Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Θερμή υποδοχή Μπιλ Κλίντον στο Κόσοβο για τα αποκαλυπτήρια αγάλματός του

2 Νοεμβρίου 2009

Θερμή υποδοχή Μπιλ Κλίντον στο Κόσοβο για τα αποκαλυπτήρια αγάλματός του

clintonΘερμή υποδοχή επεφύλαξε το Κόσοβο στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, ο οποίος μετέβη την Κυριακή για μερικές ώρες στην Πρίστινα, για να παραβρεθεί στα αποκαλυπτήρια αγάλματός του στη λεωφόρο «Μπιλ Κλίντον» στο κέντρο της πρωτεύουσας του Κοσόβου.

Στη σχετική τελετή παραβρέθηκαν ο πρόεδρος του Κοσόβου Φάτμιρ Σεϊντίου και ο πρωθυπουργός Χάσιμ Θάτσι (πρώην UCK).

Χιλιάδες Αλβανοί του Κοσόβου, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των αρχών του Κοσόβου να παραστούν στα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του πρώην Αμερικανού προέδρου, υποδέχτηκαν τον κ. Κλίντον κρατώντας αλβανικές και αμερικανικές σημαίες και με ζητωκραυγές.

Στο επιχαλκωμένο άγαλμα, το οποίο ζυγίζει 900 κιλά, απεικονίζεται ο Μπίλ Κλίντον και στο δεξί του χέρι κρατάει το σχετικό ντοκουμέντο από το 1999 με το οποίο ενέκρινε τότε, ως πρόεδρος των ΗΠΑ, την εγκατάσταση Αμερικανών στρατιωτών στο Κόσοβο.

Ο κ. Κλίντον μιλώντας σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής του Κοσόβου, κάλεσε τους Αλβανούς και τους Σέρβους να οικοδομήσουν ένα καλύτερο και ευτυχέστερο μέλλον στο Κόσοβο, ενώ σημείωσε ότι το Κόσοβο έχει την υποστήριξη της παρούσας αμερικανικής κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Μπιλ Κλίντον, ως πρόεδρος των ΗΠΑ το 1999, ενέκρινε τους νατοϊκούς βομβαρδισμούς κατά της Σερβίας, οι οποίοι διήρκησαν 78 ημέρες και είχαν ως αποτέλεσμα την αποχώρηση των σερβικών στρατευμάτων από το Κόσοβο.

Οι ΗΠΑ ήταν από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισαν την ανεξαρτησία του Κοσόβου. Το Κόσοβο κήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία του τον Φεβρουάριο του 2008 και μέχρι στιγμής έχει αναγνωριστεί από 62 χώρες.

Πηγή :  http://www.nooz.gr/page.ashx?pid=9&aid=590907&cid=8#