμένους κρίναμε ότι ήταν έτοιμοι για το βάπτισμα 60 άτομα. Η βάπτιση τους έγινε στις 21 Ιανουαρίου ε.έ. Το Μυστήριο τελέστηκε από τον υποφαινόμενο, τον πάτερ Αθανάσιο από το Μεντάν και τον πάτερ Λάζαρο από την Ιάβα Οι βαπτίσεις έγιναν στο ποτάμι πού απέχει δυο χιλιόμετρα από το χωριό. Μόλις φτάσαμε εκεί άρχισε δυνατή βροχή. Η βάπτιση δεν διακόπηκε. Από τη μια βαπτίζαμε τους κατηχουμένους στο ποτάμι κι από την άλλη εμείς οι είχαμε γίνει μούσκεμα από τη βροχή.

Το σχολείο στο Νίας (Nias), Αύγουστος 2009.

Το σχολείο στο Νίας (Nias), Αύγουστος 2009.

 Ερώτηση: Το έργο της κατηχήσεως συνεχίζεται;

Απάντηση: Συνεχίζω τις κατηχήσεις, αλλά δεν μπορώ να πηγαίνω συχνά εκεί, επειδή το νησί Νίας είναι μακριά από το Μεντάν. Από την άλλη τα έξοδα για μια μετάβαση εκεί είναι γύρω στα 300 ευρώ. Η ενορία μας στο Μεντάν είναι ακόμη μικρή και η Μητρόπολη δεν μας πληρώνει τα έξοδα. Έτσι μόλις συγκεντρώσω το απαιτούμενο ποσό για το ταξίδι μεταβαίνω εκεί. Σίγουρα πηγαίνω στο Μποβόλατο τέσσερις φορές το χρόνο.

Ερώτηση: Τί χρειάζεται να γίνει ώστε να στερεωθούν στην πίστη αυτοί οι νεοφώτιστοι Ορθόδοξοι και να μετατραπούν σε ζωντανή ενορία;

Απάντηση: Χρειάζονται πρώτ΄ απ΄ όλα μόνιμο ιερέα αλλά ταυτόχρονα πρέπει να έχει τα μέσα προς συντήρησή του και να τον χειροτονήσει ο Μητροπολίτης μας. Η Μητρόπολις μας βρίσκεται πολύ μακριά από την Ινδονησία, στο Χόνγκ Κόνγκ Τον Μητροπολίτη σπάνια τον βλέπουμε και υπάρχει δυσκολία στη λήψη αποφάσεων. Εκτὀς απ΄ αυτά πρέπει να μεταφραστούν τα βιβλία της Εκκλησίας στη Νιασική γλώσσα.

Η πρώτη Ιερά Γυναικεία Μονή της Ινδονησίας στο ξεκίνημά της. Αύγουστος 2009 Προϊσταμένη της Ιεράς Μονής είναι η Γερόντισσα Αγνή.

Η πρώτη Ιερά Γυναικεία Μονή της Ινδονησίας στο ξεκίνημά της. Αύγουστος 2009 Προϊσταμένη της Ιεράς Μονής είναι η Γερόντισσα Αγνή.

 Ερώτηση: Ποιά είναι τα κυριώτερα προβλήματα πού αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι αυτοί;

Απάντηση: Οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν το φάσμα της φτώχειας. Ο δρόμος για το χωρίο δεν είναι εύκολος στην προσπέλαση. Εκτός απ΄ αυτό αντιμετωπίζουν κι άλλο πρόβλημα. Τα παιδιά τους σπάνια φοιτούν σε ανώτατη σχολή, διότι δεν έχουν τη δυνατότητα να τα στείλουν στην πόλη Έχουμε κτίσει εκκλησία στο χωριό αλλά μέχρι τώρα δεν έχουμε βρει ιερέα για να κατοικήσει εκεί και να αναλάβει το έργο της Ιεραποστολής. Οι τοπικές αρχές δεν μας δυσκολεύουν. Μας έδωσαν άδεια να κτίσουμε εκκλησία και σχολείο, γιατί πιστεύουν ότι με αυτά υποβοηθείται το χωριό.

 

VatopaidiFriend: Παρακαλούμε όσοι θέλετε μπορείτε να καταθέσετε την αγάπη σας για το Ιεραποστολικό Κλιμάκιο της Ινδονησίας, διαλέγοντας ένα από τους παρακάτω τρόπους.

 

Α. Με κατάθεση χρηματικών ποσών στους παρακάτω λογαριασμούς.

1. ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: 66046796

ΙBAN: GR 66 0120 5450 0000 0006 6046 796

BIC: EMPOGRAA (νέος λογαριασμός).

2. Eurobank: 0026-0469-64-0100058162

IBAN: GR 6102604690000640100058162

 

Β. Με την αγορά αντιτύπων από τον αφιερωματικό τόμο στην Θεοτόκο, με τον τίτλο: -Η ΥΠΕΡΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ

Η κεντρική διάθεση του βιβλίου γίνεται από τις Εκδόσεις ΣΤΑΜΟΥΛΗ Α.Ε.

ΑΒΈΡΩΦ 2, 104 33 ΑΘΗΝΑ

τηλ.: 210-5238305

fax: 210-5238959

  

Πηγή: για το κείμενο

Το Μπαβολάτο, η μεταστροφή και η οδός του Κυρίου, Ο π. Χρυσόστομος Μανάλου προσκαλείται στο νησί Νίας της Ινδονησίας. Περιοδικὀ Ορθόδοξη Μαρτυρία, έκδοση Παγκυπρίου Συλλόγου Ορθοδόξου Παραδόσεως «Οι Φίλοι του Αγίου Όρους» τεύχος 89, Λευκωσία, Φθινόπωρο 2009

& για τις φωτογραφίες

Ιεραποστολικό Κλιμάκιο Ινδονησίας, Εξωτερική Ιεραποστολή, Τριμηνιαίο Περιοδικό της Αδελφότητας Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής Θεσσαλονίκης

τεύχ. 204, σελ. 74-77, Θεσσαλονίκη, Ιανουάριος-Μάρτιος 2009 & τεύχ. 206, σελ. 13-15, Θεσσαλονίκη, Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2009