Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Γαλάζιο τριαντάφυλλο!

8 Νοεμβρίου 2009

Γαλάζιο τριαντάφυλλο!

blue roseΜεταφέροντας στα τριαντάφυλλα ένα γονίδιο που δίνει χρώμα στην πετούνια, ιαπωνική εταιρεία δημιούργησε και λανσάρει στην αγορά το πρώτο πραγματικά γαλάζιο ρόδο, το «Ιερό Δισκοπότηρο» της ανθοκομίας εδώ και αιώνες.

Η εταιρεία Suntory, περισσότερο γνωστή για τα αλκοολούχα ποτά της, συνεργάζεται με την αυστραλιανή Florigene για την παραγωγή των γαλάζιων τριαντάφυλλων, τα οποία θα τιμώνται από 2.000 έως 3.000 γεν (15-22 ευρώ), περίπου δέκα φορές περισσότερο από τα συμβατικά ρόδα.

«Γαλάζια» τριαντάφυλλα πωλούνται ήδη στα ανθοπωλεία σε όλο τον κόσμο, στην πραγματικότητα όμως είναι είτε βαμμένα λευκά τριαντάφυλλα ή ποικιλίες τις οποίες οι ειδικοί περιγράφουν ως «ανοιχτό μοβ».

Όπως αναφέρει το BBC, μια άλλη «μπλε» ποικιλία είχε εμφανιστεί γύρω στο 1900 στη Γερμανία, ήταν όμως μάλλον βιολετί (ονομαζόταν Veilchenblau, μπλε της βιολέτας) και οι τριανταφυλλιές που το παρήγαγαν άνθιζαν μόνο μια φορά.

Οι ερευνητές της Suntory χρειάστηκαν 20 χρόνια ερευνών μέχρι να δημιουργήσουν το πρώτο πραγματικά μπλε ρόδο το 2004. Το μυστικό ήταν το γονίδιο της δελφινιδίνης, μιας γαλάζιας χρωστικής που παράγουν οι πετούνιες.

Έτσι, αν τα κόκκινα ρόδα συμβολίζουν τον έρωτα, τα λευκά την αγνότητα και τα κίτρινα τη φιλία, τα «μεταλλαγμένα» μπλε ίσως γίνουν στο μέλλον σύμβολο σπανιότητας και πολυτέλειας.

Πηγή: http://www.tech-culture.com/Document_Card.aspx?DocumentID=932