Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Νέοι πλανήτες στο ηλιακό μας σύστημα

31 Οκτωβρίου 2009

Νέοι πλανήτες στο ηλιακό μας σύστημα

Πλανητες

Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν την ύπαρξη ορισμένων πλανητών, πέρα από αυτούς που ανήκουν στο ηλιακό μας σύστημα. Πρόκειται για 32 πλανήτες των οποίων το μέγεθος κυμαίνεται από 5 φορές το μέγεθος της Γης μέχρι 5-10 φορές το μέγεθος του πλανήτη Δία.

Οι πλανήτες αυτοί βρέθηκαν με τη χρήση ενός εξαιρετικά ευαίσθητου εργαλείου εντοπισμού και αποτελούν σημαντική ανακάλυψη, καθώς αποδεικνύουν ότι οι πλανήτες με χαμηλή μάζα στο γαλαξία μας μπορεί να είναι αρκετοί.

rough planet

Μέσα από τα νέα αυτά αποτελέσματα της έρευνας, φαίνεται ότι τουλάχιστο το 40% των αστεριών περιτριγυρίζεται από μικρούς πλανήτες. Αυτό δείχνει ότι οι πλανήτες με μικρή μάζα υπάρχουν σχεδόν παντού και η ύπαρξη τους μπορεί να υπολογιστεί με τη δημιουργία μοντέλων του ηλιακού συστήματος, σύμφωνα με τα οποία οι πλανήτες με μικρή μάζα όπως η Γη, είναι πολύ περισσότεροι από αυτούς που έχουν ήδη βρει οι ειδικοί.

Τέτοιοι πλανήτες – που δεν έχουν ενταχθεί στο ηλιακό μας σύστημα – είναι πάνω από 400, ενώ οι αστρονόμοι θα επιβεβαιώσουν την ύπαρξη νέων μέσα στους επόμενους 6 μήνες. Ο κυριότερος στόχος, είναι να βρεθεί κάποιος πλανήτης που να είναι κατοικήσιμος, να έχει δηλαδή τέτοιες θερμοκρασίες που να επιτρέπουν την ύπαρξη νερού χε υγρή μορφή στην επιφάνεια του.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η χρήση πιο εξελιγμένων εργαλείων θα τους βοηθήσει να εντοπίσουν έναν τέτοιο πλανήτη μέσα στα επόμενα χρόνια.

Πηγές: http://www.blueplanet.gr/index.php?ID=bzF3JYe037KJfo4v&Rec_ID=892

www.bbc.co.uk